Töö sulle või professionaalile?

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Kui mõte liigub sinna, et tahaks hakata kodus midagi uuendama, pead kindlasti silmas seda, et remonditööd rahakotist liiga suurt tükki ei ampsaks. Ent isetegemine ei võrdu automaatselt säästmisega. Vale otsus tähendab lisakulu nii rahalises, ajalises kui esemelises mõttes. Kuidas siis teada, millega tuled ise toime ning mis on tark jätta professionaalidele?

Kerged tööampsud nädalavahetuse nokitsemiseks

Võtame esmalt tööd, kus keegi ei keela sul professionaale palgata ja neile maksta, ent millega tuled edukalt ka ise toime. Voodipesu vahetus, poest ostetud riiuli kokkupanek, voodi tuppatoomine ning vana tooli uuega asendamine on kõik sellised loogilised näited. 

Samm edasi on kappide-sahtlite käepidemete ja nuppude vahetus. Kiire ja lihtne tööamps, millega saavad hakkama ka need, kel ei ole mingit varasemat remondikogemust. Kerge tööke, mis suudab siiski märkimisväärselt ruumi ilmet ja olemust muuta

Teine suurema mahuga, ent siiski iseseisvalt tehtav, töö on tapeedivahetus või seinte värvimine. Tänapäevaste tapeetide eemaldamine ning uue tapeedi seinapanek võib olla üllatavalt lihtne. Järgi vaid juhiseid või küsi abi poest, kust tapeedi soetasid. Sama kehtib ka värvimise kohta. Kui su viimane kogemus pärineb mõnekümne aasta tagant, võivad tehnilised edasiminekud sind tõeliselt üllatada.

Ühe töö mitu nägu

Püha kolmainus ehk gaasi-, toru- ja elektritööd nõuavad teadmisi ning oskusi. Ise tehes võib parimal juhul vajalik olla tehtu ümbertegemine, halvimal juhul on tagajärjeks tõsine vigastus või korralik varaline kahju. Paljudel juhtudel on professionaali töö vajalik ka selleks, et saada kasutusluba või vastata kindlustuse poolt seatud tingimustele. 

Aga ka siin tasub kasutada selget mõistust: lambipirni vahetus või segisti vahetamine on küll tehniliselt elektri- ja torutööd, ent sellised, millega tuleb iseseisvalt toime. Samamoodi aiatööd. Heki pügamine ja aiatraktoriga muru niitmine pole midagi liiga keerulist. Küll aga peab asja hoolikamalt kaaluma siis, kui soovid eemaldada kände või võtta maha terveid puid. Viimasega peab eriti ettevaatlik olema siis, kui puu asub hoonete lähedal.

Jäta professionaalidele see, mis nõuab kiirust ja kvaliteeti

Professionaalidele tasub jätta kõik need ülesanded, mis nõuavad spetsiifilisemat varustust. Pole mingit mõtet osta kalleid tööriistu ja tehnikat korraks-kaheks, misjärel need jäävad ruumi võtma ja tolmu koguma. Unustada ei saa sedagi, et paljude tööriistade kasutamine nõuab oskusi ja teadmisi. Selle omandamine võtab oma aja. 

Lammutustööd on üks hea näide. Tundub küll lihtne – viruta kuvaldaga keset seina ja lammutustööd tehtud. Ent kas oskad vältida kandva seina eemaldamist või läbi maja leviva tolmupilve tekitamist? Asjatundjad oskavad lammutada nii, et ümbrus ei saa kahjustada, samas ruumis olev mööbel on endiselt kasutuskõlblik, tolmu ja prahti on minimaalses koguses ning pakuvad tihtipeale lammutusjääkide transporti. 

Kindlasti tahad professionaalide abi kasutada siis, kui esmatähtis on nii kvaliteet kui ka kiirus. Iseseisvalt tegutsedes peab arvestama mõningase õppimiskurviga ehk sa teed eksimusi, mis on vaja lahendada. Või teed eriti ettevaatlikult ja tähelepanelikult, mis on igati kiiduväärt, ent kõik see nõuab üllatavalt palju aega!

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Keegi
1 kuu tagasi

Ei saanud aru, kuhu see artikkel sihtis…

Metsaelanik
1 kuu tagasi
Reply to  Keegi

Rahakotti