Kuidas valida gaasi- ja elektripliidi vahel?

 

Igasse kööki peab kuuluma pliit, mis oleks abiks maitsvate toitude valmistamisel endale ja kogu perele. Tänapäeval on võimalik valida mitmete pliidi tüüpide vahel – gaasi-, elektri- ja induktsioonpliit. Enamlevinud on Eesti kodudes siiski gaasipliit ja elektripliit – loe lähemalt miks ja kuidas peaksid nende vahel valima.

Toidu valmistamise kiirus

Elektripliitide puhul märkame sageli seda, et panni kuumenemine võtab vähemalt paar minutit aega kuni see on piisavalt kuum, et hakata toitu valmistama. Gaasipliidiga seda muret pole – selleks tuleb vaid pliit sisse lülitada ning hetkega tekivad ohutud leegid, mis kuumutavad panni nii, et saad koheselt kokkamisega jätkata. Lisaks sellele küpseb ka toit tunduvalt kiiremini, aidates Sul säästa aega, mida omakorda saaksid kasutada tähtsamate tegevuste jaoks.

Kasutajamugavus

Kuigi on võimalik mõlemal pliidil temperatuuri vastavalt vajadusele reguleerida, on see gaasipliidi puhul tunduvalt kergem. Temperatuur muutub koheselt, küll aga võib elektripliidil minna veidi kauem aega, kuni pliit on jõudnud soovitud temperatuurini. Lisaks kuumutavad elektripliidid toitu kauem, mispärast võid märgata, et isegi kui oled pliidi välja lülitanud, küpseb toit kauem. Siis võid aga üllatuda, kui toit on siiski üleküpsenud või kõrbenud. Kusjuures on võimalik gaasipliite kasutada ka siis, kui elektrit pole – selleks tuleb vaid liigutada tuletikk või tulemasin põleti juurde, avada gaasikraan ning hoida gaasitase madalana.

Toidu kvaliteet

Sageli kasutavad gaasipliite just kokad ning seda ka põhjusega – gaasipliidi puhul hargnevad leegid panni põhja kui ka äärtesse, tagades ühtselt kuuma panni. See tähendab seda, et toidu valmistamine on palju kiirem ning ka toit küpseb ühtlasemalt. Elektripliidi puhul on selle plaadid ühtlased, mistõttu tuleb ka kasutada nõusid, mis oleksid otseses kontaktis pliidiga. Seepärast ei pruugi olla võimalik kasutada elektripliidil suuri ja ümarate äärtega panne.

Paigaldamine

Gaasipliidid vajavad töötamiseks gaasi, mispärast on oluline, et kodus oleks olemas gaasiküte. Olenevalt sellest, kus Sa elad, võib gaasiküte olla probleemiks, küll aga on enamus kodudes olemas elekter. Seni kuni Sinu kodus on elekter olemas, tuleb vaid elektripliit elektrivoolu ühendada ning pliit on kasutusvalmis. Siiski on oluline tähelepanu pöörata pliidi nõudmistele – enamus elektripliidid nõuavad vähemalt 240W võimsusega voolu, et olla töövalmis.

Hind

Nii nagu iga uue sisustuselemendiga, mida soovid oma koju soetada, tuleb arvestada hinnaga. See ei tähenda vaid soetushinda, vaid ka edaspidiseid püsikulusid, mis mõjutavad kommunaalarveid. Üldiselt ei ole pliitide hinnaline vahe suur. Kui Sind huvitavad edaspidised kulud, on gaasipliit palju soodsam kui kodus on olemas gaasiküte. Kui seda ei ole, võib siiski elektripliit olla soodsam valik. Seetõttu tuleb arvestada, et tegelikkuses nõuavad rohkem energiat gaasipliidid, mis ei tee seda just kõige energiasäästlikumaks valikuks.

Ohutus

Kuigi on gaasipliidi pind kaetud metallist restidega, kasutab see siiski lahtist leeki. Lahtine leek tähendab alati võimalust, et asetades selle lähedale mõni ese, võib see minna põlema. Kuigi võib tuleoht olla ka elektripliitidega, on need kindlasti mitu korda turvalisemad ja ohutud. Lisaks võib valesti paigaldatud gaasipliit hakata lekkima gaasi, mis on väga tuleohtlik. Sellepärast tasub gaasipliidi omanikel veenduda, et kodus oleks suitsuandur. Olenemata sellest, kas Sul gaasipliit või elektripliit, peaksid alati veenduma, et pliit oleks välja lülitatud kui see parasjagu kasutuses pole.

Puhastamine

Elektripliite on tunduvalt lihtsam ja mugavam puhastada. Elektripliidi klaasist või keraamiline pind on ühtlane, mispärast piisab selle puhastamiseks vaid lapist ja nõudepesuvahendist. Gaasipliit võib vajada põleti ja resti puhastamiseks karedamat harja, et lahti saada rasv ja muu mustus. Küll aga lähevad elektripliidid palju kiiremini mustaks, mispärast vajab see ka sagedamini puhtust ja hoolitsust.

Integreeritavad pliidiplaadid

Need plaate on võimalik kasutada nii elektripliidina kui ka gaasipliidi kujul koos gaasipõletitega. Integreeritavad pliidiplaadid aitavad hoida köögis kokku ruumi ning on vajadusel ka kergesti transporditavad. Seepärast on need ideaalsed lahendused väikestesse köökidesse, olles samal ajal äärmiselt praktilised. Kui oled otsimas sobivat, leiad kindlasti selle leheküljelt Kaup24.ee – kaubanduskeskus internetis.

 

Mõlemal pliidil on olemas nii eelised kui ka puudused, millega valimisel arvestada. Kui oled otsimas endale sobivat elektripliiti või gaasipliiti, tasub tutvuda soodsa valikuga siin.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments