5 lihtsat nõuannet jaapani kokanoa valimiseks

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Jaapani kokanoad on muutunud äärmiselt populaarseks nii professionaalsete kui ka kodukokkade hulgas ning seda väga lihtsal põhjusel. Nende kvaliteet on lihtsalt ületamatu! Jaapani kokanoad on tuntud oma erakordse teravuse poolest, mis tagab täpsuse ning vähendab vajadust liigselt jõudu kasutada. Lisaks paistavad need noad  silma unikaalse ja elegantse disainiga.

Pilt: unsplash.com

Tänu laiale valikule võib igaüks leida endale sobiva Jaapani noa – olgu siis liha, kala või köögiviljade lõikamiseks. Siiski on valiku tegemisel hea teada mõningaid lihtsaid näpunäiteid, et ostetud toode vastaks kõikidele ootustele ja et selle kasutamine igapäevaselt naudingut pakuks.

Noa tüüp

 Kui planeerid Jaapani kokanoa ostmist, siis on üsna oluline lähtuda otsustamisel noa tüübist. Kõik Jaapani noad on disainitud erinevaks otstarbeks. Näiteks kala lõikamiseks sobib kõige paremini Yanagiba, köögiviljadele on aga sobivaim valik Nakiri. Kui soovid hoopis universaalset kööginuga, siis on parimad valikud Gyuto, Santoku ja Petty.

Valiku tegemisel on abiks ka mõningad rusikareeglid:

  • mida laiem on tera, seda paremini sobib see köögiviljade hakkimiseks;
  • pika ja kitsa teraga noad on mõeldud toore liha ja kala lõikamiseks, kuid pole sobilikud kiireks hakkimiseks;
  • lühikesed ja kitsad terad sobivad täpsust nõudvateks töödeks.

Kes on ostmas oma esimest Jaapani nuga, sellele on sobilikeks valikuteks nii Santoku kui ka Gyuto.

Universaalne Santoku on hea ost kõigile, kes vajavad mitmekülgset nuga erinevateks otstarveteks. Selle noaga on mugav hakkida köögivilju, kuid sama edukalt saab sellega lõigata ka liha ning kala. Oma pikkuselt ja kujult sobib Santoku nii uutele Jaapani noa kasutajatele kui ka kogenud kokkadele.

Mitmekülgne Gyuto on Jaapani versioon peakoka noast, mida eristab Lääne vastetest õhem ja kergem tera. See nuga saab hõlpsasti hakkama kõigi köögis ettetulevate noatöödega. Disainilt sobib see kõikide toiduainete ja lõikeviiside jaoks. Gyuto noad on saadaval erinevates pikkustest, mis jäävad vahemikku 180–300 mm. Seejuures on kõige populaarsemad noad pikkusega 180–240 mm.

Noa suurus/pikkus

 Küllap tead juba, et noa suurusel on lõikamisel oluline roll. Suurem nuga suudab tõhusamalt hakkama saada suuremõõtmeliste ja tihkete toiduainetega, kuid täpsust nõudvate lõiketööde juures nõuab selle kasutamine suurt vilumust. Väiksemate puu- ja köögiviljade lõikamisel on lühem nuga kindlasti mugavam.

Sellist nuga, mis oma suuruselt päris kõikideks ülesanneteks sobiks, ei leidu ei Jaapani ega muu päritoluga nugade hulgas. Seetõttu on mõistlik otsustada, kas soovid esimese jaapanlase osta pigem suuremate või väiksemate toiduainete töötlemiseks. Ja sellest otsusest saadki lähtuda valiku tegemisel.

Noa materjal

 Materjal on igasuguste nugade puhul väga tähtis. Erinevatel terasest nugadel on erinevad omadused, kuid Jaapanis valmistatud terasest nugadel on kõigil üks hea ühine omadus – teras on neil kõigil kvaliteetne!

Teras võib olla kõvem või pehmem. Kõvemast terasest on võimalik valmistada teravamaid nuge, kuid noa omanikuna peab arvestama sellega, et teritamisprotsess on omajagu keerulisem. Pehmem teras allub teritamisele kergemini, kuid lõikeomadustelt jääb selline nuga kõvemast terasest toodetutele alati alla.

Lisaks leiab Jaapanis toodetud nugade hulgast ka keraamilise teraga lõikevahendeid. Neid nuge iseloomustab erakordne teravus, kerge kaal, kasutajasõbralikkus ning elegantne disain. Keraamilised noad ei roosteta ning nende võrreldamatu teravus muudab nende kasutamise mitte ainult nauditavaks vaid ka ohutumaks. Ilusa valiku keraamilisi nuge leiab näiteks Sharpy veebipoest.

Hoolimata olulistest eelistest on ka keraamilisel materjalil siiski omad puudused – nimelt on see võrreldes terasega palju hapram. See tähendab, et väga kõvade toiduainete lõikamisest peaks selle noa puhul pigem hoiduma, kuna tera võib murduda.

Noa käepide

 Noa käepide mängib olulist rolli töö mugavuse ja ohutuse osas. See mõjutab otseselt kontrolli noa üle, täpsust ja lõikamisjõudlust. Seega on väga oluline valida kvaliteetne käepide, mis on peos mugav ning ei libise ega liigu töötamise ajal.

Õigesti valitud käepide kindlustab optimaalse kontakti noa ning lõigatavate toiduainete vahel ning muudab lõikamise-hakkimise-viilutamise lihtsaks ja efektiivseks. See ei väsita kätt ülemäära ega tekita lihastes pinget, see ei hõõru ega ärrita.

Käepide võib olla valmistatud erinevatest materjalidest – puit on vast kõige levinum, kuid lisaks on võimalik kasutada metalli, luud ja erinevaid sünteetilisi materjale. Igast materjalist on võimalik teha mugavat ja ergonoomilist käepidet, seega sõltub valik paljuski kasutaja maitse-eelistustest.

Noa hind

 Jaapani nuge võib leida igasuguses hinnaklassis alates 50 eurost kuni üle 1000 euro maksvate eksemplarideni. Sobiva noa leidmisel tuleks lähtuda nii oma vajadustest kui ka võimalustest. Kodustele hobikokkadele sobivad suurepäraselt madalama hinnaklassi noad, mida leiab Sharpy.ee veebipoest, samas kui professionaalsed kokad peaksid olema valmis kulutama rohkem – on ju nuga üks olulisemaid tööriistu köögis.

Arvestada tasuks ka noa kasutamise sagedusega: kui nuga on igapäevaselt käigus, tuleks vaadata professionaalse sarja lõikevahendite poole. Nädalavahetuse kokkadele piisab seevastu kindlasti ka odavama hinnaklassi nugadest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments