Läänemaa suusapidu – Palivere IX suusamaraton

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

IX suusamaratoni start. Foto: Katrin Pärnpuu
Start. Foto: Katrin Pärnpuu

21. jaanuaril, ajal, kui Otepää võõrustas MK-etappi, peeti ka Läänemaal suusapidu – toimus Palivere IX suusamaraton. Päev tõi kaasa nii rõõmu kui ka kurba meelt, nii pettumusi kui ka eneseületusi. Kes läks määrdega alt, kel libises hästi; kellel haigusest liig vähe möödas, kellel hea vorm – need kõik on tihti suusatamisega kaasas käivad väljendid. Kuid tegelikkuses see nii ju ongi.

Seekordne Palivere maratoni võit selgitati kahe võrdväärse vastase vahel, kes maratoni vältel ka kordamööda juhtpositsioonil olid. Sekundilise eduga finišeeris esimesena Cristian Anton, kes sõitis 20,8 km ajaga 01:11:21, tema kandadel Egert Ispert, aeg 01:11:22. Minut aega hiljem ületas finišijoone Avo Kirsipuu ajaga 01:12:22, olles ühtlasi parim meesveteran. Tema järel lõpetas maratoni neljandana Toivo Juhansoo, aeg 01:12:31, meesveteranide teine. Meesteklassi kolmandana lõpetanud Tarvi Viik sai tagasilöögi suusakepi purunemisest, kuid saavutas sellegipoolest tugeva sõiduga kõrge viienda koha (aeg 01:13:24). Kuuendana lõpetas meesveteranide kolmas, rajameister Juhan Lukk (01:16:05).

Naiste klassis võitis Kelly Klippberg. Aeg 01:32:26 andis talle üldjärjestuses 27. koha. Teine oli Kadri Lukk ajaga 01:39:54. Kolmandaks tuli – starti hilinenud, kuid hea sõidu teinud – Elina-Emiilie Leht, aeg 01:42:07. Naisveteranide arvestuses võitis Linda Pärnpuu ajaga 01:45:09, asetudes sellega üldkokkuvõttes 44. kohale. Sama vanuseklassi teiseks tuli 46. lõpetanud Eda Hirv, aeg 01:48:29.

Maratoni parimatele oli Suusaklubi Sula poolt välja pandud Urve Sikemäe U-Stuudios valmistatud Palivere IX Suusamaratoni klaasmedalid ning Läänemaa parimatele Hawaii Expressi kinkekaardid. Kõikide võistlusnumbrite vahel loositi välja suusakotid.

Esmakordselt katsetati Palivere maratoni põhidistantsil ka vahefinišit, mis fikseeriti 2. ringi aegade põhjal. Vanusegrupi vahefiniši võitjad olid: Egert Ispert, Avo Kirsipuu, Kelly Klippberg ning Linda Pärnpuu. Neile oli välja pandud eriauhinnaks PowerBari süsivesikugeel ja spordibatoon koos kutsega Palivere X suusamaratonile.

Märkimist väärib ka Heino Kuusik, kes sõitis kogu maratoni ainsana klassikalises tehnikas; temale lisaks oli üks klassika-kandidaat veel, kuid viimane vahetas viimasele ringile minnes jäätunud pidamisalaga suusad siiski uisusuuskade ja nendele vastava tehnika vastu.

Kõigile osalejatele olid suureks abiks kaasaelajad topeltlaskumise ja Pikajala tõusu vahelisel alal.

Esimest korda Palivere maratonide ajaloos oli ka 5 km pikkune minimaratoni sõit, millest võisid osa võtta kõik, nii lapsed kui ka täiskasvanud. Minimaratonil paremusjärjestust küll välja ei selgitatud, aga osalejate vahel loositi välja Holmenkoli universaalmäärdeid. Soovijaile jagati suusakinnitusi suuskade paremaks transportimiseks ja hoidmiseks.

Suusaklubi Sula tänab kõiki osalejaid ning loodab, et Palivere IX suusamaraton iseenesest ning kõik sellel välja pandud meened annavad indu juurde edaspidigi.

Kadri Lukk,
Suusaklubi Sula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments