9 nippi, kuidas kodustes tingimustes auto läikima lüüa

Autoga ei pea alati minema autopesulaesse, kui kodustes tingimustes on võimalik ära teha sama töö – seda aga kiiremini ja soodsamalt. Selleks aga tuleb tagada kvaliteetsed ja õigesti valitud tarvikud ning pesemise viisid – vastasel juhul toob siiski auto pesemine rohkem kahju kui kasu. Selleks on 9 nippi, kuidas saaksid kodus oma auto välimuse eest hoolt kanda.

1.  Kasuta survepesurit või spetsiaalseid auto pesemiseks mõeldud lappe või käsnasi

Auto pind on õrn, mistõttu iga majapidamises leitav lapp või käsn selle pesemiseks ei sobi. Tegelikkuses need samad kodus leitavad lapid ja käsnad auto pesuks ei kõlbagi – need kõigest lükkavad mustust pinnal edasi ilma, et see seda eemaldaks ning karedad käsnad vaid kriimustavad auto pinda. Seetõttu on vaja leida auto pesemiseks mõeldud spetsiaalsed tarvikud. Auto pesemisel tasuks muretseda ka survepesur, mis suudab suure veesurvega tagada efektiivse autopesu, mida tavaline veevoolik teha ei suuda. Lähemalt survepesuritega ja nende hindadega saad tutvuda siin.

2.  Survepesuri soetamisel pööra tähelepanu selle omadustele

Survepesurite mudeleid on poodides müügil mitmeid, mistõttu on oluline tähelepanu pöörata ka nende omadustele. Mõtet ei ole osta näiteks väikese võimsusega survepesurit, arvestades et see ei tee oma tööd korralikult. Elektripesuritel on erinevad mootorite võimsused – mida rohkem on mudelil vatte (W), seda võimsam mootor on pesuril. Pesuritel on alati märgitud ka maksimaalne veekulu, mis tehakse tunnis. Üldiselt on selleks 400L/h 100bar rõhu juures, mis on aiavoolikuga võrreldes üsna märkimisväärselt väiksem (aiavoolikutel on umbes 3500L/h ühe autopesu kohta). Muidu võiks lisaks veenduda ka pesuri kompaktsuses ehk suuruses, et seda oleks hea pärast hoiustada.

3.   Kasuta survepesurit õigesti

Survepesurit kasutades peaksid enne kindlasti läbi lugema selle kasutusjuhendi. Enne pesu tuleks auto jahutada kerge survega. Kui kasutad pesurit ning selle surve on kas liiga suur või hoiad seda autole liiga lähedal, võivad väga kergesti tekkida auto lakikihile vigastused. See tähendab seda, et vesi eemaldab autolt vaha ning lakikihi alt värvi. Selle parandamine nõuab suures koguses Sinu raha ja aega – auto tuleb viia ülevärvimisele, mis ei ole kindlasti soodne.

4.  Pese autot korralikult

Tundub loogiline, eks? Tegelikkuses võib see probleeme tekitada nii mõnegi auto omaniku seas. Enne pesu tuleks auto üle loputada kerge survega ja jahedama veega. Autot oleks soovitatav alati pesta piirkondade kaupa, alustades rehvidest ja velgedest. Pesuvahendit ja käsna või lappi kasutades tuleks teha seda kordamööda. Osad piirkonnad vajavad veel eraldi pesutarvikuid, nagu näiteks rehvid ja veljed. Pärast pesu loputa autot hoolikalt, et ära hoida kuivamisest tingitud plekke. Rehve oleks mõistlik veel pesta näiteks enne rehvivahetust, et hiljem oleks hea puhtad rehvid taas kasutusele võtta. Rehvidega lähemalt saad tutvuda siin.

5.  Kasuta pesuri kasutamisel lisavarustust

Pesuritega tulevad üldjuhul kaasa erinevaid lisatarvikuid – veefiltrid, pihustid, puhastusvahendid, nende tarvikud, voolikud ja palju muudki. Kui oled parasjagu survepesurit valimas, siis tasuks kontrollida, mis mudeliga kaasa tuleb. Vajadusel on võimalik need ka eraldi osta. Kõik lisatarvikud aitavad muuta auto pesemise Sinu jaoks tunduvalt kergemaks ja mugavamaks.

6.  Pesemise ajal kasuta kaitsevarustust

Nii nagu eelnevalt mainitud, siis survepesuritel on tõsiselt suur surve ning selle hooletu kasutamine võib kahju teha nii autole, Sulle ja lähedal olevatele inimestele ja asjadele. Sellepärast on oluline kanda kaitseprille, sest suure surve tõttu võib vesi kergesti auto pinnalt tagasi põrkuda. Kindlasti tasuks kanda libisemiskindlaid ja tugevaid jalanõusi, et vältida libisemisohtu kui ka oma jalgadele viga tegemisele, kui veesurve peaks Sinu jalgu puutuma.

7.  Kasuta auto jaoks mõeldud pesuvahendit

Auto pesemiseks sobivad pesuvahendid, mille pH tase on neutraalne. Majapidamises olevad pesuvahendid on üldiselt liiga happelised või liiga aluselised, mis võivad auto vahakihti kahjustada. Seetõttu tuleks osta auto jaoks mõeldud šampoon. Näiteks eriti efektiivne on nanoosakestega pesuvahend, mis kaitseb auto pinda, kaitsevad värvi, tagavad auto puhtuse ja annavad ilusa sära.

8.  Kasuta mikrofiiber rätikuid

Auto kuivatamiseks on soovitatav kasutada mikrofiiber lappe, mis imavad järele jäänud vee kiirelt endasse ning on ka auto pinna vastu pehme. Kindlasti ära unusta kuivatada ka aknatihendeid, vastasel juhul võib hiljem aknaid liigutades vesi laiali pritsida. Pööra tähelepanu veel teistele pisidetailidele nagu numbrimärk ja küljepeeglid, mille kuivatamiseks sobib ideaalselt ka suruõhukompressor.

9.  Vahata ja poleeri

Soeta endale auto vahatamiseks ja poleerimiseks vastavad vahendid ning muuda oma auto välimus sama hästi kui uueks. Autovaha täiustab Sinu auto värvi ning kaitseb lakki välismõjude eest. Isegi kui autol on juba osad kahjustused tekkinud (plekid, kriimud, tuhmunud rehvid jne.), siis poleerimisega on võimalik need kahjud eemaldada.

Selleks, et oma auto välimust korras hoida, ei pea alati minema eraldi autopesulasse. Muuda oma auto välimus sama hästi kui uueks, pidades silmas eelnevalt esile toodud nõuandeid. Head pesemist!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments