Haapsalu vehklejad on koroonaohus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu epeevehkleja Nelli Differti sõnul oli uudis temaga samal võistlusel viibinud sportlaste positiivsest koroonatestist ehmatav, kuid tal endal pole õnneks ühtegi sümptomit olnud. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu epeevehkleja Nelli Differti sõnul oli uudis temaga samal võistlusel viibinud sportlaste positiivsest koroonatestist ehmatav, kuid tal endal pole õnneks ühtegi sümptomit olnud. Foto: Arvo Tarmula

Naistepäeval Budapestis toimunud epeevehklemise GP-etapil osalenud kolmel Lõuna-Korea sportlasel tuvastati koroonaviirus, samal võistlusel käinud Nelli Differti ja Katrina Lehise tervis on hea, kuid kontrollimata.

Neljapäeval kirjutas uudisteagentuur Reuters viitega Lõuna-Korea uudisteagentuurile Yonhap, et kolm päeva pärast Ungarist naasmist tuvastati viirus ühel Lõuna-Korea naisvehklejal. Päev hiljem said positiivse diagnoosi veel kaks tiimiliiget. Lõuna-Korea vehklemisliit teatas, et on oma sportlaste pärast väga mures ja ootab veel 26 sportlase testi vastust. Seniks on sportlased end ise karantiini pannud. Eile pärastlõunal teatas Hiina vehklemisliit, et samal võistlusel käinud kolm Hiina sportlast andsid samuti positiivse koroonaproovi.

Rahvusvaheline vehklemisliit kehtestas koroonaohu tõttu Budapestis kolm päeva kestvatel epeevõistlustel maailma terviseorganisatsiooni WHO soovitusel uued reeglid. Ungari vehklemisföderatsioon keelas publikul saali tulla, seal võisid viibida ainult korraldajad, kohtunikud, sportlased, treenerid, füsioterapeudid ja muu abipersonal. Et hoida teistega ohutut distantsi, anti korraldus, et sportlased tervitavad nii kohtunikku kui ka teineteist relvaga au andes ega kätle.

„Hoolimata hoiatusest enne ja pärast matši mitte kätelda enamik ikka kätles,” ütles Nelli Differti treener Helen Nelis-Naukas Lääne Elule.

Sümptomeid pole

Nii tema kui ka Differt olid nakatunud sportlastest kuuldes häiritud, kuid siiski üsna rahulikud, sest märke haigestumisest pole olnud. Differti sõnul võisid Lõuna-Korea sportlased haigestuda ka pärast GP-etappi, sest nad lendasid koju tagasi alles nädal pärast võistlust.
„Miski muidugi ei välista, et nad võisid nakatuda võistlustel, kus osalesid ka Itaalia vehklejad,” ütles Differt.
Ise ta ühegi Lõuna-Korea vehklejaga otseselt kokku ei puutunud, kuid kõik sportlased kasutasid ühiseid ruume.

„Mina tol hetkel ei arvanud, et peaksin karantiini jääma, sest siis ei olnud veel asi nii kaugele arenenud. Tol hetkel ei olnud ka Ungari riskipiirkonnaks märgitud,” selgitas Differt.
Seni on füsioterapeudina töötav Differt Läänemaa haiglas tööl käinud.
Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir ütles, et Differt käitus vastavalt tolle aja olukorrale – nõuet välisriigist tulles kaheks nädalaks karantiini jääda siis ei olnud ja praegu on kõik juba tagant järele tarkus.
„Uue nädala alguseks on peiteaeg ka läbi ja kui praeguseni pole ühtegi sümptomit olnud, siis on vähetõenäoline, et neid veel tuleb. Aga me teeme igaks juhuks testi ka,“ lubas Siir.

Katrina Lehise treener Nikolai Novosjolov ütles, et nii tema kui ka Lehis jäid Budapestist naastes kohe vabatahtlikult karantiini, kuigi tol hetkel mitte keegi seda veel ei nõudnud.
„Asi hakkas siis juba eskaleeruma ja kuna võistlustel olid ka itaallased, otsustasime ennast igaks juhuks vabatahtlikult isoleerida,” selgitas Novosjolov. Mõlemad on isolatsioonis koos oma perega. Saabuval esmaspäeval tiksub kaks nädalat täis.

Küsimuse peale, kas kellelgi neist on avaldunud koroonaviirusele iseloomulikke sümptomeid, vastas Novosjolov, et tippsportlaste puhul on seda raske hinnata, sest nende organismid käituvad veidi teistmoodi kui n-ö tavalistel inimestel. „Palavikku pole olnud, aga näiteks lihasvalud on sportlastel täiesti tavaline asi,” märkis ta.
Testimisvõimalust pole nad üritanud leida. „Kui esmaspäeval saab kaks nädalat ehk peiteaeg läbi, siis ehk alles on mõtet teha,” ütles Novosjolov.

Ka vehklejate Sten Priinitsa ja Peeter Turnau tervis on korras. „Meessportlased elasid teises hotellis ning ka võistlesid erinevatel päevadel ja aegadel,” selgitas Turnau isa, treener Peeter Turnau seenior. Mõlemad sportlased on olnud kodusel režiimil.

Kõik karantiini

Eesti vehklemisliidu president Margus Hanson ütles, et temalgi pole veel rohkem infot kui Reutersist loetu. „Peamine küsimus on nüüd, mida tegema peaks,” märkis ta.
Hansoni sõnul oleks mõistlik, kui kõik Budapestis käinud vehklejad ja treenerid läheksid kohe karantiini. Erakorralist testimist ei saa vehklemisliit Hansoni sõnul sportlastele organiseerida. „Eks teste tehakse ikka nii, nagu üldised juhendid ette näevad,” pakkus Hanson. „Aga kindlasti me oma sportlastega sel teemal suhtleme.”

Budapesti GP-etapp 6.–8. märtsil
Individuaalturniir

Naisi läks rajale 264. Eestist osalesid Julia Beljajeva, Nelli Differt, Irina Embrich, Erika Kirpu, Laura Kutt, Katrina Lehis ja Veronika Zuikova.

Mehi oli võistlemas 301, neist Eestist Ruslan Eskov, Sten Priinits ja Peeter Turnau.
Allikas: vehklemisliit

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments