Milline on parim elektrileping? Fikseeritud elektripaketid või börsihind lepingud

reklaamitoimetaja

reklaam@le.ee

Energiakriisis on äärmiselt keeruline orienteeruda ning teha õigeid otsuseid. Paljude inimeste jaoks on tegemist teemaga, millest nad midagi aru ei saa ning veel vähem suudavad nad teha otsuseid. Kohati ei tea inimesed isegi, milline on nende kehtiv elektrileping. Täpselt sama probleem võib tabada ka kortermajade elanikke, kes ei saa kohati ise otsustada selle üle. Vaatame üle fikseeritud ja börsihinnaga lepingud ja leiame, milline on parim elektrileping.

Fikseeritud elektripakett – plussid

Ilmselt suurimaks plussiks saab pidada stabiilsust ning kindlustunnet. Saate igakuiselt väga sarnase suurusega arve, ning peamiselt sõltub see teie tarbimisest. Paljude inimeste jaoks ongi kõige suurema tähtsusega enda eelarve koostamine ja jälgimine. Samas on alati võimalus võtta ette ja võrrelda kõik elektrilepingud. Selliselt võite olla kindlad, et teie pakett on endiselt parim.

Teise olulise aspektina saab välja tuua ka selle, et hetkeseisuga on tegemist kõige soodsama lahendusega. Peale enda tarbimise optimeerimist on võimalik fikseeritud paketi abiga hoida enda kulud normaalsuse piirides ning säästa raha ootamatuteks väljaminekuteks.

Fikseeritud elektripakett – miinused

Kõige suuremaks miinuseks on eelnevalt mainitud kindlustunne. Jah, peate tasuma igakuiselt väga sarnast tasu, kuid turul võib olla saadaval ka palju soodsamaid lahendusi, mille pealt saaksite veel rohkem säästa. Täieliku täpsusega ei ole võimalik kunagi turgu ette prognoosida, kuid elektrimüüjad teevad kõik endast oleneva, et nende ettevõtmine teeniks kasumit.

Antud paketile on sisse arvestatud ka nii öelda kindlustus. See tähendab seda, et elektrimüüja proovib ette prognoosida börsihinna kõikumisi pikema aja vältel ning lisab sellele väikese koefitsendi. Ajalukku vaadates saab kindlalt väita, et aasta keskmine tuleb siiski soodsam börsipaketiga. Küll aga võib see olla ka vastupidi ning seda ennustada on keeruline.

Börsipaketid – plussid

Tegemist on küll pisut kõrgema riskiga paketiga ning teie arved võivad kõikuda, kuid lõpptulemusena saate soodsama elektri. Kunagi ei tohiks vaadata seda vaid kuu lõikes, vaid peaks arvestama pikemat perspektiivi. Tutvuge erinevate võimalustega, ning valige endale kõige meelepärasem.

Vastavalt elektrituruseadusele on teatud punktid alati fikseeritud, ning elektrimüüjad neid muuta ei tohi. Selle tulemusena võite olla kindlad, et börsilt ostetav elekter vastab alati näidatud hinnale ning lisakulusi teile ei lisandu. Börsipaketi suureks plussiks on veel selle paindlikkus. Üldjuhul saate endale valitud lepingut kiiresti ja ilma kuludeta muuta.

Börsipaketid – miinused

Ilmselt suurimaks miinuseks võib lugeda börsipaketi puhul ootamatuid kulusi. Olukorras, kus börsil on elektrihind väga kõrge, peate ka teie maksma kalli elektri eest. Selliselt võivad teie elektriarved kõikuda piiramatul hulgal. Loomulikult on võimalik vaadata, millise hinnaga elekter parasjagu on ning lähtuvalt sellest teha otsused. Olgu selleks pesu pesemine või mõne elektrinõudlikuma toimingu tegemine.

Börsipakettidest on olnud viimasel aastal palju juttu. Samas ei arvesta inimesed sellega, et eelnevatel aastatel on olnud tegemist kõige soodsama lahendusega. Sellest oleks võinud inimestel tekkida säästud, mida oleks võimalik käesoleval ajal rakendada. Ühtlasi on börsipaketi puhul tegemist salakavala nähtusega, mille ennustamine ja omamine võib olla üheaegselt nii kasulik, kui ka ohtlik rahakotile.

Kokkuvõte

Päeva lõpuks jääb see iga inimese enda otsustada, millist paketti valida. Selge on see, et tänasel päeval on kõik elektripaketid kallimad, kui nad olid seda mõned aastad tagasi. Kas tulevikus see muutub – on praktiliselt võimatu ennustada. Alternatiivsete elektritootmistega on võimalik leevendada pidevalt tõusvat tarbimist, kuid sellest ei pruugi piisata kõikide murede lahendamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kurb maksja
1 aasta tagasi

Hea oleks panna nemad elektritoolile igal elektrihinna eest, võib-olla oleksid elektrihinnad väiksemad.. neil on miljoneid kasumeid, meil aga on kontot vaadates – oh, krt!

Imelik
1 aasta tagasi

Defitsiidi tingimustes, ja ebastabiilste võimsuste kasvul see hinnakõikumine ainult süveneb veelgi.

parim
1 aasta tagasi

on kindlates kätes ja siimu hoitud