Pühapäeval sõidetakse Haapsalu Eeslahel uisumaratoni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Uisumaraton. Arvo Tarmula foto

Pühapäeva keskpäeval antakse Vasikaholmil start Haapsalu kolmandale uisumaratonile. See, et uisumaratoni toimub, on korraldajate sõnul kindel.

„Seis on hea, rada on sisse lükatud,” ütles uisumaratoni korraldaja Ailar Ladva ja lisas, et õnneks kuni pühapäevani sulailma ei ennustata. „Lumest peab veidi üle nelja kilomeetri pikkuse raja veel enne sõitu puhtaks lükkama, aga sula ei luba.”

Eeslahel on jääd mehemoodi. „Juba mitu nädalat tagasi oli jää uisutamise jaoks piisavalt paks,” nentis Ladva. „18 sentimeetrit on kindlalt ka õhemates kohtades.”

Kui meri jäätus, polnud lund ning see tagas ühtlase jäätumise. Vahepealsed sulailmad ja lumi on jää kohati konarlikuks muutnud. „Oli krobeline, aga meie mehed on freesi välja töötanud ja sellega raja üle käinud. Uisurada on ikka suhteliselt hea,” kinnitas Ladva.

Uisusõidu pikkuseks on kavandatud umbes 25 kilomeetrit. „Pika distantsi läbijal tuleb sõita kuus ringi,” lausus Ladva. Uisutamisega esmatutvujatel ning noortel on võimalus sõita üks ring.Sisse on lükatud ka 400 meetri pikkune lastering.

Kui palju uisutajaid pühapäeval rajale läheb, on Ladva sõnul raske ennustada. „Mullu oli üle saja täiskasvanu, lapsi ka, kokku seega umbes 150 uisutajat,” meenutas Ladva. Mullu lõpetas 27 kilomeetri pikkuse põhisõidu 72 ja 6,5 kilomeetri pikkuse rahvasõidu 48 uisutajat.

Pühapäevaks julges Ladva ilmaennustustele tuginedes pakkuda head uisuilma. „Prognoosid näitavad, et ilma hoiab. Õrn miinus, väike päike võib ka olla,” ütles Ladva.

Maratoni korraldajad uiskude laenutamisega ei tegele, kuid Haapsalu spordibaasides on Ladva sõnul võimalikuiske laenuks saada.

Haapsalu esimesed kaks uisumaratoni on võitnud Saaremaa mees Kuido Koppel. Naistest oli mullu parim Sandra Alusalu, kiireim läänlane Margus Nerman lõpetas kuuendana.

Haapsalu III uisumaraton

Haapsalu III uisumaraton toimub stardi-finišialaga Haapsalu Eeslahel võistluskeskusega Vasikaholmil. Osaleda võivad kõik soovijad. Vastavalt vanusegruppidele ja sportlikule võimekusele toimub kolm eraldi võistlussõitu.

Tunamullu korraldati uisumaratoni esimest korda ning kohe nimetas maakondade spordiliite ühendav Eestimaa spordiliit Jõud Haapsalu I uisumaratoni Läänemaa aasta piirkondlikuks spordisündmuseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments