Eesti mälestab homme Vabadussõjas langenuid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabadussõja mäletussammas Haapsalus. Foto: Urmas Lauri

Homme, 3. jaanuaril kell 10.30 tähistatakse vaikuseminutiga 99 aastat tagasi kehtima hakanud Vabadussõja relvarahu ning mälestatakse Eesti vabaduse eest langenuid. Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia Haapsalus toimub Läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Haapsalu lipuväljakul.

Vaikuseminutiga, mida saadavad kirikukellade ja laevavilede helin, austatakse 3. jaanauril neid eestlasi ja välismaalasi, kes võitlesid Vabadussõjas ja andsid seal oma elu Eesti vabaduse eest.

3. jaanuaril 1920 kell 10.30 jõustus Eesti Wabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel sõlmitud vaherahu sõjategevuse lõpetamiseks kuni 10. jaanuarini. Õnneks sõjategevust uuesti ei alustatud ja 2. veebruaril 1920. aastal sõlmiti Tartus rahuleping ja Vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga.

Vabadussõda kestis 402 päeva ning Eesti kaotas sõjas üle 6000 inimese, neist ligi 4000 otseses lahingutegevuses.

Läänlaste Vabadussõja mälestussammas Haapsalus avati 9. novembril 1924, ja oli esimene Vabadussõja kangelastele püstitatud mälestussammas Läänemaal.

Okupandid hävitasid sambad 19. juunil 1941.

Vabadussõja mälestussamba taastamisega Haapsalus alustati 1994. a kevadel ja 27. novembril 1994 sammas taasavati.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

See on ilus komme langenuid mälestada ja seda tuleks teha kõikides sõdades langenutele !

juss
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Te noormees ikka kujutate ette kui mitusadatuhat sõda on siin maamunal peetud?