Reedel avatakse Haapsalu linnagaleriis kahe maalikunstniku ühisnäitus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Reedel, 6. jaanuaril kell 16 avatakse Haapsalu linnagaleriis August Saia ja Manfred Dubov Kalatski tööde näitus “Taandumine”.

Noored maalikunstnikud kirjutavad oma tööde kohta nii:

August Sai: “Tegemist on katsega kaotada erinevus lõuendipinnale tekkiva kujutise, seda loova pintslilöögi ja kujutisele projitseeritud sisu vahel. Katsun kujutada üheaegselt nii elementide summat kui ka seda summat loovat elementi. Kõik elemendid on taandatud pintslilöögile. Iga eelnev pintslilöök mõjutab järgmist. Mõne hetkega tekib tühjusest vorm, materiaalne lõuendipind ühineb ettekujutusega. Kõik muutub ühiseks liikuvaks, voolavaks, vibreerivaks väljaks. Tekkinud vormid ei ole loodud selleks, et midagi kujutada, kuid pole ka võõrad. Nad imiteerivad maalimist ennast, seega kujutis võib vabaneda sisust. Nii tekib võimalus uute tähenduste tekkeks. Kujutisest saab pind, millele projitseerida.”

Manfred Dubov Kalatski: “Tegemist on katsega kujutada maailma ja inimese kaootilist sidet. Inimene on lahti võetud kihtideks ja iga maal on üks nendest kihtidest. Täpselt samamoodi on võetud tänav või mets mitmeks kihiks lahti. Hakkasin endast läbi laskma kõike minuga toimuvat, kõike seda, mis mind ümbritseb: keskendudes inimese psüühikale ja selle seosele keha ja loodusega. Leidis aset justkui keemiline reaktsioon, mis põhjustas allergia ja soovi sellest kõigest vabaneda, taanduda selle suhtes. Kõik see lükati pintslilöögi sisse. Kujutasin inimest ja hakkasin teda lõhkuma, „laiali pühkima“ ning maalid on selle protsessi ülespildistus. See tegevus viis lähemale eituse koldele.”

Näitus on galeriis üleval 29. jaauarini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments