Nõva kogukond: avalik vastus Jaanus Ratasele Nõva kooli asjus

Lääne Elu

info@le.ee

Nõva kool. Foto: Urmas Lauri
Nõva kool. Foto: Urmas Lauri

28. juunil ilmus Lääne Elus Lääne–Nigula vallavolikogu liikme, reformierakondlase Jaanus Ratase kirjutis sõjatandrist Nõval. Sõjakirjasaatja aunimetus võib ehk tõesti kõlada uhkelt ja kohalike elanikena peame paraku kinnitama, et avalik psühholoogiline sõda on siin kestnud juba mõnda aega. Sellest tingitud mainekahju Nõvale on ulatuslik ja ilmselgelt on nii mõnigi noor pere oma siia elama asumise mõtted selle tõttu maha matnud.

Eesti inimene on reeglina osavõtlik ja üritab hädasolijat võimaluste piires aidata. Kahjuks kumab härra Ratase abisoovist läbi kohalike olude mittetundmine ning faktidena esitatud väited ei ole täies ulatuses korrektsed. Loomulikult ei saagi Haapsalus elavalt suurvalla volikogu liikmelt eeldada väikseima osavalla kohalike olude tundmist. Aga võiks, eriti kui inimene Nõva asjatundjana avalikult sõna võtab.

Kool on kogukonnale väga oluline ja kooli korraldus peab ennekõike sobima kohalikele lastele. Me ei usu, et teistest omavalitsustest õpiraskustega laste import on Nõva probleemide jätkusuutlik lahendus ja kooli sisekliimat kuidagi ei mõjuta. Oleme nõus härra Ratasega, et kooli elujõudu võib hinnata lähtuvalt potentsiaalsete õpilaste olemasolust. Soovitame seda elujõulisuse hindamist alustada nende kohalike lapsevanemate küsitlemisest, kelle lapsed käivad juba täna koolis mujal. Unustada ei tohiks ka neid peresid, kes on Nõvalt lahkunud selleks, et oma lapsed mujale kooli panna.

Nõva kogukond ei ole kohtusse pöördunud. Kohtusse pöördus Harjumaal elav Nõva kooli suunatud õpilase lapsevanem. Kogukonnas arutati kooliga seotud probleeme ammu enne viimaseid omavalitsuste valimisi ja valdade ühinemist. Juba siis oli kogukonnas edasiste sammude suhtes erinevaid seisukohti. Tõsi, tookord korraldas vald kogukonna kaasamiseks avalikud arutelud, sest kooliga vahetult seotud inimeste ring on väga väike. Tänane osavallakogu pole kahjuks nii kaugele jõudnud ja kooli hoolekogu samastamine kogukonnaga on pehmelt öeldes demagoogia.

Lahenduste otsimine peakski algama osavallakogust. Alustuseks võiks kogukonda teavitada, millal toimuvad osavallakogu koosolekud ja mis on päevakorras. Täna see info avalik ei ole. Järgmise sammuna tuleks määratleda Nõva arenguks olulised küsimused ja kaasata kogukonda neile lahenduste leidmiseks. Kool on oluline, kuid mitte ainuke kohalik probleem. Näidetena saab tuua teede olukorra ja turvalisuse, kuid avalikku arutelu väärivaid küsimusi on veelgi rohkem. Irooniline on see, et seni on kogukonda kaasavad arutelud ühe erandiga toimunud valla, mitte osavallakogu initsiatiivil.

Nimed on tähestikulises järjekorras: Aivar Erit, Liia Erit, Margit Grencštein, Tarmo Heinleht, 
Ülle Heinleht, Kristjan Iman, Tiiu Kaevats, Liina Kallas, Peeter Kallas, Laine Koppel, Avo Koppelmaa, Maire Koppelmaa, Haljand Kotelnikov, Aime Kõrvemann, Enn Laansoo, Küllike Laansoo, Kalle Orumaa, Aire Oruste, Aivar Oruste, Alari Oruste, Argo Oruste, Lembit Oruste, Urve Oruste, Aivar Pajuste, Vilma Pajuste, Ingrid Sieberk, Merike Väli, Neeme Väli, Liis Veskimäe, Urmas Õuemaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
73 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lastevanemate pöördumine
5 aastat tagasi

Meenutaks veel siinkohal kevadel ka siin lehes ilmunud Nõva Kooli lastevanemate ning kohaliku kogukonna pöördumist mitte sulgeda õpilaskodu, mis kogus 57 allkirja:

https://online.le.ee/2018/04/18/poordumine-palume-mitte-sulgeda-nova-kooli-opilaskodu/

Olen
5 aastat tagasi

ka lapsevanem(laps kooliga seotud).Minu ukse taga millegipärast ei käidud allkirja nõutamas…

enn
5 aastat tagasi
Reply to  Olen

seega siis 58

Päris
5 aastat tagasi
Reply to  enn

kindlasti mitte

enn
5 aastat tagasi
Reply to  Päris

milles siis probleem? kas oli sooviks näha kedagi teie allkirja kerjamas, kellele oleks saanud siis uhkelt “ei!” öelda? kui lõpptulemusena antud pöördumisel teie allkirja ei ole ning teie seda anda ei soovinud, siis on ju ometi kõik korras, nii nagu peab.

Vingats
5 aastat tagasi

See on muidugi uus tase luua konkureeriv kogukond, pole varem sellist praktikat veel näinud.

Orusted
5 aastat tagasi

Allakirjutanute hulgas vähemalt 6 Orustet… kas tõesti peab perekond nahhaalseid ärimehi end kogukonnaks?

Maaelust
5 aastat tagasi

Väga kurb, et allakirjutanute seas on perekond Heinlehed, kes kuuluvad EKRE-sse, kelle südameasjaks peaks olema maaelu säiitamine ja arendamine, mitte hävitamine. Nii naiivne ei saa ju ometi olla ning uskuda, et keegi mõne lapsega kooli ja seda hoonet kogukonnale säïlitab.

Käsi peseb kätt
5 aastat tagasi
Reply to  Maaelust

Ju siis ka neil teatud teenete eest midagi saada. Metskonna hooned näiteks.

Räägiks nüüd konkreetselt
5 aastat tagasi

Kes siis on need lapsed, kes siin ei käi mõne õpilaskodu lapse pärast? Perekond Kallased, kelle laps käib ema koolis? Perekond Orusted, kellel laps käib ema koolis? Perekond Heinlehed, kelle laps läheb läheb tädi kaitsva tiiva alla? Ja rohkem neid pole. Variku lastele keeldus Nõva vald transporti võimaldamast ning Oru kool tegi seda kohe meeleldi. Ja siis võtavad siin sõna inimesed, kes elavad Tallinnas ning need, kellel pole kooliealisi lapsi. Seega demagoogia meistriklass. Hea ju kogu aeg kõikjal korrata sama laulu.

Aitab jamast
5 aastat tagasi

Seda vastust tahaks tõesti.

kindel
5 aastat tagasi

et pole rohkem?-kolis alles hiljuti üks noor pere ära minu teada,laps läheb sügisel kooli.Ja kuuldavasti oli kolimise põhjuseks just see,et vanemad Nõva Kooli last panna ei soovinud

Laim
5 aastat tagasi
Reply to  kindel

Selle eest seisis hea juba kriminaalist eksvallavanem Deiw Rahumägi, kes jutu peale, et tahaks oma lapse Nõva Kooli tuua, hakkas kooli laimama ning ütles, et ära sinna kooli küll oma last pane. Tegemist on tõestisündinud looga. Loomulikult hirmutab laimu kõrval ka see ebakindlus kooli püsimise suhtes paljusid lapsevanemaid. Samas on ka mitmeid vastupidiseid näiteid, kus just kool on peresid Nõvale elama toonud.

Õpetaja
5 aastat tagasi

Eriti skisofreeniline on see, et Laine Koppel hääletas ning võttis sõna õpilaskodu ning seal elavate laste poolt õppenõukogus ning vastav arvamus sai ka valda saadetud.

ai ai ai
5 aastat tagasi

MTÜ Nõvakad tehke oma sektis kõigepealt puhastus ja eemaldaga inimesed, kes kahel toolil korraga istuvad. saate näha kuidas asjad muutuma hakkavad ning lahendused ja mõistlikud arutelud koos kogukonnaga võimalikud leida on. mis kasu on seale sööta panna kui küna katki, eks?

suvitaja
5 aastat tagasi
Reply to  ai ai ai

Ei ole küll Nõva inimene, kuid kokkupuude mõne nimekirjas esineva kodanikuga on olemas ning eemalt vaadates paneb mindki imestama, et vastavalt tahtele, tahtmatusele, sunnile või millele iganesele valitakse omale tool, kord kooli eest võitlejana, teinekord jällegi kooli vastu võitlejana. Kogu see Nõva tüli kipub pigem isiklikel tasanditel baseeruma.

vaatleja
5 aastat tagasi
Reply to  suvitaja

Eks ta ongi isiklik. Üks räägib külavahel ühte juttu, osavalla protokollis seisab hoopis midagi muud. Teine muretseb maksude pärast, ise on mujale sisse kirjutatud, et mitmest omavalitsusest koor riisuda. Kolmas on häälekas õiguse nõudja aga kommunaalvõlg endal taevani. Loomade farm tõepoolest, inimesed ootavad ikka veel kommunismi.

Heh
5 aastat tagasi
Reply to  vaatleja

Ja kümnete tuhandete kõrvale kantijad istuvad volikogus, kala näoga peas, nagu õiged mehed kunagi.

Heh
5 aastat tagasi
Reply to  suvitaja

Mis on isiklik? Suletud koolidega piirkonnad käivad tervikuna alla, k.a. siin Läänemaal. Kas see on “isiklik” soovida seda vältida?

lääne-vingula
5 aastat tagasi

Kulla Nõva rahvas, vaadake ennast õige kõrvalt. Kas niisugune omavaheline taplemine tõesti peaks teil seal elu kuidagi edasi viima? Millisele parimale lahendusele te kakeldes siis ka jõuda soovite? Täiskasvanud inimesed!

Lugeja
5 aastat tagasi

Seda Nõva kisa on kõik kohad täis. Paistab, et osavalla seltskond pole suutnud kogukonda kaasata ja sõidab ka osadest liikmetest teerulliga üle. Ega muidu kisa nii suureks poleks läinud. Järsku siis õpiks ja teeks kohapeal midagi?

Pille
5 aastat tagasi

Kuidas peaks suhtuma artiklisse, millele on allakirjutanud inimene, kes valjuhäälselt on lubanud Nõva kooli hävitada?

eks ta
5 aastat tagasi
Reply to  Pille

mängib korraga kahte viiulit

teadja
5 aastat tagasi
Reply to  eks ta

Templi andjate seas neid viiuleid teisigi veel. Kõige halenaljakam on muidugi see, et ega nad isegi tea, kes neist mida mängib. Saame näha.

Mang
5 aastat tagasi
Reply to  teadja

Teadmised pärinevad ilmselt horoskoobist. Teeme tšakrad lahti.

Riin
5 aastat tagasi
Reply to  Pille

Kes see inimene on ja kus ta seda valjuhäälselt lubas? Kas ise kuulsid või lihtsalt sonid?

Kuuldud ikka
5 aastat tagasi
Reply to  Riin

Liina Kallas. Viha on selles inimeses palju.

Mann
5 aastat tagasi
Reply to  Kuuldud ikka

ei imesta

Aivar
5 aastat tagasi
Reply to  Kuuldud ikka

Võin eksida, aga kas pole mitte see inimene ise kunagi Nõva kooliski õpetajana töötanud?