Vene sarveorkester liigutas kuulajate südameid

Christin Mäemetsa foto.

Laupäeval andis Haapsalu toomkirikus Tšaikovski festivali raames kontserdi Vene sarveorkester, mis tõi toomkirikusse kokku hulgaliselt kuulajaid. Kirik oli rahvast täis ja rahvast oli kohale tulnud üle Eesti.

Kirikus valitses juba enne kontserdi algust maagiline meeleolu. Kuulajad leidsid kohad ja ootasid. Sarveorkester oli kohale tulnud Peterburist. Orkesti kunstiline juht ja dirigent Sergei Poljanitško dirigeeris täie tõsidusega. Tema liigutused olid majesteetlikud, kindlad ja süvenenud ning oli näha, et ta südamest naudib. Dirigent rääkis pärast iga muusikapala tõlgi vahendusel kuulajaile veidi lähemalt orkestrist.

“Loomulikult on tegemist tänapäeval maailmas unikaalse orkestriga,” ütles Poljanitško.

Ta tutvustas publikule sarveorkestri ajalugu ja pajatas veidi selle tekkeloost.

“Orkester loodi spetsiaalselt selleks, et jahiretkedel pauside ajal tsaarinna Elizaveta meelt lahutada. Keisrinnale meeldis muusika sedavõrd, et ta andis käsu moodustada hulga orkestreid,“ ütles Poljanitško. “Orkestreid tekkis Venemaal kohe pärast seda mitmeid. Tänu sellele muutus sarvemuusika väga populaarseks ja hakkas hakkas üha enam Venemaal kõlama, aga ei ulatunud mitte kunagi Venemaa piiridest väljapoole.”

Võimsal kontserdil kõlasid Tšaikovski tuntud teosed, aga ka “Ave Maria”, marsid jt kuulajaile tuttavad palad.

“Tulles esinema Tšaikovski festivalile on võimatu Tšaikovskit mitte oma mängida,” ütles dirigent enne, kui orkester esitas vaimuliku pala „Päästa issand oma rahvas“.

Poljanitško sõnul oli orkestril rõõm Haapsalus olla.

“Meil oli võimalus istuda Tšaikovski pingil ja vaadata lahele, näha luikesid, kellest sai Tšaikovski ehk inspiratsiooni „Luikede järve“ luues,” ütles dirigent.

Poljanitško tegi kuulajaile lühiülevaate, kuidas on üles ehitatud sarveorkester ja mille poolest erineb see kõigist teistest orkestritest maailmas.

“Kogu trikk on selles, et sarveorkestris saab üks muusik mängida korraga ühte sarve, mis annab ühe kindla noodikõrguse,” ütles dirigent. “Üksikuid noote kordamööda või järjest mängides tekivad meloodiad, korraga mängides akordid.”

Orkester demonstreeris kuulajaile, kuidas nad sarve mängides üksikuid noote ja akorde esile toovad. Sarvi, mida orkester kasutas, oli kokku 106.

Kontsert tõi kuulajaile naeratuse näole ja sooja tunde südamesse. Esitati nii rõõmsamaid kui ka melanhoolsemaid viise, mis viisid kuulajad emotsionaalsele rännakule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Üks meeldiv sündmus ka selle suure russofoobia ajal.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Russofoobia? Keegi ei vihka ju vene kultuuri, vaid põlastatakse ikkagi naaberriigi imperialistlikku ja Eestile ohtlikku poliitikat.