Avalik pöördumine Eestimaa randade ja kallaste kaitseks

Lääne Elu

info@le.ee

Peraküla rand. Foto: Malle-Liisa Raigla

Peraküla rand. Foto: Malle-Liisa Raigla

Pöördume riigikogu esimehe ja riigikogu poole tõsise murega Eesti rannikute ja siseveekogude kallaste tuleviku, nende edasise ligipääsetavuse ja Eesti kliimamuutusega kohanemise võimekuse pärast.

Leiame, et riigikogus menetluses olev looduskaitseseaduse ja sellega seotud seaduste muutmise seaduse eelnõu 483 SE tuleb tagasi lükata ja kutsume teid üles hääletama eelnõu vastu.

Eelnõuga plaanitakse ehituskeeluvööndi ulatust rannas ja siseveekogude kallastel vähendada ligemale kümme korda, avades seeläbi võimaluse vahetult veekogu äärde ehitamiseks ning muudeks tugeva inimmõjuga tegevusteks. Eelnõu potentsiaalne negatiivne mõju Eesti maastikele ja inimestele on väga suur ja kahjuks ka pöördumatu. Muudatus puudutab lisaks mereäärsetele aladele ka kõigi siseveekogude, see tähendab nii jõgede- kui ka järvedeäärseid piirkondi.

Eelnõu algatajate sõnul annaks kavandatav seadusemuudatus kohalikele omavalitsustele otsustusõigust juurde, võimaldades ehituskeeluvööndi ulatust soovi korral suurendada, kuid tegelikkuses see nii ei ole. Kohalikul omavalitsusel on ka praegu õigus planeeringute kaudu ehituskeeluvööndi ulatust põhjendatud juhtudel nii vähendada kui kasuurendada. Seega põhiline muudatus, mida eelnõuga taotletakse, on ehituskeeluvööndi ulatuse vähendamine.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Ega praegugi pole rannaäärde inimestel asja kuigi seadus lubab aga kohalik maaomanik laseb sulle süüdimatult koerad kallale.
Seadused nagu on,põhiseadus nagu ka on aga seadusetus valitseb täiega ! Minu teada tohib Soomes isegi erasaartel rannas viibida aga meil valitseb …. ?

Viive Linnjärv
2 aastat tagasi

Selle seaduse eelnõu tuleb kindlasti tagasi lükata

see
2 aastat tagasi

ennukene venemaake on vist refi salajane liige, nii kooselajate ja nüüd ka piiritsooni seaduse eelnõu toetajate esireas, veel ju ka väliskomisjoni liige , sealt ka Petserimaa ja narvataguse kinkimise tib- ladele aktivist

Hõljuk
2 aastat tagasi

Kõigile randaehitajatele kohustuslik virtuaaltuur 9 jaanuari 2005 aasta uputusest, aruka inimese paneks mõtlema

egas
2 aastat tagasi
Reply to  Hõljuk

siis enda peale mõelda, ikka raha peale, lolle ja edevaid ju leidub

Mõistus võitis
2 aastat tagasi

Legendaarse maadevahetuste algataja Kranich on jälle aktsioonis.
Õnneks lükkas Riigikogu mõistust omav osa selle seaduseelnõu tagasi.

Seaduslikud vargad
2 aastat tagasi

Rehvivargad on agressiivselt asunud oma võimalusi realiseerima neile tavapärases jultunud stiilis. Maa-afäärid on ühed suurimad korruptsiooni allikad alati olnud…

Lääne-nigula
2 aastat tagasi

Oleks siis kasu sellest pöördumisest. Aga nagu ikka, tavainimene ragistagu roostikus, sest laiendatud privaattsooni küllakutseta asja pole. Hurraaga edasi,- pool sajandit tagasi! Järgmiseks supelrandagi tuusikuga ehk?

Heljur
2 aastat tagasi

Iga mats ei peagi teise rannas jalutama. Kui inimene on endale maa ostnud siis on normaalne, et saab sinna ka ehitada. Mis kuradi hala see on, et kõik peab meie olema ja võime teiste vara kasutada nagu heaks arvame!?

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Heljur

Randa ei tohikski eraomandisse müüa. Mujal ruumi küll.

Rannamaa omanik.
2 aastat tagasi

See maa juba arhiivipaberite järgi mõnel omanikul ligi 300 a mere rannas ja ka hoolitsetud ,teiesugused tulevad ja räuskavad ja nõuavad oma õigusi.Kas see on siis õigem.

ära lahmi
2 aastat tagasi

eestlastele see maa kunagi kuulunud, ikka svensonid , iivanid, larsenid ja germaanid

pole
2 aastat tagasi
Reply to  Heljur

sa ostnud midagi , riigile oled sa rentnik sea,l igavene lüpsilehm

Manna Liisa
2 aastat tagasi

Tänane Lääne Elu, ehkki pole ei paberi ega digivariandi tellija, on üle aegade üks asjalikumaid lugemisi üldse. Väga tubli.

seltsimehed
2 aastat tagasi

kus on need rohelised ja lillad klaköörid, staarprotestijad, suunapudistajad, loomakaitsjad, raadio ja tv hääled, sõnadega lauljad ja ilueedid, kes toompeal raha eest meie õiguste eest seisavad ja nüüd nagu pimedusega löödud on, et ei näe ega kuule, kuidas meie rannad jälle nn. veneaegseteks piiritsoonideks ja rahva eest need miljoni väärtusega vaated kellegi eraomandiks tahetakse muuta. Kesikud tulge mõistusele, teie puudli roll on häbiväärne.

Maha libavalitsus!
2 aastat tagasi
Reply to  seltsimehed

Sellist valitsust küll rahvas ära teeninud ei ole!
Aastal jooksul mitte ühtegi õiget otsust!!

Rannamaa omanik.
2 aastat tagasi

Ise valisite,nüüd kaagutate ,kannatage ära.

e-piim
2 aastat tagasi

valis arvatavasti, sellest ka selline resultaat

Rannamaa omanik.
2 aastat tagasi
Reply to  seltsimehed

Kommu oled vä ,maad ammu ära jagatud ,kas seltsimehed jäid hiljaks.Pange taas kaks rida okastraati randa siis saate seal vahel ka miljonivaadet nautida.
Edu.