18. veebruar: Rohkem selgust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rahandusministeeriumi plaanis kaevandustasu ümber jagada on palju ebaselget. Selles mõttes võivad ka ajakirjanduses seni ilmunud artiklid, mis seda käsitlevad, olla ennatlikud. Ka pole päris selge, kuidas sai üldse avalikuks esialgu vaid läbirääkimiste faasis olev plaan. See on loo üks külg.

Loo teine külg on, et ministeerium pole ka liialt tõtanud asjaolusid selgitama.
Kui Ida-Virumaa põlevkivivallad panid seljad kokku ja kõlasid Eesti Päevalehes jõuliselt ja veenvalt, siis Läänemaa dolokivivalla vanem püüdis kilde siit ja sealt, mille põhjal üritas iseenda jaoks tervikut kokku panna. Pole teada, kuidas oli Ida-Virumaal, aga Hanilaga võttis ministeerium ühendust alles siis, kui oli pidanud vastama Lääne Elu küsimustele.

Pärast sedagi pole päris selge, mis saab. Ministeeriumi senised põhjendused ei kõla veenvalt. Kuidas kohaldada Hanila vallale ümberjagamise põhjusena väidet, et (põlevkivi)vallad kulutavad Eesti keskmise näitajaga võrreldes palju rohkem ja majanduslangus ei ole sundinud neid kulutusi vähendama.

Või mida hakata peale ütlusega, et Hanila ei jääks ILMSELT muudatustest kaotajate hulka. Või väitega kaevandusraha mittesihipärasest kasutamisest, kui see pole sihtotstarbeline olnudki (à la õpetajate palgaraha).

Nii et rohkem selgust, härrased!

Kaie Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments