Hüdrograafialaev kaardistab rannikumerd

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hüdrograafialaev Jakob Prei. Foto: Wikipedia

Juba nädal aega on veeteede ameti hüdrograafialaev Jakob Prei mõõdistanud Läänemaa rannikumerd.

Jakob Prei tegi neljapäeval Vormsist põhja pool uuringuid kolmes piirkonnas. Laeva liikumist veebilehel marinetraffic.com jälgides võib täheldada uurimisruudustiku kokkulangevust riigikohtu poolt praeguseks tühistatud Hiiumaa merealade planeeringus plaanitud meretuuleparkide mõnede asukohtadega, näiteks Apollo madalikule kavandatuga.

Alad, mida Jakob Prei neljapäeval mõõdistas, on sügavuse poolest parajad meretuulepargi rajamiseks, meri pole liiga sügav ja saab laevaga ligi. Sealt oleks ühenduskaableid olemasoleva tuulepargi juurde Noarootsis Vanakülas lihtne vedada, seega võiks Eesti Energial olla nende merealade vastu taktikaline huvi.

Veeteede ameti hüdrograafiaosakonna juhataja Peeter Väling kinnitas, et tegemist on tavapäraste rutiinsete mõõdistustega selles piirkonnas ning see ei ole kuidagi seotud tuuleparkidega. „Ruudustik tuleneb sellest, et laev liigub edasi-tagasi, et mõõdistada kogu konkreetse piirkonna merepõhi,” ütles Väling.

Veeteede ameti kommunikatsioonijuht Madle Puusepp selgitas, et Jakob Prei ülesandeks on merepõhja mõõdistamine. Alad, mida veeteede ameti laev mõõdistab, lepitakse kokku aasta alguses. Sel aastal on laev töötanud peamiselt Liivi lahes, Läänemaa lähistel on laev töötanud viimase nädala.

Veeteede amet mõõdistab kogu Eesti territoriaalmere ning laevatatavad siseveed. Kokku on Eesti vetest praeguseks mõõdistatud umbes 68 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments