7 sisustusnippi, kuidas elutuba suuremaks muuta

Väikese elutoa kujundamine peaks mõnes mõttes olema kui visuaalne manipuleerimine ehk kaval mäng ruumi ning selles paiknevate esemete vahel. Sisustatud tulemus peaks mõjutama meie meeli, kuidas me ruumi tajume ja kuidas me seal ennast tunneme. Samal ajal peaks olema elutuba võimalikult mugav, hubane ja stiilne, mille tagavad vaid õigesti valitud värvid, mööbel ja sisustuselemendid.

Kasuta heledaid värve ja läbipaistvaid materjale

Heledad värvid ja ühevärvilised esemed on ideaalne viis, kuidas muuta automaatselt ruumi väljanägemist avaramaks, kui ta seda tegelikkuses on. Seda eriti suuremate pindade puhul – seinad, diivanid, kapid jne. Kui isegi eelistad ühevärvilise tapeedi või esemete puhul mustreid, siis tasuks seda kindlasti teha siiski neutraalsetes ja heledates toonides. Materjalide poolest mõjuvad hästi läbipaistvad materjalid nagu klaas, akrüül jne.

Pööra tähelepanu suurtele esemetele

Igasse elutuppa kuulub üldiselt diivan, tugitool, vaibad ja muu sarnased esemed. Diivanit ja tugitooli valides peaksid tähelepanu pöörama selle kujule. Kergema konstruktsiooniga ja neutraalsetes värvides diivanid ei mõju toas olijale massiivselt. Hea nipp on kasutada jalgadega diivaneid ja kappe, mis ei asetu tervenisti maha ega varja kogu põrandat, mis annab toale omakorda õhulisust ja ruumikust. Täienduseks sobivad hästi paar sarnase värviga dekoratiivpatja. Kusjuures, kui toas on madal aknalaud, siis on võimalik isegi see muuta diivani asenduseks, hoides kokku nii ruumi kui ka diivani muretsemist.

Põrandakatete puhul eelista kindlasti suuremõõtmelisi heledates toonides vaipu, mis sobivad seinte värviga. Muster olgu lihtne või ühevärviline, sest liigne muster muudab toa tunduvalt väiksemaks. Kindlasti tasuks piirduda ühe vaibaga – liiga palju jätab täistuubitud mulje. Kui parasjagu suurt vaipa käepärast pole, siis tasuks jätta põrand katteta.

Pööra tähelepanu aknale ja selle ümbrusele

Suureks plussiks väikese elutoa puhul on suured aknad. Sel puhul ei pea neid ka paksude kardinatega katma – las valgus tuleb sisse. Kõrvaliste pilkude eest aitavad varjata heledates toonides päeva- ja külgkardinad. Vältida tuleks aknakatteid, mis mõõtmetelt katavad vaid akna osad. Kardinapuud peaksid paiknema akende kohal mõnikümmend sentimeetrit aknaraamist kõrgemal ja kardinad ulatuma peaaegu maani. Värvi valikul eelista seintega samas või lähedases värvitoonides kardinaid.

Too tuppa taimed

Lilled ja rohelisus võivad tuua tuppa palju avarust ja on ka visuaalselt äärmiselt ilusad täiendused. Nad suudavad tuua tuppa sügavust, mis omakorda tekitavad visuaalselt tuppa avarust. Lisaks on võimalik soetada näiteks lilledele vaas, mis täiendab elutoa interjööri veelgi rohkem.

Aksessuaare kasuta minimaalselt

Sisustuselemente valides lähtu pigem praktilisusest. Toa täitmine liigsete aksessuaaridega jätab toast läbi mõtlemata ja isegi segase mulje. Eemalda toast kogunenud asjad, millel pole praktilist eesmärki ning kasuta sisustuselemente, mis on praktilised – küünlad, rahakassad, väikesed karbid, padjad jne. Vana hea nipp on kasutada väikeses ruumis suuri peegleid või peegliga dekoratsioone, millel on ruumi laiendav ja sära andev effekt. Näiteks akna lähedusse või selle vastu paigaldatud peegel tõmbab aknast tulevad loomulikku valgust ja peegeldab seda üle kogu ruumi, muutes valgusega seda avaramaks. Kui toas on ikkagi vähe valgust, eelista lampe valides seinalampe.

Ära muretse tühja riiuli või kapi pärast

Kuigi soovitatakse väikese toa sisustamisel mõelda vertikaalselt – kõrgustesse ruumi jätmine jätab toast avarama mulje – siis ka üleliia madalamates kohtades sisustamine võib muuta avaruse väga kiiresti vastupidiseks. Kindlasti väldi kappide ja riiulite ülesisustamist või eelista lihtsalt minimalistlikku disaini. Kusjuures riiulit valides võiksid eelistada põrandast laeni või seinast seina ulatavat riiulit. Kuigi see võib tunduda üleliigselt suur sisustuselement, siis tegelikkuses aitab see trikk luua visuaalse efekti, lükates seinad ja lae kaugemale. Riiulit ennast aga ära palju täida – pooleldi tühjaks jäetud riiul jätab õhulise ja mõtestatud mulje. Lähemalt saad selliste mudelitega tutvuda näiteks siin.

Kasuta kokkupandavat ja mitmeotstarbelist mööblit

Kui toas on vähe ruumi, siis tasuks ka seda mitte raisata. Kasuta kokkupandavaid toole ja lauda, mida on kerge kõrvale panna või hoiustada mujal ning vajadusel iga hetk uuesti kasutada. Kasulik on ka mitmeotstarbeline mööbel – näiteks väike multifunktsionaalne kast sobib hästi lauaks, istmeks ja üleliigsete asjade peitmiseks. Suures valikus mitmeotstarbelist elutoamööblit leiad Kaup24 veebipoest siin.

Väikese elutoa sisustamine ei ole üldse nii keeruline, kui ta esmapilgul tunduda võib – seda aga siis, kui silmas pidada eelnevalt mainitud nõuandeid. Loo oma elutoast hubane ja avar ruum, kus tunned ennast hästi ja koduselt. Ilusat ja avarat sisustamist!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments