Pension kasvab järgmisel aastal 590 euroni kuus

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus kinnitas neljapäeval toimunud valitsuse pressikonverentsil, et tuleval aastal suureneb pension 590 euroni kuus, samuti tõuseb järgmise aasta riigieelarves üksi elava pensionäri toetus 115 eurolt 200 euroni.

Tervise- ja tööministri Tanel Kiige sõnul lähenetakse eakate heaolu parendamisele mitme sammuga. “Läbi indekseerimiste ja erakorralise pensionitõusu tõuseb keskmine vanaduspension 2022. ja 2023. aastal kokku enam kui 100 euro võrra. Sellele lisandub veel maksuvaba tulu arvestus alates 2023. aastast ehk keskmine pension muutub taas maksuvabaks,” märkis Kiik ning lisas, et eakate heaolu on viimase kolme-nelja aasta jooksul väga selgelt olnud nii eelmise kui ka praeguse valitsuse fookuses.

Samuti eraldab valitsus vaimse tervisega seonduvate probleemide lahendamiseks kokku ligi 6 miljonit eurot. Kiige sõnul puudutab see pakett nii lisarahasid kui ka ühekordselt eraldatavaid täiendavaid vahendeid. Muu hulgas on ette nähtud rahastus kliiniliste psühholoogide koolitamiseks, terviseteenuste kättesaadavuse tagamise parandamiseks, ohvriabiks, aga ka lisaraha alkoholi liigtarvitamise ennetamiseks ja sundravi puudujäägi katteks.

Peaminister Kaja Kallas tõi riigieelarvega seotult esile ka perelepituseelnõu heaks kiitmise ja rahastamise. “Selle mõte on see, et vanemad saavad leppida kohtu lapse heaolust lähtuvalt lapse edasise elukorralduse osas ilma, et nad peaksid minema kohtusse,” selgitas Kallas.

Riiigieelarve üleaandmine on peaministri sõnul planeeritud 30. septembriks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Kui elektri ja gaasi hind on tulevikus ca 350-500 MWh,toiduained ca 150% kallimad jne. siis see pensionitõus on idioodi unistus mis kindlustab helge vanaduspõlve ?
Valige kindlalt reform kes meile loob õdusa tuleviku !

vaatleja
2 aastat tagasi

Valimisreklaamiks hea küll. Tulevikus ref plaanib lastetoetusi ja pensione veelgi vähendada, kui inflatsioon välja arvata. Ei austa siin keegi, raha vaja kuskilt võtta ju, ja ref on koorinud rahvast alati,kui võimul.

kasvab
2 aastat tagasi

ainult lubadustes, nii röögatud hinnad, kui inflatsioon söövad selle kasvu juba täna ära, kasv peaks olema 300 eur kuus, siis ehk suudab hinnaralliga tempot pidada

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  kasvab

see oleks täitsa hea kasv, jääks isegi pinsile ja milleks mul mingeid investeeringuid siis vaja oleks üleüldse!? 300€ kuus tõus oleks aastaga 3600€ lisa. Poleks paha, ainult, et kõik lubavad, aga mitte keegi ei seleta kuskohast see lisa juurde leitakse. Vaevalt afgaanist tulnud kohe hirmsasti meie pensionisambaid hakkavad toetama.

enamus
2 aastat tagasi

jevreiriikides on miiniumpension 1500 jevreid

epp
2 aastat tagasi
Reply to  enamus

Itaalias õpetaja pension 1400+

Jaanus
2 aastat tagasi

Ma ei saa aru kuidas tänapäeval on sellise rahaga võimalik toime tulla.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Mis jutt? Saab ka vähemaga hakkama, järele proovitud.
100 € väike korter
100 € toit
100 € muud püsikulud (elekter, telefon, ravimid jms)
100 € ettenägematud kulud (hambaravi, kodumasinad jms)
Kokku 400 €
200 € jääb veel ülegi
Tõsi, soojamaareisil ei käi, autot ei pea, väljas ei söö jne, kuid elab ära täiesti normaalselt.
Muide, 2/3 maailma elanike kuu sissetulek (mitte pension) on veel väiksem.

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi

Ja kui memmel veel taat ka on, siis tema pensist saab veel kopsaka summa igakuuliselt “tallelegi panna”.
Meenub anekdoot:Sõjaväes on kontrollid ja küsivad sõduritelt, kuidas nad süüa saavad.
– Oi, hästi! Jääb ülegi.
– Ja mis te ülejäägiga teete?
– Sööme ära. Tuleb veel puudugi.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Ning Eesti kontekstis ja arvudes väljendudes tahtsite te öelda mida?

Võibolla
2 aastat tagasi

Et pinsirahast jääb puudu ikka iga kuu, aga mitte üle.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Võibolla

Pinsirahast võib puuda tulla mitmel põhjusel. Üks levinum neist on elamine üle võimete või piiri peal.
Olen ise pidanud olude sunnil juba mõnda aega väga hoolikalt oma kulutusi jälgima. 590 euro eest kuus elab ära ikkagi päris lahedalt. Tõsi, priisata ei saa, kuid millestki elus olulisest loobuma ka ei pea.

Hmm huvitav
2 aastat tagasi

Arusaadav, aga see on väga raske. Sulle inimene üritatakse selgeks teha, et ei ole hea elada nii väikse rahaga, aga sa kaitsed seda summat nagu oleksid valitsuse liige või ma ei tea kes. Miks selle piskuga peaks nõus olema jääb arusaamatuks.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Sest inimene jääb virisema lõpmatuseni… Ei osata hinnata saavutatut.
Olen sit.a elu näinud, tänane Eesti on lust ja lillepidu selle kõrval.

Ei tea
2 aastat tagasi

Normaalselt elab ära! Mis elu see on, kui pead sente lugema!? Normaalset pole siin midagi. Elupäevad tööd teinud, siis pinsipõlves võiks lõpuks tõepoolest NORMAALSELT elada. Kaasaja noortel on muidugi hea võimalus varakult investeerida tulevikku. Õppematerjalid on vabalt saadaval ja raha kasvatamisele ei pane keegi kätt enam ette. Maailma elanike sissetulek on väiksem? Tuleb ikka arvestada millises riigis elatakse, paljudes riikides ei maksa toit ja elamine ka mitte midagi, kui meie omad oma pensioniga sinna läheks, elaks väga hästi.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Mõni peab NORMAALSEKS isiklikku kaatrit mõnes lõunamaa sadamas ja Ferrarit oma villa garaažis, teise jaoks one elu lill, kui kui kõht on täis ja tuba soe.

Ei tea
2 aastat tagasi

Kui võimalusi on, siis mis ilusa kaatri vastu saaks olla!? Ma ei saa aru, miks kaater ei või inimesel olla? Pensionipõlves ju aega mööda merd ka seilata ja päikest võtta või kala püüda. Minuarust igati normaalne ju. Saa aru ükskord, et soe tuba ja kõht täis on esmased vajadused, mitte aga lahe elu. Ei tohiks elada ainult selle nimel, et kõht oleks täis. Maailm pakub ju enamatki.

eks
2 aastat tagasi

hõiska rõõmust siis, oled juba kommunismis

Jälle
2 aastat tagasi

valimiseelne lubadus. Reffikate pettus. Mis pensionid oleksid juba aastaid pidanud olema?

Hmm huvitav muster
2 aastat tagasi

Eelmise valitsuse algatatud ettepanekud, et vabastada tulumaksust ja see aasta tõsta rohkem, kui eelneval suudeti tõsta. Mulje jääb, nagu need praegused mõtlesid mingi skeemi välja, aga tegelikult ju ei ole nii. Enne valimisi käib aastakümneid see pensioni kaart lauale ja peale valimisi kuivab see lubadus nati koomale. Ei tea, kui paljud nüüd seda usuvad veel!?

viloloog
2 aastat tagasi

No kohalike valimistega pole pension ju seotud.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Seleta seda valijatele. Valitakse ka kov valimistel neid, kes vähemalt midagigi meelepärast lubavad.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Siis vana vunts rääkis tõtt kui väitis, et 70% valijatest on tuutud!

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

tuleb nii välja. Seda on näha ju iga kord valimistel. Ikka see üks ja sama, neli aastat kirutakse, aga vahetult ennem valimisi lastakse endid ikka ära lollitada. Pole juhuslik see nelja aastane tsükkel, võiks isegi väiksem olla, inimeste mälu kipub poole aastaga nagu pühitud olema

Ahhoi
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Alles nüüd ärkasid? Keegi ei räägi ju kohalikest valimistest. Nii on alati räägitud järgmise aasta eelarve koostamise aegu, räägitakse nüüd ja räägitakse ilmselt ka tulevikus.

Hingepüüdjad
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Seda tuleks ütelda reffidele. Ilmselge, et selle valelubadusega püütakse pensionäride hääli just KOV valimistel.

see
2 aastat tagasi

võib nii olla endistel seltsimeestel partei- ja sõja veteranidel ja nomenklatuuri töötajatel, mõni koristaja ei saanud isegi kolme aastaga ühte pensioniarvestuse aastat täis

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  see

Mind jahmatas hoopis Maire Aunaste kirjatükk,kes otsis tööd, sest elu on läinud nii karmiks, et luksust olla töötu enam lubada ei saa. Ometi on ka tema pensionil ning erinevalt koristajast sai ju riigikogus olles päris head palka, mis koristaja uneski pole näinud…aga ka temal kitsas käes -pagan neid rehkendusi teab, mis sinna aastate sisse käib jamis mitte.

Noor penskar
2 aastat tagasi

See siis on miinimumpension 590?

noorem
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

ei usu hästi. Mingi keskmine ehk.

Tühjad pihud
2 aastat tagasi
Reply to  noorem

Alles hiljuti lubati indekseerimisega keskmiselt 38 eurot 2022. aastal. Sellest maha tulumaks 7,60. Järgi jääb 30 eurot keskmiselt, enamikul veel vähem. Valetamises võiks mingi loogika olla, et olla usutav

ütle sa nüüd
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

Tuleb vana asja meelde tuletada. Pensioni suuruse arvutamisel liidetakse alates 2021. aasta algusest kokku neli osa: baasosa, staažiosa, kindlustusosak ja ühendosak. 2020. aasta lõpuga lõpeb kindlustusosaku kogumine. Ma arvan nagu nooremg, et ju see mingi harju keskmine on kui konkreetselt midagi ei mainitud.Sel aastal anti baasosa 16€…

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

700 evro pension oli muammar gaddafi ajal lisaks ei olnud korteriüüri, oli tasuta elekter, aga tal riigis ei olnud demokraatlike valimiste!

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

oleneb diktaatorist, kui on hea diktaator, siis pole seda demokraatiat vaja üldse. Üks lõputu lõputu vaidlemine ja üksteisele sita loopimine on teise sõnaga demokraatia.