Triin Tarv: Inimesed ei tohiks tuua keskkonnajaama igasugust prügi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Esmaspäeva hommikul sain jälle teate, et Haapsalus Jalaka ja Metsa tänava nurgal olev keskkonnajaam upub prügisse.

Kohale jõudes nägin hunnikutes avatud ja kinniseid kilekotte olmeprügiga, riideid, pesukuivatusresti, vihkudena lilleoksi ja puulehti.

Kõige selle sodi vahelt jäi mulle silma üks upakil mänguhiir, vurrud viltu. Võtsin karvase mänguhiire kätte − täiesti korralik ja puhas mänguhiir. Vaatasin hiirele otsa ja küsisin: mida ta teeb siin keskkonnajaamas?

Keskkonnajaamade rajamise pilootprojektist möödub Haapsalu linnas seitse aastat. Projekti raames rajati seitse jäätmepunkti. Eesmärk oli üllas − et  linnakodanikud saaksid tasuta tuua keskkonnajaama oma sorteeritud jäätmeid: vanapaberit, värvijäätmete taarat, pakendeid, patareisid ja isegi vanu ravimeid.

Viimasel ajal aga tuuakse keskkonnajaamadesse igasugust muud prügi – mööblist kuni mänguasjadeni – ja linn on sunnitud pidevalt tellima lisateenust prügi likvideerimiseks.

Kümne kuuga on linn kulutanud selleks 13 000 eurot. Selle raha eest saaks linn näiteks paigaldada uued sadeveerennid kõnniteedele, et ratastooliinimestel ja lapsevankritega emadel oleks mugavam liigelda. Või likvideerida ohtlikud puud linnas.

Järelikult jäätmete tasuta äraandmine sellisel moel ei õigusta ennast. Seda enam, et uue jäätmeseaduse järgi peaks kõigil, kes elavad alaliselt oma kinnistul, olema kohustuslik korraldatud jäätmevedu. Jääb müsteeriumiks, miks viiakse olmeprügi kuhugi linna jäätmepunkti, kui koduhoovis on prügikast. Sest  just selle mänguhiire kõrvalt leiti kotist arved inimese nimega ning kontrollimise käigus selgus, et  tal on siiski olemas korraldatud jäätmevedu. 

Keskkonnajaamade pilootprojekt saab veebruaris läbi. Linnal on tõsine plaan kaotada senised probleemi tekitavad keskkonnajaamad ja teha üks korralik valvega jäätmepunkt. See on vastutulek ka kodanikele, kes tahavad ja peavad oluliseks oma jäätmeid sorteerida.

Nii istub ka minu kontorilaual see mänguhiir, kes peaks rõõmustama pigem uut last, kelle vanematel võib-olla ei ole alati võimalik osta uusi mänguasju, aga mitte vedelema keset linna prügihunnikus.

Triin Tarv,
linnakeskkonna peaspetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kinnistatud kasum
12 aastat tagasi

Rahva hääl Vähene teadlikkus paneb suvila või eramu omanikud prügi äraveo eest maksma (53) 20. september 2011 00:00 Victorio Antoveoli Victorio Antoveoli Vähene teadlikkus paneb suvila või eramu omanikud prügi äraveo eest maksma Pilt on illustreeriv Foto: Ilmar Saabas Olen Itaalia päritolu ameeriklane, elan Eestis juba pikemat aega ja töötan advokaadina. Olen tõesti sellesse riiki armunud. Ma tean, et eestlased austavad ameerika rahvast tema vabadusearmastuse eest. See on tõesti nii – kui ameeriklasele öeldakse, et ta on kohustatud midagi tegema, siis ameeriklane eelkõige mõtleb ja tunneb huvi selle vastu, millised on tema õigused selles valdkonnas. See on rahvuslik iseloomujoon. Taolise… Loe rohkem »

kilu
12 aastat tagasi

See prügindusevärk vajab uudset lähenemist. Seda on seni tehtud puhtalt prügimajanduse ärilistest aspektidest lähtudes aga peaks lähtuma keskkonna huvidest. 1. tabatud reeglite rikkujatele (aga keskkonnajaama olmeprügi tooja on seda) väga karmid trahvid. 2. Täielikku vabastust antakse kinnistuomanikule väga-väga erandlikul juhul, kuid elaniketa või harva kasutusega kinnistutel võiks olla võimalus liituda ‘linna jäätmemajandusega’. See tähendab seda, et maksan poole kõige väiksema konteineriga ‘firma prügiveokorralduse’ tasust linnale (kord aastas või paari osamaksena). Küsimus on selles, et kui see konteineri tühjendustasu on kontrolli all ja tilluke, siis on firmad lisanud igasugu ‘teenuseid’ s.t. kui reaalselt pole ise kohal et kontreiner tänavaäärde transportida ja… Loe rohkem »

Vito
9 aastat tagasi
Reply to  kilu

Val Owens – What beautiful prutcies! Jane has just sent them to me to see. They do remind me of you and Sarah. The Gorton Girls soon to have a name change. Absolutely super. Have a wonderful December wedding; I know you will. And Jane will forward me all the photos. Love XXJuly 19, 2012 4:20 pm

kinnistatud kasum
12 aastat tagasi

Kasumlik prügiäri paneb konkurendid vihaselt võitlema ENDEL RIHVK, 02. november 2011 Mõni aasta tagasi ETV-s näidatud maffiaseriaalis “Sopranod” oli jõukude üheks peamiseks tüliõunaks prügivedu, täpsemini – selle teenuse osutamine rahvale. Teema polnud kindlasti pelgalt stsenaristi sulepeast välja imetud, kuivõrd tegemist on ilmselt kõikjal kasumliku äriga, kus liiguvad piisavalt suured rahad. Pealegi on prügiveol veel üks ilmne lisaväärtus, mida enamikul teenuste pakkumisega seotud tegevustel pole. Seda võib nimetada riigi garantiiks. Kui näiteks kaabeltelevisiooni, mobiilsidet, plastaknaid vms. pakkuvad firmad peavad tegema massiivset reklaami või potentsiaalseid kliente mingil moel moosima, siis prügiveo puhul rakendab riik survemehhanisme, et kõik pakkumise tingimusteta vastu võtaksid. Kuuldavasti… Loe rohkem »

edgar
12 aastat tagasi

vtorsõrjo bisnisplan

vanasti
12 aastat tagasi

sõitis ringi kaltsukaupmees. kaltsu vastu vahetas igasugu majapidamistarbeid ja kööginõusid ka vanapaber oli hinnas, sai WC paberi vastu vahetada või pesupulbri. kõik toimis ja sellist prügi polnud kusagil, rahvas oli agar vahetama. nüüd tahetakse kõik tasuta saada ja äraveo eest pead veel peale ka maksma. kuidas vanarauaga asi toimib- ei vedele seda kusagil enam metsa all. tuleb õigest otsast alustada, aga mitte käskude ja keeldudega

Lehelugeja
12 aastat tagasi
Reply to  vanasti

Just.Linnavalitsus võiks näidata üles oma tahet asja muuta mitte ainult vinguda.

raivo 2010
12 aastat tagasi

ka minu maadele on ka kohutavalt neid musti prügikotte visatud kas inimesel on pool ajukera puudu või neid lugeda väärakateks ja miks lubavad paljud vallad prügi veo vabadust las siis selle valla ametnikud koristavad seda prügi teeme ära tähe all ps olen suvel suvilas prügi vean haapsalu nii see visatakse igale poole aga mõelge edasi varsti elame sita sees

viira
12 aastat tagasi

Kulla Triin! Sul on tuline õigus,pole punkti, pole probleemi.Ridala vald tegigi nii pakendi kastidega Herjava külas ja plats puhas! Kuigi vallal on kohustus pakendid kokku korjata.Ning välja pandi kiri et rahva soovil!?!?Võib muidugi ka nii et papp kiled riided kütteks ja metall kokkuostu,aga sellega on jama,nii et pane see punkt kinni ja kogu lugu.

elan Herjavas
12 aastat tagasi
Reply to  viira

Lgp Viira, Ridala vald tuli vastu Herjava Küla Seltsi ettepanekule ja nn jumal tänatud!, sest rõve oli bussiootepaviljonis bussi oodata ja ka muidu koju sõita, kui taas ja jälle tuli seadusele allumatute häbematust taluda. Konteiner ja ka ümbrus sai kibekiiresti täidetud olme- ja muu ebaõige prügiga. Abivallavanemale suur tänu operatiivse vastutulelikkuse ees! Aga … uus lahendus tuleks ka seal otsida.

Elan Haapsalus
12 aastat tagasi

Ja üsana selle Metsa-Jalaka kogumispunkti läheduses. Ei jõua lihtsalt ära imestada nähes, et jälle on pakendite ja värvijäätmete konteiner topitud täis kellegi vanu kaltse ja muud olmeprügi. Kuidas täiskasvanud ja muidu normaalsed inimesed selliseid asju teevad, aru ma ei saa. On ju võimalik see sodi ära viia otse jäätmejaama või tellida oma prügikasti lisatühjenduskord, kui tõesti koristamine ja vanade asjade äraviskamine käsil.

Ei ela Haapsalus
12 aastat tagasi

Tuleks teha prügi kokkuostu punkt kaalu järgi.Ja selle protsessi maksavad kinni kaupmehed,kelle ustest pakendid välja rändavad.Meie kui tarbijad maksame need ju neile kinni.
Ja kuna RAHA paneb rattad käima saame ka eeldatavasi vedelevast prügist lahti soliidselt.Ja mis kõigetähtsam linn peaks saama puhtaks.
Edu!

prügiostja
12 aastat tagasi

inimestele ei tohi müüa kaubaga kaasa igasugust prügi ainult sellepärast , et nii on kaupmehel mugav. kõik olmeprügi( igasuguste pakendite näol tassivad inimesed tonnide viisi seda poest välja) tuleb kaubaga kaasa ja on kliendi poolt kinni makstud. kui keegi tahab mulle müüdud prügi kokkukorjamise ja töötlemise pealt teenida palun väga – olen nõus edasi müüma, aga võtma omapeale tasuta prügiorja rolli ma ei ole.