Hannes Rumm: Eesti otsib peaministrit

Hannes Rumm. Foto: Diana Unt

Hannes Rumm. Foto: Diana Unt

Viimasel ajal on kuulda kurtmist, et nii halba aega Eestis poliitikas ja nii nõrka valitsust kui Kaja Kallase juhitud Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide valitsus pole varem olnudki.

Tõsi ta on, märtsikuisest hiigelsuurest poliitilisest kapitalist on Reformierakond ja Eesti 200 suure osa maha mänginud. Riigikogu valimiste aegse ajaga võrreldes on nii Reformierakonna kui ka Eesti 200 toetus avaliku arvamuse küsitlustes kukkunud kaks korda.

Ent otsustasin mälu värskendada ja ajaloos tagasi vaadata. Selgus, et valitsuste kiires ebapopulaarseks muutumises ja vahetumises pole midagi uut. 1992. aastal võitis valimised Mart Laari juhitud Isamaa, Mõõdukate ja ERSP valitsus. Nemad kaotasid oma populaarsuse esimesel ametisoleku kuul, sest presidendiks valiti riigikogus nende häältega mitte eesti rahva suur lemmik Arnold Rüütel, vaid talle üldrahvalikul hääletusel pika puuga kaotanud Lennart Meri.

1995. aasta märtsis võitis riigikogu valimised tohutu ülekaaluga Tiit Vähi juhitud Koonderakonna ja Maarahva Ühendus, mis moodustas valitsuse koos Keskerakonnaga. Paraku lagunes see valitsus juba sügiseks Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare lindiskandaali tõttu. Ent kogu KMÜ kaotas kiiresti valijate usalduse ja toetuse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
meil
5 kuud tagasi

on mitu mõttetut parasiite ülal pidavat riigiasutust, nende likvideerimine hoiaks kokku hulga raha ja tarbetuid tegevusi

Nimi vabatahtlik
5 kuud tagasi

Mis siin otsida, meil on ju elektrimolekul!

Kindlates kätes
5 kuud tagasi

Keegi ei otsi mingit peaministrit, meil on juba ELUAEGNE peaminister olemas!

Mis
5 kuud tagasi

sel Kajal siis viga on…

vahetab
5 kuud tagasi
Reply to  Mis

tihti partnereid

püssilaev Lembit
5 kuud tagasi

Igasugused kõnelejad kogunevad köökidesse ja hakkavad rääkima, kuidas nad riiki varustavad, kui neile võimu antakse.
Lollid, kes sulle midagi annab? Naine ja armuke annavad teile, kuid mitte üldse võimu. Kuigi muidugi, ja see ei ole fakt – naine võib anda koka otsaesisele

mina
5 kuud tagasi

Kui valida oleks siis Reinsalu, Helmet sinna küll ei soovi.

Soovin
5 kuud tagasi
Reply to  mina

küll.

Nimi (kohustuslik)
5 kuud tagasi

Ei usu et ta laseb enda asemele kedagi teist! Me oleme ju praegu nii kindlates kätes!

milleks
5 kuud tagasi

teda meile vaja on, saame ka ilma hakkama