Jaak Juske: lastetoetuste tõus kindlustab Eesti tagalat 

Lääne Elu

info@le.ee

Jaak Juske
Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Jaak Juske.

On erakordselt kohatu, et Eestil on aastal 2022. aastal peaminister, kes lubab astuda ametist tagasi, kui riigikogu peaks otsustama tõsta ülikiire hinnatõusu tõttu lastetoetusi.

Sama lubamatu on see, et meil on valitsuses partei, kes on valmis praeguses julgeolekukriisis valitsust õõnestama lastetoetuste suurendamist nõudes. Isegi mõned keskerakondlased on tunnistanud, et seda tehes loodeti ennekõike poliitilist kasu.

Sotsiaaldemokraadid on alati pingutanud selle nimel, et lastetoetused oleksid väärikal tasemel. Just meie valitsuses olles tõsteti piinlikult madalad lastetoetused praegusele tasemele. See vähendas oluliselt lastega perede vaesusriski. Viimasel aastal toimunud röögatu hindade kallinemine on aga keskmise pere eelarvest söönud tervelt viiendiku ning pannud eriti raskesse seisu need lastega pered, kes niigi ots otsaga välja tulevad. Nii on hädavajalik lastetoetusi taas tõsta.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon esitas märtsis riigikogu menetlusse eelnõu, mis viiks esimese ja teise lapse toetuse 60-lt eurolt 100-le eurole. Samuti oleme teinud ettepaneku tõsta üksikvanema toetuse praeguselt 19 eurolt samale summale mis lastetoetus ehk siis praegu 60-le eurole. Piinlik öelda, kuid riik on maksnud üksikvanematele seda 19 eurot paarkümmend aastat, sajandi esimesel kümnendil küll 300 krooni. Mõelgem, millise galopi on teinud vahepeal läbi elukallidus.

Lisaks oleme läbivalt seisnud tasuta lasteaiakohtade eest. Praegu parlamendi menetluses olevasse alushariduse seaduse eelnõusse plaanime esitada muudatusettepaneku, mis jõustaks tasuta lasteaiakoha.

Samal ajal andsime oma toetusallkirjad ka fraktsioonideülesele eelnõule, millega soovitakse teha ära meile väga olulised esimese ja teise lapse toetuse tõus ning ka indekseerimine. Oleks olnud väga kummaline, kui sotsiaaldemokraadid poleks oma programmilisi lubadusi käsitlevat eelnõu toetanud. Parlamendi kompromissid tavaliselt vähendavad meie soove, seekord harvaesinevalt suurendaksid.

Reformierakond on samal ajal kütnud ühiskonnas retoorikat, justkui oleks lastetoetuste tõstmine halb. Ei ole mitte ühelgi viisil. Halb on Keskerakonna soov selle eelnõu kaudu kõigutada valitsust, saada endale taas peaministrikoht.

Ükskõik, kas riigikogu otsustab lõpuks toetada sotsiaaldemokraatide algatust või sarnast fraktsioonideülest eelnõu, lastetoetused peavad igal juhul tõusma. See on koht, kus tuleb unustada oma erakondlikud huvid, mõelda ühiskonna sidususe peale ning teha üheskoos ära väga vajalik samm. Me ei tohi endale lubada perede vaesumist. See oleks kõige muu kõrval ka väga tõsine julgeolekurisk. Et kaitsta Eestit, tuleb hoida esmalt korras oma tagala.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahi nalja
1 aasta tagasi

Kui loll on loll? Sotside puhul tekib pigem küsimus, et miks nad eelistavad lastele oma poliitilisi ambitsioone -koalitsioonis olemisele ehk võimuiha on tähtsam kui lapsed. Veel jaburam on poliittehnoloogia tähtsus sotsidele, et peaasi üks teine erakond koalitsiooni ei pääseks ja lastetoetused on selle kõrval olematu probleem. Ühesõnaga poliitiliseks puudliks olemine ja avalik valetamine on sotside agenda järgmise aasta valimisteks. Vägev ju

Valetav sotsiaaldemokraat Juske
1 aasta tagasi

Oh, mis vale ja silmakirjalikkus, härras-sots! – just võtsite oma allkirja tagasi sellelt seaduse eelnõult!