Lääne-Nigula noored genereerisid ettevõtlusideid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Taebla kultuurimajas ragistas täna äriideede väljamõtlemisega pead ligi 130 Lääne-Nigula valla kooli õpilast.

Täna peetud Lääne-Nigula valla õpilaste inspiratsioonipäeval  „Avan uksed” mõtlesid Risti, Palivere, Taebla ja Oru kooli 7.-9. klassi õpilased ennelõunal töörühmades välja ideid ja tooteid, mida võiks turule tuua, testisid oma ideede jumekust kaasõpilaste ja täiskasvanute peal ning päeva lõpuks esitelesid neid ka publiku ees.

Oru kooli 7. klassi poisid Christopher Kampmann, Lauri Veltmann ja Kaarel Kiivit tutvustasid Lääne-Nigula vallavalitsuse töötajale Varje Paalistele ja Läänemaa arenduskeskuse MTÜde konsultandile Ülle Ojamäele iseavaneva prügikasti ideed. „Prügikastil on peal silm ja kui inimene sellele läheneb, käed prügikotte täis, siis läheb kaas ise lasti,” rääkis Kampmann innukalt. Poisid lisasid, et prügikaste oleks eri suuruses, aga kõige suurema prügikasti hind võiks olla umbes 400 eurot. Nii Paaliste kui ka Ojamäe arvasid, et sellise prügikasti võiksid nad endale hankida küll.

Taebla kooli 9. klassi poisid olid välja tulnud autotulede soojendaja ideega. „LED tuled ei sulata jääd ja lund ära,” põhjendas ideed Ardi Rosenberg. Tema sõnul võiksid sellist toodet vajada just Põhjamaade autoomanikud.

Oru kooli tüdrukud arendasid aga ideed kaks ühes hambaharjast ja -pastast, mis oleks näiteks reisil ja matkal väga mugav kasutada. Meeskonna liikme Lisett Mary Aasma sõnul on nad ise sellisest asjast puudust tundnud. Ka Palivere kooli 7.-8. klassi poiste oli ka sündinud oma vajadusest: poisid tahaksid turule tuua akudel töötava jalgrattasadula soojendaja.

Inspiratsioonipäeva moderaator Harald Lepisk kinnitas lõunapausi ajal, et inspiratsioonipäev on kenasti käima läinud. Tema sõnul liigub põhikooliealiste noorte mõte mini- või õpilasfirmat tehes eelkõige toodetele, kuigi võiks ka vahvaid teenuseid pakkuda. Õpilaste ideid kommenteerides ütles Lepisk, et põhikooliealised noored kipuvad tihtipeale välja mõtlema asju, mis on juba ammu olemas või mis on tehniliselt väga keerukad: „Mõeldakse lihtsale probleemile väga keeruline lahendus.”

Lepiski hinnangul pole selles aga midagi halba – algusetapis on kõik väljapakutud ideed head ja kõige olulisem on saada selles vanuses noored üldse mingi probleemi ja lahenduse peale mõtlema. Kui lahendus on välja pakutud, siis saab edasi mõelda, kas lahendus on hea või on veel paremaid. „Elukogemusega tekib filter, mille järgi saame aru, mis lahendus toimis ja mis mitte,” lisas ta.

Inspiratsioonipäevade sarnaste ürituste läbiviija on Lepsiki sõnul sageli dilemma ees, mis etapis noorte välja pakutud ideele “stop” öelda ja soovitada mingi järgmine teemaga edasi liikuda. „Isegi kui asi juba olemas on, jõuab võib-olla noor ka oma ideega uue suunani ja leiab väga põneva lahenduse,” ütles Lepisk. Ta lisas, et isegi kui noore inimese välja mõeldud toode kunagi turule ei jõuagi, on ta hakanud mingit valdkonda uurima ja sellega uusi kogemusi saanud. „Seetõttu ei tasugi neid väga varajases etapis rajalt maha võtta, vaid suunata mõtlema sellele, kus peitub suurem probleem ja kaval lahendus.”

Täna inspiratsioonipäeval välja mõeldud ideedega töötavad noored edasi, saavad mentorid, kes neid juhendavad ja võib-olla sünnib kevadeks ka mõni elujõuline õpilasfirma. Superfinaal, kus võistlevad sõelale jäänud ideed, peetakse 7. juunil. Võitjad ja ka paralleelselt toimuva loovtöödekonkursi võitjad sõidavad kevadel õppereisile Soome.

Lääne-Nigula valla koolinoorte inspiratsioonipäev on avalöök Innove poolt toetatud poolteist aastat kestvale Lääne-Nigula valla ettevõtlusõppe projektile. Tiina Ojamäe sõnul on projekti eesmärk lähendada valla koole ja ettevõtjaid. „Idee käidigi välja ühel valla ettevõtjate ümarlaual,” selgitas ta.

Projekti käigus käivad sel aastal ettevõtjad koolides oma tegemistest rääkimas ja koolid õppekäikudel ettevõtetes seal tehtava tööga tutvumas. Järgmiseks õppeaastaks peaks aga ettevõtlusõpe jõudma valla koolide õppekavva.

Fotod Arvo Tarmula

      

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments