Admiral Johan Pitka ja Piirsalu

Lääne Elu

info@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Admiral Johan Pitka elu lõpu kohta on ikka veel palju küsimusi. Foto: kaitseliidu kogu

Laupäeval, 19. veebruaril tähistasime ühe meie kuulsama sõjamehe, admiral Johan Pitka sünniaastapäeva.

Küsimus admiral Pitka elu viimase päeva kohta on tekitanud palju küsimusi. Ühtedel andmetel tuli Eesti vabadussõja kangelane admiral Johan Pitka aprillis 1944 Soomest tagasi, et organiseerida vastupanu peale tungivale Punaarmeele. Septembris 1944 jäi ta Läänemaal teadmata kadunuks. Nii seisab Vikipeedias. Ka Voldemar Pinni raamatus „Kolmteist legendi admiral Pitka lahkumisest" on samasugune info. ENE andmeil suri Pitka 25. septembril 1944 Piirsalu vallas Läänemaal (artikli autor Peeter Larin).

Pitka rehabiliteerimise küsimus oli üks esimestest, milles ametnikud üritasid admirali surmakohas selgust saada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
En.
2 aastat tagasi

22-23. sept. 1944 on suure tõenäosusega tuvastatud Pitka saabumine Kose valda Alansi külla, kus ta sattus pealevalguvate punavägede tekitatud ‘kotti’. http://kultuur.elu.ee/ke523_Pitka.htm . Põhjaliku uurimise järel 1966 a. kirjavahetuse ja 21. saj. uuringute alusel Pitka Alansi külas ühe talu heinamaal ka hukkus. Kuna surnukeha pole tuvastatud (1945-l leidis talunik küll sama talu metsast inimjäänused, ent jättis need matmata ja asukoha tähistamata kuna ‘olnud kiire omaenda kontide päästmisega punaste käest’), ei saa 100% kindlusega väita, et Pitka Alansilt edasi ei liikunud. Mispeale mina, lugenud varemalt ka Pitka Piirsallu jõudmise väidet, avasin kaart.delfi.ee ja tegin kaks mõõtmist Alansi külast Piirsaluni. Mööda tänapäeva maanteid… Loe rohkem »