Teatritegija Erich Jaansool täitub sünnist sada aastat

Erich Jaansoo. Arvo Tarmula
Erich Jaansoo. Arvo Tarmula

Laupäeval, 28. novembril tähistab Haapsalu kultuuriringkond Läänemaa teatrielu edendaja Erich Jaansoo 100. sünniaastapäeva.

Päev algab kell 12 mälestushetkedega Haapsalu Metsakalmistul ja tahvli avamisega Jaansoo pikaaegse elukoha Lihula mnt 9 juures.

Järgneb koosviibimine Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaalis. Ürituse ühe korraldaja Anneli Akna sõnul teeb veerandtunnise ettekande Jaansoo poeg Villu Tamul. Seejärel meenutavad teatritegijad Jaansood katkenditega kunagistest ja uutest näitemängudest, näeb video- ja fotoesitlust.

Akna sõnul ei saa öelda, et Jaansoo oli Haapsalu teatrielu asutaja, sest näiteringe tegutses siin varemgi. Kuid Randlase teater oli Akna sõnul vaieldamatult suurimas osas Jaansoo töö – kuigi tal oli ka teisi lavastajaid, siis Jaansoo lavastas järjepidevalt kõrge eani. „Vaevalt hakkas üks lavastus valmis saama, oli tal juba uus mõttes. Kui ta parasjagu proovi ei teinud, siis valmistas dekoratsioone või helistas tegelasi läbi. Süda hakkas kohe valutama, kui ta mõnel päeval kultuurimajja ei ilmunud,” meenutas Aken.

Kuigi Randlase nime all harrastusteater juba üle 10 aasta ei tegutse, koosneb Valge Daami suveteatri trupp suures osas just Jaansoo poolt lavaküpseks vormitud Randlastest, kes on omakorda järelkasvu kasvatanud.

„Näitejuhina võis Eri tunduda autoritaarne, kõigile ta ei sobinud, aga seda nurgelisust jäi aastatega vähemaks, mina mäletan teda sooja ja pühendunud teatrimehena,” ütles Aken.

Akna sõnul ei ole tegemist massiüritusega, ta palub kõigil osalistel enda tulekust teada anda ja kanda maski. Eelregistreerimine on vajalik, et ettevalmistusteks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments