Parimad nõuanded turvaliseks talvesõiduks

Foto: Unsplash.com

Talvised teeolud on autojuhtidele alati väljakutseks. Esimene lumi sajab maha ootamatult ja sama kiiresti, kui maa muutus valgeks on see taas läinud. Siiski tekitab uue olukorraga harjumine ebamugavust ja segadust. Taas tuleb meelde tuletada ohutud nipid, kuidas külmadel talvekuudel turvaliselt ühest punktist teise liigelda. 

 

Talvel autoga sõitmine tähendab, et pead korraga arvestama väga mitmete täiesti erinevate ilmastikuoludega, ole valmis sõitma jäises vihmas, tugevas lumesajus, libeda jää peal ja halva nähtavusega. 

 

Üks kõige olulisem turvalise sõidu alus on korralikud talverehvid. Just nüüd on alanud rehvide müük, ära jää ilma parimatest pakkumistest. Siiski on ka teisi häid nõuandeid, kuidas muuta talvine sõit ohutuks.

Väldi tarbetuid sõite

Talvised ja keerulistes ilmaoludes väldi tarbetuid sõite. Mõtle alati läbi, kas teekonna ettevõtmine on vajalik või saad selle edasi lükata. Kehvade ilmaoludega pikeneb teekond ja kulutad autosõidule rohkem aega.

Kontrolli oma rehve

Enne, kui alustad sõitu talvistes teeoludes, kontrolli oma rehve. Kui rehvid on kulunud, ei püsi auto kindlalt teel ja pidurdusteekond pikeneb. Kui sõidad naastrehvidega, kontrolli naelade seisukorda. Samuti vajavad lamellrehvid vähemalt viie aasta tagant väljavahetamist. 

 

Enne pikemat teekonda, kontrolli ka rehvirõhku, kuna seda võib mõjutada temperatuuri muutus.

Foto: Unsplash.com

Puhasta auto korralikult lumest

Hommikul on kiire ja auto puhastamine lumest ning jääst võtab aega. Kergema vastupanu teed on lihtne minna ja puhastada vaid veidi. Kui jätad auto katuselt lume puhastamata, võib see pidurdades tuuleklaasile liikuda ja sa ei näe midagi. Samuti on oluliselt piiratud nähtavus, kui jätad klaasid jääga kaetuks. 

Täienda auto varustust

Talvine varustus autoga sõites peaks olema oluliselt rikkalikum. Varu autosse alkomeeter, auto akulaadija, taskulamp, kühvel, soe tekk. Akulaadija leiad näiteks siit. Kindlasti kontrolli, et sinu telefoni aku oleks täis ja paagis piisavalt kütust. Hea mõte keerulistes oludes sõites on varuda autosse ka soe termos ja veidi süüa. Kindlasti teavita oma lähedasi, kui asud pikemale teekonnale ja teavita neid, millal plaanid tagasi jõuda.

Pidurda ettevaatlikult

Korralikud talverehvid muudavad sõitmise turvalisemaks. Auto püsib nendega korralikult teel ja pidurdusteekond lüheneb. Siiski on talvistes teeoludes tark ettevaatlikult pidurda ja hoida järgmise autoga pikemat vahet

Keskendu sõitmisele

Keerulistes ilmaoludes sõites on eriti oluline keskenduda ainult teele. Ole tähelepanelik ja jälgi kaasliiklejaid. Võid keerata muusika kinni, kui see sind häirib. Väldi telefoniga rääkimist, selleks pargi enne auto ära. Samuti ära luba kaassõitjatel ennast sõidu ajal segada. 

 

Foto: Unsplash.com

Talvistes teeoludes võib liiklemine olla keeruline. Sõites libedal jääl või tihedas lumesajus, ole tähelepanelik ja ettevaatlik. Enne sõitma hakkamist mõtle järgmistele nõuannetele:

 

  1. Jäta ära tarbetud sõidud, eriti kui ilmaolud on väga keerulised.
  2. Kontrolli, et talverehvid on heas korras, rehvirõhk ei ole langenud.
  3. Paki kaasa veidi süüa ja juua, taskulamp, laetud akuga telefon ja tangi piisavalt kütust.
  4. Puhasta auto põhjalikult lumest ja jääst ning lase sellel korralikult üles soojeneda, enne kui sõitu alustad.
  5. Sõida ettevaatlikult, hoia pikivahet ja pidurda pedaalil tippides, et rattad ei lukustuks
  6. Kui võtad ette pikema sõidu, teavita oma lähedasi ja anna neile teada, millal tagasi peaksid jõudma.

 

Antud punktidest on üks kõige olulisem nõuanne kvaliteetsed ja korralikud rehvid. Külasta 1a.ee veebikauplust ja osta endale soodsa hinnaga uued rehvid, rehvide müük toimub mugavalt üle Eesti.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments