Kuidas valida kompressorit suure õhuvajadusega tööriistade jaoks?

Suuremad remonditööd vajavad ka suuremat ja võimekamat varustust – õhukompressorid on suurepäraseks  lahenduseks tööriistade puhul, mis vajavad töötamiseks suuremat õhusurvet. Küll aga õhukompressoreid on erinevaid, mistõttu tuleks arvestada võimalike parameetrite erinevuste ja teiste omadustega. Kuid kuidas valida kompressor, mis sobituks suure õhuvajadusega tööriistade jaoks?

Veendu tööriistades

Alustuseks on oluline välja selgitada, mis tööriistasi parasjagu kasutama hakatakse. Seda just sellepärast, et tööriistade pakendite kui ka kasutusjuhendite peal on kirjas, mis parameetritega kompressorit tööriist korrektseks töötamiseks vajab. Tööriistadeks võivad olla näiteks naelapüss naelte löömiseks, värvipüstrol erinevate pindade värvimiseks ja värvi pihustamiseks, liiva- ja soodaprits vana kulunud värvi ja rooste eemaldamiseks, määrdepüstol õlitamiseks ja määrde peale kandmiseks õhupüstol raskesti ligipääsetavate kohtade puhastamiseks, rehvipüstol rehvide täitmiseks, mutrikeeraja auto rataste vahetamiseks jne.

Ära unusta voolikuid

Õhuvoolikud aitavad paremini kompressorist õhku suunata tööriista. Voolikuid müüakse erinevates läbimõõtudes ja pikkustes, mis mõjutab tööriistaga sobivust kui ka kasutajamugavust. Mida pikema õhuvoolikuga on tegu, seda mugavam on kompressorit ka kasutada – nii ei pea Sa kompressorit igale poole kaasa lähedusse võtma. Samuti on õhuvoolikutel erinevad nõudmised töörõhu suhtes, mistõttu peaksid jälgima, et kompressori töörõhk ei ületaks vooliku maksimaalselt rõhku.

Võimsus ja õhutootlikkus

Kompressori võimsus on lähedalt seotud õhtutootlikkusega. Võimsust mõõdetakse kilovattides (kW) või hobujõududes (hj). Tavaliselt on pakutakse kompressoreid võimsusega 500 kuni 2500 kW või 1,5 kuni 4 hj. Umbes 1,6 hobujõuline õhukompressor väljutab ca 180 liitrit õhku minutis ning 3 hobujõuline peaaegu topelt rohkem. Tootlikkus näitab mitu liitrit õhku suudab seade korraga väljastada. See on erili oluline tööriistade puhul, mis vajavadki korraga suuremas koguses ja suurema rõhuga õhku. Näiteks kui tegeled sageli rehvide täitmise, värvipüstolite, naelpüstolite või muude remonditöödega, oleks mõistlik valida vahend, mille õhutootlikkus on 300 l/min või isegi natuke rohkem.

Töörõhk

Töörõhk tähendab õhu tugevust, mis kompressorist väljub. Üldiselt on rõhk manomeetriga reguleeritav, mistõttu on see just kasulik erinevate tööriistade ja tarvikutega korrektseks toimetamiseks. Üldjuhul müüakse selliseid seadmeid alates 4 bar kuni 15 bar. Kodus kasutamiseks, kus alati kompressorit vaja ei lähe, sobib hästi 6 kuni 10 bar rõhuga seadmed. Kui aga kasutad mõnda tööriista, mis vajab suuremat rõhku, siis tasuks valida see vastavalt tööriistale – enamus vahenditel on juures kirjas, mis on selle töötamiseks vajalik töörõhk.

Õhupaagi suurus

Õhupaagi suurus mängib rolli suuremate tööde juures nagu näiteks liiva pritsimine, sooda pritsimine, värvi pritsimine ja kõik teised tööd, kus on korraga suures koguses õhku. Õhupaake on olemas alates 1 liitrist kuni 100 liitrini, millest oleneb ka kompressori hind. Kui tegeled sageli tööriistadega, mis vajavad just suures koguses õhku, tasuks pigem valida kompressori, mille õhupaak mahutab vähemalt 50 liitrit.

Õlikompressor või õlitamiseta kompressor

Õlikompressorid on võrreldes õlituseta kompressoritega oma suuruselt väiksemad, mistõttu on neid hea transportida. Nad on ka töökindlamad ja pikema elueaga, kuid vajavad tihedamini hooldamist ja õlitamist. Õlituseta kompressorid tekitavad võrreldes õlikompressoritega ka rohkem müra, kuid nende kasutamine on vähese hoolduse ja õlitamise tõttu mugavam. Kuna neil on väiksem eluiga, võib tulla ette olukordi, kus pärast pikaaegset kasutamist vajab masin parandamist või hoopis tuleb leida asemele uus. Suure õhuvajadusega tööriistade jaoks sobivad mõlemad variandid – Sinul tuleb otsustada, milline sobib Sulle kõige enam ja millised omadused on Sinu jaoks tähtsamad.

Jälgi hindasi

Kompressoritel võivad hinnad olla väga erinevad. See oleneb muidugi kompressori parameetritest – üldiselt võimekamad vahendid on ka kallimad. Tegelikult võivad ka soodsamad tooted olla samade parameetritega. Muidugi mõjutab hinda üsna palju ka brändi nimi. Seetõttu oleks mõistlik tutvuda hoolikalt valikuga näiteks Kaup24 veebipoes. Nii saad ülevaate kompressorite hindadest ja toodetest, mis aitavad Sul otsust paremini langetada.

 

Erinevad remonditööd vajavad erinevaid vahendid – näiteks mõned tööriistad töötavad vaid tugeva õhusurvega, mida suudab tagada vaid kvaliteetne õhukompressor. Kui võtta arvesse eelnevalt välja toodud nõuandeid, on sobiliku kompressori leidmine kerge ja mugav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments