Lapsed ja taskuraha – viis olulist küsimust

Tihtipeale kiputakse rahast rääkides tundma piinlikkust ja seda nähakse kui asja, millest rääkimist oleks targem vältida. Kui aga lastega mingist teemast rääkimist vältida, siis kuidas ja kust nad peaksid nad vajalikke teadmisi saama? Koht, mis jääb lapsevanema poolt täitmata, võidakse täita meedia ja interneti poolt. Seega oleks targem mõte ise lapsele rahatemaatika tutvustamine ette võtta ja tihtipeale on esimeseks sammuks taskuraha.

Millal taskuraha andmist alustada?

Eesti hakkavad lapsed regulaarselt taskuraha saama reeglina 7. eluaasta ringis. Just siis algab tavaliselt koolitee, mis tähendab rohkem iseseisvust ja omaette tegutsemist ehk ka vajadust isikliku raha järele.

Rahatarkuse tutvustamist on mõttekas alustada varemgi. See ei tähenda, et lapsel peaks olema täpne ülevaade pere sissetulekust ja väljaminekutest, ent ka mõne euro kaupa tegutsedes hakkab laps saama aimu sellest, mis on raha väärtus. Lapsel on hea teada ka seda, et tasuda tuleb elektri ja vee kasutamise eest või mida tähendavad erinevad laenud, näiteks tarbimislaen ja autolaen.  Reisile minnes on hea võimalus tutvustada lastele eelarvet ja arutleda selle üle, kuidas eelarvet jagada.

Sularaha või pangakaart?

Noorematele lastele eelistatakse taskuraha anda pigem sularahas. Põhikoolis liigutakse sularahalt aga kaardi kasutamisele. Mõlemal on oma eelised ja puudused. Reaalse rahaga võib olla kergem arvutada ja lihtsam silma peal hoida, samas kui arvel muutuvad elektroonilised numbrid ei pruugi realistlikuna tunduda. 

Kui varem pidi lapsevanemalt luba küsima, siis nüüd on järsku lapsel võimalus päris ise otsustada, mida ta tahab soetada! Isegi kui vanema jaoks tunduvad mingid otsused ebamõistlikud, on see osa õppimisprotsessist. Just seetõttu rõhutatakse taskuraha regulaarsuse olulisust. Kui on otsas, siis on otsas!

Lapsevanem võiks siiski aegajalt uurida, millele raha kulub. Just väiksemad lapsed kipuvad sõpru nn ostma ehk oma taskuraha kulutatakse sõpradele hea ja parema ostmiseks, ent suurem taskuraha ei tähenda, et laps peaks olema sõprade jaoks nagu krediidikonto.

Kui tihti taskuraha anda?

Kas raha peaks andma iga päev? Kord nädalas? Kord kuus? Sõltub lapse vanusest, tema iseloomust ja teadmistest. Taskuraha regulaarsus ja kindlal kuupäeval raha saamine õpetab lapsi ka planeerima ning säästma.

Väiksemate laste jaoks tundub aeg venivat ehk noorematele tasub taskuraha anda tihedamini kui korra kuus. Esmalt on heaks korra nädalas, seejärel kaks korda kuus ning algklasside lõpupoole võib liikuma kord kuus taskuraha andmise juurde. 

Juba loomult säästlikule lapsele võib kenasti sobida see, kui saab korraga kätte terve kuu taskuraha. Kui laps on impulsiivne ja tal on kogumisega probleeme, võib olla parem mõte taskuraha tihedam andmine ja vajadusel lapse juhendamine. Igal juhul on arukas lasta tal oma kogemusest õppida. Kui kaua võib kuluda mõne ihaldatud asja säästmiseks, kui lihtne on kogutud raha ära kulutada jne. 

Kui suur peaks taskuraha olema?

Muidugi ei ole olemas ühte kindlat summat, mida taskurahaks arvestada. Kõik sõltub sellest, kui vana laps on, mis on pere võimalused, lapse vajadused ning ka sellest, kui tihti taskuraha antakse. Tavaliselt ka kasvab raha koos lapse vanusega, mis on muidugi loogiline – muutuvad ju ka lapse vajadused ning soovid.. 

Summa, mis sunnib lapsi tegema otsuseid, seadma prioriteete ja leidma kompromisse, on palju parem, kui summa, mille eest saab osta absoluutselt kõike, mis lapsel pähe tuleb.

Mõtle ka sellele, milleks laps raha kasutab. Kui tegu on puhtalt meelelahutuseks mõeldud rahaga, võib summa olla pigem väiksem. Kui lapsel on vaja aga kasutada raha ühistranspordipileti ostmiseks või snäki ostmiseks, et kooli ja trenni vahel kõht liiga tühjaks ei läheks, peaks ka summa olema veidike suurem. 

Kas heade hinnete eest ka?

Tihtipeale kasutatakse taskuraha selleks, et premeerida lapsi kas heade hinnete või koduste majapidamistööde tegemise eest. Ka kasutavad osad vanemad taskuraha väiksemate laste hea käitumise premeerimiseks ja tunnustamiseks. Küll on aga nii heade hinnete kui hea käitumise rahaline premeerimine vähenenud, ning tavalisemaks on saanud taskuraha regulaarsus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments