Homme on Enno kirjanduspäev

Lääne Elu

info@le.ee

Kolmapäeval, 8. juulil toimub kirjanduspäev luuletaja Ernst Enno 145. sünniaastapäeva tähistamiseks, mis saab alguse kell 12 Enno haual Haapsalu vanal kalmistul. Päeva teises pooles toimub aga raamatukogu lugemissaalis Enno salongiõhtu.

Luuletaja lapselaps Elin Toona kirjutas oma viimases kirjas, et sooviks Ennode hauale kirsipuu istutamist – see saab nüüd Haapsalu linnavalitsuse abiga teoks. Enno haualt edasi on jalutuskäik Õhtu Kaldal asuva Enno mälestussamba juurde, Lääne maavalitsuse Lahe tänava majja Enno mälestustuppa ning sealt Haapsalu kunstikooli hoovigaleriisse vaatama rühmituse Haapsalu Valge Daami Kirjastus illustratsioonide näitust „Ernst Enno ja teised luuletajad“.

Keskraamatukogu lugemissaalis alustab kell 15 Enno salongiõhtu, kus luuletajast räägivad kirjandusteadlane ja kirjanik Rein Veidemann, kirjanik ja kunstnik  Mathura; luuletaja, muusik ja religiooni uurija Siim Lill ning Saaremaal elav filosoof ja õpetaja Gennadi Noa.

Enno päeva lõpetab rühmituse Valge Daami Kirjastuse liige Epp Ehasalu, kes on pannud kokku Enno sõnadele tehtud lauludest oma lemmikute valimiku meile kuulamiseks.

Samuti helistavad raamatukogutöötajad luuletaja lapselapsele Elin Toonale Floridasse.

Lisaks on raamatukogu fuajee vitriinides üleval raamatunäitus „Müstiline ja hingeline Ernst Enno kadunud kodu otsimas“. Näitus valmis koostöös Tartu linnaraamatukogu väliseesti ja vanema kirjanduse osakonnaga ning näituse koostaja on Eve Pormeister.

Laenutussaali vitriinides täiendab näitust Ernst Enno teoste väljapanek ja lugemissaali vitriinides näitab raamatukogu Ernst Enno kohvrit ja teisi Ennode pere esemeid, mille on Eestisse tagasi toonud Elin Toona.

Raamatukogul on valminud ka luuletaja Ernst Enno veebileht, mis kajastab luuletaja elu ja loomingut, Enno kirjanduspäevi, omaloomingukonkurssi ja palju muud.

 

Enno kirjanduspäeva kava

Kell 12 – jalutuskäik Enno radadel

Mälestushetked Enno haual Haapsalu vanal kalmistul ja kirsipuu istutamine. Liigume edasi Õhtu Kaldale Enno mälestussamba juurde, sealt Enno majja ja jalutuskäigu lõpetame Haapsalu kunstikooli rühmituse Valge Daami Kirjastus illustratsioonide näitusel „Ernst Enno ja teised luuletajad“.

Kell 15 – Enno salongiõhtu

Elin Toona tervitus Skypes

Rein Veidemann „Ernst Enno Eesti-igatsus”

Mathura „Aeg ja paik Ernst Enno ja Kunwar Naraini luules“

Kell 16.15-17

Siim Lill „Roosiristlik impulss Ernst Enno elus ja loomingus”

Gennadi Noa „Müstika ja maagia Ernst Enno luules“

Epp Ehasalu „Enno laulude valimik“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments