Valimiste infosüsteemi tööd tõkestas turvapiirang

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ajal, mil Nõva valimisjaoskonnast ei olnud pääsu valimiste infosüsteemi, hääletas nn ümbrikusse neli valijat. Foto: Urmas Lauri

Ajal, mil Nõva valimisjaoskonnast ei olnud pääsu valimiste infosüsteemi, hääletas nn ümbrikusse neli valijat. Foto: Urmas Lauri

Valimiste infosüsteemi pääsemisega oli umbes 40 minuti jooksul probleeme üle Eesti. RIA vaatas piirangud üle ning süsteemi kasutamises enam probleeme ei esine.

Riigi valimisteenistuse juhi Arne Koitmäe sõnul tõrkest hoolimata hääletamine jaoskondades ei katkenud ja kõik valijaid said oma otsuse teha. “Märge hääletamise kohta elektroonilisse valijate nimekirja tehti kohe pärast tõrke kõrvaldamist. Kui mõni valija siiski heitus ja jättis hääletamata, kutsume teda üles tagasi jaoskonda minema ja valimistel osalema,“ ütles Koitmäe.

Probleemi lahendamiseni toimus jaoskondades hääletamine nn ümbrikusse – see tähendab, et valija paneb oma valikuga hääletamissedeli väiksemasse sisemisse ümbrikku ja see pannakse omakorda välimisse ümbrikku, millel on kirjas valija andmed.

Välimisi ümbrikke hoiustab valimisjaoskonna komisjon. Valimiste infosüsteemi töö taastudes kontrollitakse elektroonilisest valijate nimekirjast välimisele ümbrikule kantud andmed üle, tehakse süsteemi hääletamise kohta märge ning pannakse sisemine ümbrik hääletamiskasti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitri
2 aastat tagasi

Kahju, täiesti auklik süsteem.
Halbades kätes võib palju kurja teha 🙁

memm
2 aastat tagasi

Nii lihtne see ka ikka ei ole, et tehakse sada ümbrikku ja KEEGI saab sada häält nipsti juurde. Ilma valimaskäinu IK-ta ei saa ümbrikku teha ja teiseks tuleb ümbrikul olev IK süsteemis üle kontrollida ning see peab süsteemis olemas olema.

lukazenko
2 aastat tagasi
Reply to  memm

meie võidame alati 133% .ga

paras
2 aastat tagasi

koht häälte võltsimisks, tee palju tahes ümbrikke ja märkmeid valimise kohta