Juhtkiri: treenerile lubamatu käitumine

Lääne Elu

info@le.ee

Läinud nädalal süüdistas Nõva kooli lapsevanem koolidirektor Andres Liivi vägivallas – direktor karjunud tema teismelise tütre peale, ähvardanud tüdruku koolist välja visata ja tõuganud last. Sel nädalal tuli avalikuks, et kolm lapsevanemat süüdistavad Haapsalu vehklemistreenerit Helen Nelis-Naukast karjumises, ropendamises ja mõnitamises ning tooli viskamises.

Mõlema juhtumiga hakkas tegelema kohalik omavalitsus, sest Haapsalu spordikool ja Nõva kool on munitsipaalkoolid. Lääne-Nigula vallavalitsus pöördus ise politseisse, et see selgitaks, mis juhtus. Kui politsei kriminaalasja ei alustanud, otsustati moodustada komisjon, kes asja uurib. Komisjoni moodustas väidetavalt ka Haapsalu linnavalitsus, kes konflikti vaagis ja otsustas teha Nelis-Naukasele noomituse. Lääne-Nigula komisjon pole veel otsustanud, kas ja mida teha. Ühest küljest oleks nagu kõik korras, sest omavalitsus on kaebusele vastanud.

Teisest küljest iseloomustab mõlemat juhtumit suhtumine, et igas konfliktis on kaks poolt. Selline suhtumine on aga täiesti vale, sest konflikti osapooled pole võrdsed. Esiteks sellepärast, et üks on täiskasvanu, teine laps. Teiseks – mitte lihtsalt täiskasvanu. Üks neist on tuntud vehklemistreener, teine koolijuht, kelle käes on võim, sh ka võimalus teist poolt sildistada – nimetada süüdistusi täielikuks laimuks ja lapsi nii kasvatamatuteks või andetuteks, et nende koht ei olegi nende koolis või trennis.

Nõrgemal poolel ei ole kuidagi võimalik tõestada, et kõik oli täpselt nii, nagu ta kirjeldab, nii et sellest küljest on komisjonide töö mõttetu. Tugevam pool saab heal juhul noomituse, kuigi käitumine on olnud täiesti lubamatu. Nõrgemat poolt aga ei kaitse keegi. Temal tuleb, silmad häbi täis, kooli vahetada või trennist lahkuda. See ei tohiks aga mitte mingil juhul nii olla.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tuli
6 aastat tagasi

See on esimene kirjutis, kus seatakse kahtluse alla treeneri sõnad. See on esimene positiivne vastus lastele ja nende vanematele. Seni pole keegi arvanud, et lapsed võivad tõesti õigust rääkida. Aitäh teile selle juhtkirja eest.

koolipapa
6 aastat tagasi

Vägivald lapse kallal on täiesti talumatu- siin on ainult üks osapool- laps, kes on kaitsetu võimu vastu.Vägivallatsejatega tuleb käituda väga rangelt- koolist minema saata. Siin kehtid seadus- sööda hunti palju tahad, ikka vaatab metsa poole. On ainult aja küsimus, millal järgmine laps saab traumeeritud