7 põhjust sel suvel Haapsalut külastada

Läänemere äär võlub oma külastajaid kiviste randade, luidete, iidsete segametsade ja Matsalu rahvuspargiga, kuid üks linn tõmbab rohkem tähelepanu tänu oma linnuse ja kaunite vaatamisväärsustega kui ükski teine siin rannikul. Osaliselt poolsaarele ehitatud Haapsalu linn sai oma linnaõigused 1279. aastal, kerkides asulana linnuse ümber. Haapsalut on kirjeldatud kui iidse ajalooga linna ning ning kuigi linn on oma ruutkilomeetritelt küllaltki väike, ei puudunud uuel ajal linnast ka kasiino. Tegemist ei olnud küll Nutz Online Kasiino Eesti sarnase asutusega, sai meelt lahutamas käia seal aastakümneid.

Põhjusi, miks Haapsalu on omale teeninud suvituslinna tiitli, on rohkem, kui suudaks loetleda, kuid see armas linn on kohale meelitanud mitmeid kuulsaid inimesi üle maakera juba tänu Haapsalu ravimudale, mille Dr. Karl Abraham Hunnius kasutusele võttis.

Siin loetleme 7 põhjust, miks sa peaksid sel suvel Haapsalut külastama.

Rannapromenaadi ilu ja vabadus

Vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel Haapsalu linnusest asub Haapsalu rannapromenaad ja Aafrika rand, mille kaunimaks ehteks on puitpitsiline kuursaal. Mereäärsed jalutusrajad on õhtuti valgustatud ning tegevust ja silmailu jagub nii täiskasvanule ja lastele. Eriti pilkupüüdev on just laste jaoks rannast vaid mõnesaja meetri kaugusel meres jääkaru kuju. Jää tulekuga on jääkaru justkui omas elemendis Haapsalu rannas ning lastele eriti äge vaatepilt. Haapsalu kuursaalis peetakse muusiküritusi ning suvel saab sealses restoranis ka kõhu ka ilusti täis.

Haapsalu piiskopilinnus – tagasivaade minevikku

Haapsalu piiskopilinnuse ehitamiseks kulus pea kolm sajandit, mille alguses püstitati kõigepealt toomkirik ja siis ehitati ühes koos kogu linnuse müüride kompleks ning jätkuvalt ehitist täiendati kahesaja aasta jooksul peale esimeste kivide ladumist. Linnusega on seotud mitmeid legende, seal hulgas kaunis ja kuulus Valge Daam, kelleteemalisi üritusi peetakse Haapsalus igal suvel. Nüüd on linnuses ka vast renoveeritud muuseum ning ligipääs kaunile vaatele kogu linnale.

Haapsalu vanalinna jalutuskäigud – legendide jälgedes

Ei ole midagi imelisemat kui jalutada suvisel õhtul Haapsalu kaunitel ja kitsastel tänavatel. Radadel, mida mööda on kõndinud sellised ajaloolised tegelased nagu Peeter I, Cyrillus Kreek, jt. Ka Pjotr Tchaikovsky on siin linnas puhkust veetnud, promenaadi ääres saab helilooja muusikat kuulata talle pühendatud pingil.

TAFF:fest

Taaskord on džäss oodatud Haapsalu linna – 16.–19. juulini toimub suur jazzi muusika festival

Hea Elu Festival

Juba aastaid on piiskopilinnuse õuel korraldatud joogafestivali. Sel aastal on sündmus üles ehitatud ühepäevase Hea Elu Festivalina, mis sisaldab 12 tundi elamusi koos inspireerivate inimestega.

HÕFF – Haapsalu õudusfilmide festival

Kuigi eelnevatel aastatel on olnud külastajaid veidi vähem kui tavaliselt, ei puudu sel suvel ka filmiklassikat ning uut maailma paremikku pakkuvat festivali. HÕFF on oma kuulsuse kogunud uudsete filmilahenduste, mujal maailmas juba kuulsust kogunud indie– kui ka suur stuudiote poolt loodud filmidega. Kahjuks ei jõua kõik head uued õudusfilmid alati kinolinale, kuid just Haapsalus on olemas see võimalus 13.–15. augustini kõik ära vaadata.

Augustibluus – muusika sinu hingele

Just see, on see mis erineva muusika viljelemise on Haapsalu lahe äärde toonud. Bluus kui just mitte kõige populaarsem muusika žanr Eestis, on oma kodu leidnud just Haapsalu vanalinnas, kus iga aasta seatakse üles lava ning kaunist muusikat külalistele pakutakse. Bluusimuusikuid lendab kohale üle maailma, ka USA paremik on seal lavadel oma muusikat Eesti rahvale mänginud.

Külasta Haapsalut juba täna, sest ka väljaspool suve on sellel linnal nii palju pakkuda. Haapsalust on pärit sellised tuntud Eesti tegijad nagu Kaia Kanepi ja Ernst Enno. Minirong Peetrike pakub igal suvel linnasisest tuuri ning selle ajalugu on võimalik õppida samal ajal, kui rong viib sind ringsõidule kaunitel Haapsalu tänavatel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Pole Haapsalul häda midagi ainult ärge kogu aeg virisege-miks tänavad on halvas seisukorras,miks te neid halvas seisukorras tänavaid suvel remondite jne.
Virisejatest teadmamehed muidugi remondiks neid tänavaid talvel kui õues -20 !

ToomasN
2 aastat tagasi

Haapsalus on praegu segadus. Hävitas linna remondi halb juhtimine.

Ado
2 aastat tagasi

Linn ei kõlba praegu külastamiseks. Võib-olla 10 aasta pärast, kui Posti tänavale uued puud on kasvanud, tulge siis.

Sass S
2 aastat tagasi

Ja reklaamitakse 5,6 juuni üritusi

Vanaema padrunid
2 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Linnuke ju kirjas, pole isegi artikli autorit kirja pandud.

kes
2 aastat tagasi

selle luuletuse autor on