Ideaalne latte: Parimad kohvioad ja nende valimine

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Ah, latte! Kas on olemas midagi sellist? Lohutav, kreemjas maiuspala, millest on saanud kohvihuviliste lemmikuks kogu maailmas. Ülimalt hea latte valmistamine on kunst ja kõik algab õigest vundamendist. Arvasite ära! See tähendab, et täiusliku latte nautimiseks tuleb valida õiged kohvioad. Täna juhendame teid läbi kohvispetsialistide maailma ja paljastame saladused, kuidas valmistada latte nagu kohvikuningas. Peagi imestate, kuidas te seda teisiti tegite!

Latte, lühend caffè latte (itaalia keeles „piimakohv“), on pärit Itaaliast, kus seda valmistati traditsiooniliselt kodus, segades kuuma piima keedetud kohviga. See sai 19. sajandil populaarseks hommikuse joogina, kuid selle tänapäevane vorm, mis on valmistatud espresso ja aurutatud piimaga, sai tõelise hoo sisse 20. sajandil, eriti USAs 1980. aastatel, kui espressopõhised joogid muutusid populaarseks. Tänapäeval on latte ülemaailmne lemmik, mida pakutakse kohvikutes kogu maailmas, sageli maitsestatud siirupitega või kaunistatud keerukate latte kunstiteostega. See ei esinda mitte ainult jooki, vaid sotsiaalset ja loomingulist kohvikukultuuri, mis õitseb tänapäeva kohvikutes.

Kohvi eripärade avastamine

Maitsvad kohvioad ja nende maitsev maailm, teeme kiire ringkäigu mõnede kõige populaarsemate kohvispetsialistide juurde. Peaaegu kõigile on tuttav julge ja intensiivne espresso süst. Kas teadsite, et vahutavad cappuccinod ja latted, mida me armastame, põhinevad kõik tagasihoidlikul espressol? Nii et ärge muretsege, et peate tumedate mustade kohvide maailmas kõvasti osa võtma. See on mitmekülgne piirkond, kus on igaühele midagi. Kohvi armastamiseks ei ole ühtegi valet viisi! Aga kui asi puudutab meie armastatud lattesid, siis on kõik küsimus tasakaalus. Tuleb leida täiuslik segu rikkalikust espressost ja sametisest piimast. Täiuslikud kohvioad on selle vundament.

Foto: pexels

Kohvioad ja kuidas neid valida 

Hele, keskmine või tume röst? Jällegi, siin ei ole valesid vastuseid. Valik on teie teha, kuid kõik toovad teie tassi oma isikupära. Heledad röstid säilitavad ubade algseid maitseid, pakkudes tõeliste kohvisõprade poolt armastatud elavat ja nüansirikast maitset. Keskmine röst, mille omadused on tasakaalustatud, on väga mitmekülgsed erinevate kohvi röstidega. Tumedad, julged kohvid pakuvad võimsat ja jõulist kohvi, mida mõned jumaldavad, kuid mis teistele kohvijoojatele üle jõu käib.

Ülimalt hea latte jaoks on keskmise röstiga kohv sageli parim. Selle tasakaalustatud happelisus, magusus ja täidlus annavad tugeva aluse täiuslikule lattele. Lisaks on raske leida kohvijoojat, kes ei armastaks keskmist rösti. See toob lauale natuke kõike. Kui soovite seda veidi unikaalsemaks muuta, kaaluge katsetamist ühe päritoluga sortidega. Nagu arvata võib, on nendes kasutuses on ainult ühe allika kohvioad. Need võivad olla isegi ainult ühest istandusest! See võimaldab esile tuua teatud kohvioa individuaalseid omadusi. Kui teile aga meeldib segu, ärge tundke end halvasti. On olemas ka fantastilisi segusid, mida saab avastada.

Espresso baas

Nüüd, kui me oleme oma kohvioad üles rivistanud, räägime iga suurepärase latte südamest. Espresso baasist. Hästi valmistatud espresso on esimene samm latte maagia suunas. Seega on väga oluline, et see oleks korrektselt valmistatud. Esimene samm on tagada, et kohvi ja vee suhe oleks õige. Lattes kasutatakse tavaliselt 2:3 suhet. Nii et iga 60 ml espresso kohta kasutate 90 ml aurutatud piima ja vaid veidi vahtu, mis annab efekti. See on vastuolus cappuccinoga, mis on tavaliselt 1:1:1 ehk võrdsed osad piima, vahtu ja kohvi. Üldiselt kulub tavalise espressokoguse (33 ml) jaoks umbes 18-20 grammi kohvipaksu. Sealt edasi häälestage seda suhet vastavalt oma maitsele – kas eelistate tugevamat lööki või mahedamat alatooni, valik on teie!

Foto: pexels

Piima vahutamise kunst

Nüüd pöörame tähelepanu piimale. See muudab kõike. Asi, mis muudab hea latte meistriteoseks. Kvaliteetne piimavahustaja saab teie uueks parimaks sõbraks. Pole oluline, kas valite traditsioonilise aurutaja või kaasaegse elektrilise vahustaja. Eesmärk on siidine mikrovaht, mis sulandub sujuvalt teie espressoga.

Te ei pruugi seda mõista, kuid ka valitud piima tüüp aitab oluliselt kaasa. Täispiimast saadakse rikkalik ja nauditav maitse, samas kui rasvatu piim on kergem variant, mille vaht on sama nauditav. Suurema rasvasisaldusega piima on kergem vahustada, seega kui oled algaja, võid alustada täispiimaga. Piimavaba alternatiivi puhul võivad mandli-, soja- või kaerapiimad tuua oma unikaalse profiili. Neid on aga tunduvalt raskem vahustada, sest nende rasvasisaldus on väiksem ja nende valmistamise viis on keerulisem. Katsetage julgelt erinevate piimasortidega, et leida sobiv piim. Pidage meeles, et ideaalset piima ja kohvi suhet me mainisime juba varem, ja laske sellel olla teejuhiks.

Õnnitlused! Ülimalt hea latte on nüüd teie päralt. Head kohvioad, korrektne pruulimine ja piim on kogu selle protsessi saladus. Nüüd on vaja vaid pisut katsetada, et tulemust täiuslikult oma maitse järgi peenhäälestada. Nii et võtke need oad, käivitage oma espressomasin ja laske värskelt keedetud latte aroomil täita oma kodu ja hinge.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments