Erasmus viis Oru kooli lapsed Islandile

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oru kooli lapsed uurisid Islandil ookeanivett. Liisa Lints

Sellest sügisest algas Oru kooli juhtimisel Erasmus+ projekt „We only have one planet. Now is the time to take action!”, mis keskendub keskkonnale.

Kaheaastase projekti käigus tutvutakse riikide keskkonnaalaste saavutustega ning proovitakse leida lahendusi looduse ja tarbimise murekohtadele. Projekt koondab Islandi, Eesti, Taani, Läti ja Portugali noori.

Esimese õppereisina külastati 29. septembrist 6. oktoobrini Islandit, et tutvuda nende keskkonnaalaste kogemustega. Kuna külastatav linn Neskaupstaður asub Islandi pealinnast Reykjavíkist 700 km kaugusel, siis oli omaette ettevõtmine juba sinna jõudmine. Pikk sõit andis noortele hea võimaluse tutvuda saare looduse ja selle eripäradega – külastati Euroopa võimsaimat liustikku Vatnajökulli, sõideti mööda palju probleeme põhjustanud Eyjafjallajökulli vulkaanist ning prooviti hinge kinni hoides läbida teed, mille ääres tossasid fumaroolid. Kõige sekka veel lummavad vaated mägedele, jõgedele, suurtele lambakarjadele ja madalatele matsakatele Islandi hobustele.

Õppereisi peamise märksõnana võib välja tuua koostöö teistest riikidest pärit noortega – millised on eri riikide tarbimisharjumused, prügi käitlemise süsteemid ja suurimad keskkonnaalased murekohad noorte silmade läbi.

Tegevuste eesmärk oli tekitada suuremat huvi maailmas toimuva vastu. Noored arvutasid välja enda süsinikujälje, uurisid mikroplasti ookeanis, võrdlesid kohalikku kraanivett ookeaniveega ning külastasid hüdroelektrijaama tammi, mis on Islandi kõrgeim – 198 m –, et saada ülevaade elektri tootmisest liustikuvee abil.

Prügikäitlemiskeskuses saadi teada, mida tehakse Islandil jäätmetega ning kui suur osa viiakse saarelt ära. Unesco maailmapärandite nimistusse kuuluvas Vatnajökulli rahvuspargis uuriti, milline on prognoos liustiku sulamise kiiruse kohta ning mida oleks võimalik teha, et protsessi peatada.

Nädala sisse mahtusid sportimine, väljasõidud, taaskasutuse töötoad, grupitööd, katsed. Kuna Islandil on oskuslikult kasutatud maasoojust, oli basseinide külastamine huvitav kogemus.

Oru kooli grupi jaoks põhjustas palju elevust Reykjavíkis kraanist tulev mädamunalõhnaline vesi, kivine maapind ja kohalike pidev kuumas basseinivees olesklemine. Tore oli ka tõdeda, et päevaplaane tehti alati ilmaprognoosi järgi – Islandil ei tea kunagi, milliseks ilmaks tuleb valmis olla.

Järgmine projektikohtumine on märtsi lõpus Eestis Oru koolis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments