Tänasest tuleb kodulinde hoida siseruumides

Lääne Elu

info@le.ee

Tänava talus siblivad ringi erivärvilised kanad. Foto: Urmas Lauri
Kanad. Foto: Urmas Lauri

Põllumajandus- ja toiduamet kehtestas üle-eestilise lindude väljas pidamise piirangud, lindude gripi tõkestamiseks.

Ameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammeli sõnul kehtestatati piirangud, et lindude gripi ohtu vähendada. „Kuna lindude gripp on levinud kogu Euroopas ning jõudnud ka Eestisse, siis nii loodame gripi levikut tõkestada,“ selgitas Sammel.

 Põllumajandus- ja toiduameti otsusega keelustatakse alates 1. märtsist:

  • Eesti Vabariigi territooriumil põllumajanduslindude ja teiste tehistingimustes peetavate lindude pidamise välitingimustes;
  • partide ja hanede pidamise koos teiste peetavate lindudega, välja arvatud juhul, kui viiruse sissetoomise ohtu on võimalik hinnata väheseks sõltuvalt kasvanduse erijoontele ja rakendatavatele riskivähendusmeetmetele, mida Põllumajandus- ja

Toiduamet peab piisavaks;

  • looduses vabalt elavate lindude toomise kohtadesse, kus samal ajal peetakse põllumajanduslinde või teisi tehistingimustes peetavaid linde.

Lindude väljaspidamine on lubatud erandolukorras PTA loal, juhul kui seespidamine vääramatult seab ohtu lindude elu ja tervise. Sel juhul peab olema välistatud lindude kokkupuude looduses vabalt elavate lindudega. Kehtestatud piirangute järgimist kontrollivad PTA ametnikud. Kontrolli käigus hinnatakse linnupidajate poolt rakendatud taudi ennetamise meetmete kohasust, selgitades vajadusel nende olemust. Nõuetele mittevastavuse korral teeb järelevalveametnik linnupidajale ettekirjutuse.

Linnugripi peamised sümptomid:

  • harja, lokutite ja näopiirkonna turse;
  • isutus, uimasus kõhulahtisus;
  • linnud hingeldavad ja hari ning lokuti muutuvad siniseks;
  • munatoodangu järsk langus.

Selleks, et kaitsta oma kodulinde:

  • hoia linde siseruumis ning väldi igasugust kokkupuudet metslindudega;
  • ära lase kõrvalisi isikuid oma lindude juurde;
  • enne lindude juurde minemist ja nende toitmist, pese käed ning vaheta riided ja jalanõud.
  • juhul kui märkad ebatavalist suremust, siis teavita sellest veterinaararsti.
  • välisriigist tohib linde ja haudemune tuua vaid veterinaarsertifikaadi alusel.

Mida teha kui leiate surnud linnu:

  • Juhul, kui leiate hukkunud veelinde (haned, luiged), hulganisti surnud metslinde või surnud röövlinnu (kullid, kotkad) korjuse, siis palume sellest teavitada helistades infotelefonil +372 605 4767. Kindlasti ei tohiks ise linde kokku koguda ning neid kuhugi toimetada, sellega võite viiruse levikut suurendada. Vajadusel võtab amet ka proovid.
  • Kodulinnu surmast teavitada veterinaararsti, kellelt saad edasised suunised.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Äkre
3 aastat tagasi

Loomade vabadusi ei tohi piirata demokraatlikus riigis, samuti nagu ei tohi loomade liiginimesi kasutada halvustavalt. Eesti populistide sekkumine loomade ellu on lubamatu. Opositsioonierakonnad peavad esitama vabandused.

Harald
3 aastat tagasi

Mis Viru lindudest saab

kohviveski
3 aastat tagasi

Loomad elutoas. Mul on hari juba punane ja kipun kaagutama. Elu on muutunud väga tõsiseks ja seepärast on vaja mõnikord võtta tõsist olukorda naljaga pooleks.

kas
3 aastat tagasi

tibid kuuluvad ka kodulindude alla