Laelatu puisniit on üks maailma liigirikkamaid paiku

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Vikipeedia

Eesti Rahvusringhäälingu teaduslehekülg kirjutab, et ajakirja Journal of Vegetation Science artiklis on rühma teadlaste poolt analüüsitud uurimistulemuste põhjal üles loetud maailma paigad, kus taimeliikide rohkus maapinna ühiku peal on suurem kui kusagil mujal. Artiklist selgub, et Eesti puisniidud on väiksemate pinnaühikute arvestuses maailma liigirikkaimad.

Artiklis võistlevad piirkonnad taimede liigirohkuses erisuuruste pinnatükkide kohta. Kui “suurte pinnatükkide kategoorias” võidutsevad Ladina-Ameerika vihmametsad, siis väiksematel maa-aladel on esinumbriteks Euroopa rohumaad ning võistlusklassides neli ruutdetsimeetrit ja üks ruutdetsimeeter tuleb maailmameistriks Laelatu puisniit Lõuna-Läänemaal. Tartu Ülikooli ökoloog Meelis Pärtel ja tema kolleegid märgivad artiklis, et Lääne-Eesti Laelatu puisniidul kasvab neljal ruutdetsimeetril 42 ja ühel ruutdetsimeetril 25 soontaimeliiki. Soontaimed on laias laastus kõik taimed peale sammalde ja vetikate ja just soontaimede liigirikkust uuringus võrreldigi, kirjutab ERRi teadusportaal.

Eestile maailmarekordi toonud andmed pärinevad 1991. aastal tehtud uurimistööst, mille autorid on Kalevi Kull ja Martin Zobel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments