5 nippi, kuidas tagada parem suuhügieen

Kas oled tundnud, et kuigi pesed hambaid nii hommikul kui ka õhtul, siis suuhügieen ei ole nii hea kui see võiks olla ? Tegelikkuses jätavad paljud inimesed hambaid pestes märkamata mitmeid detaile, mida tegelikult tuleks lisaks igapäevasele harjamisele veel teha. Siit leiad 5 nippi hambaarstidelt, mille abil tagada parem suuhügieen nii praeguseks kui ka tulevikuks.

1.  Kontrolli oma toitumisharjumusi

Kuigi on pehme tekstuuriga valmistoidud mugavad, ei ole see Sinu hammaste tervise suhtes kõige parim lahendus. Eelista hoopis värskeid ja krõmpsuvaid puu- ja juurvilju. Need mitte ei ole Sinu tervisele head, vaid tavad ka hammaste tervise. Küll aga peaksid vältima happelisi ja kõrge suhkrusisaldusega toite, mis mõjutavad hammaste emaili. Happelised puuviljad, tee ja kohv on ühed nendeks. Sellegipoolest ei tohiks Sa hakata neid täielikult vältima, vaid tuleks tarbida mõistlikus koguses. Lisaks soovitavad hambaarstid juua palju vett ning seda just peale igat toidukorda – see aitab õrnalt hammastelt maha pesta toidujäägid ja happelisuse seniks, kuni õhtul on käes hambapesu aeg.

2.  Kasuta õigeid harjamise tehnikaid

Hammaste vähene pesemine ja halb tehnika võrdub samaga nagu ei peseks hambaid üldse. Seepärast võta aega, liiguta hambaharja õrnalt ringjate liigutustega, et eemaldada hambakattu. Eemaldamata hambakatt võib muutuda kõvaks, mis omakorda võib põhjustada hambakivi kogunemist ja igemepõletikku. Viimane aga võib viia tõsiste haigusteni, kui sellele mitte õigel ajal tähelepanu pöörata.

Kuigi räägitakse sageli ainult hambapesust, tuleks kindlasti tähelepanu pöörata ka keelele. Mustus ja bakterite kogumid kogunevad ka keelele, mispärast võid keelel märgata heledat kattu, tekitades ebameeldivat lõhna ning on ohuks ka haigustele, mis võivad tulevikus esineda. Seepärast harja peale hammaste pesu kergelt üle ka oma keel.

3.  Kasuta vaid fluoriidiga hambapastat

Kui rääkida hambapasta valikust, siis on olemas palju teisigi olulisi omadusi millele tähelepanu pöörata kui vaid maitse ja valgendamise võimekus. Olenemata nendest omadustest peaksid veenduma, et hambapasta sisaldaks fluoriidi. Kuigi on inimesi, kes kahtlevad fluoriidi mõjus tervisele, on see paratamatult peamine kaitse meie suuhügieenis. Fluoriid tagab parima kaitse hammaste lagunemise vastu – see toimib nii mikroobide vastu võitlemisel, mis tekitavad lagunemist, kui ka pakub kaitset. Tänapäevased lahendused pakuvad suures valikus võimalusi, et ka hea maitse ja valgendava efektiga hambapastad sisaldavad fluoriidi.

4.  Vaheta vana hambahari elektrilise vastu

Tänapäeval on elektrilised hambaharjad muutunud populaarseks just oma mugavuse tõttu. Lisaks mugavusele tagab see ka parema suuhügieeni – nimelt tavalise hambaharjaga võid jätta harjamata palju kohti, mis on muidu raskemini ligipääsetavad. Elektriliste hambaharjade eripäraks on ka see, et harja otsik pöörleb või vibreerib, kergelt poleerides hammaste pinda ja aidates muuta neid valgemaks. Lisaks annavad need ka sageli märku, kui täis on 2 minutit ehk aeg, mis on soovituslik hammaste pesemiseks. Kui oled otsimas endale sobivat elektrilist hambaharja, tasub tutvuda valikuga Kaup24 veebipoes.

5.  Kasuta hambaniiti ja suuvett

Kuigi soovitavad hambaarstid alati kasutada hambaniiti, siis teevad seda kahjuks vähesed. Hambaniidi kasutamine aitab eemaldada hammaste vahel väikseid märkamatuid toidutükke, mida ei pruugi isegi silmaga näha olla. Lisaks stimuleerib niiditamine igemeid, vähendab hambakattu ning aitab ennetada põletikke, mispärast võiksid seda teha vähemalt kord päevas. Niiditamine on küll tüütu ning isegi ka keeruline, ei tohiks siiski kohe alla anda – poodides ja apteekides on olemas tooteid, mida on palju kergem ja mugavam kasutada.

Kindlasti ära jäta tagaplaanile ka suuvett, mis aitab kolmel viisil – see vähendab hapete hulka suus, puhastab raskesti harjatavaid kohti igemetes ja nende ümbruses ning pakub hammastele olulisi mineraale, mis harjamisel kaduma lähevad. See on ideaalne vahend, mis aitab asjad tasakaalu viia, mispärast on see hea valik neile, kellel muidu pole harjamise ja hambaniidi kasutamise oskus kõige parem, nagu lastel. Täpsemaid suuvee soovitusi oleks mõistlik küsida enda hambaarstilt. Kindlasti ei asenda see hammaste pesu, vaid on lisatoeks.

 

Suuhügieeni tagamine on äärmiselt olulise tähtsusega nagu kogu tervise eest. Kui oled otsimas veel tarvikuid ja vahendeid, mis tagaksid mugava ja tervislikuma eluviisi, siis leiad siit suures valikus tooteid koos soodsate hindadega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments