Hele Leek-Ambur: Läänemaa turvalisusest elanike heaoluni

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Hele Leek-Ambur. Foto: Arvo Tarmula

Nii nagu enamikus maakondades nii kehtivad ka Läänemaal turvalisuse edendamisel ühtsed reeglid, nagu riiklik struktuur ja korraldused seda ette näevad. Ometi oleme leidnud midagi omanäolist.

Mitmete poliitiliste reformide ja pidevate muutuste kaudu oleme Läänemaal jõudnud selleni, et maakonnas ei toimeta mitu turvalisusega tegelevat nõukogu, vaid üks turvalisuse teemakoda, kuhu kuuluvad maakonna tervise ja turvalisusega seonduvate ametkondade esindajad. Need on suur hulk tublisid inimesi, kellega koos on korraldatud kogukonna elu paindlikult ja hoolitsetud selle eest, et igal inimesel oleks oma kodukandis parimad võimalused turvaliseks ja tervislikuks eluks.

Läänemaa kuulub nii nagu Rapla, Tallinn ja Viljandigi rahvusvahelisse Safe Community võrgustikku. See pole pelgalt mitte kuulumine, vaid tõsine töö ja ühine tegutsemine turvalisuse edendamise nimel. Maakonna aktiivne tegevus on rahvusvaheliselt viinud selleni, et kogukonnas oluline koostööpartner Tallinna ülikooli Haapsalu kolledž sai tunnustuse ja kinnituse luua kolledži juurde Safe Community tugikeskus.

Läänemaal on suudetud muuta brändiks turvalisuse valdkonna vahvad ettevõtmised nagu „Kaitse end ja aita teist”, ohutuspäevad, rahvusvahelised konverentsid, kogukonna ümarlauad jms.

Arvestades, et Läänemaa on Eesti üks väiksemaid maakondi, on tehtut palju. Kuna maakonna turvalisus ja tervisedendus on põimitud läbi mitme tegevuse, projekti, institutsiooni, saab väita, et Läänemaa on Eestis hea näide tõelisest koostoimimisest turvalisuse edendamisel.

Kõik, mis Läänemaal on ette võetud, on tehtud parimate soovide ja silmasäraga, sest ilma säravate silmadeta ei saa kogukonnas turvalisust edendada. Edukaks koostööks on vaja inimesi, koostegemist ja tarku otsuseid. Läänemaal on 2011. aastast tunnustatud nii turvalisuse kui ka tervisedenduse valdkonnas tegutsevaid inimesi – märgatud ja tänatud on neid, kelle tegudest on saanud motivatsiooni ka teised: Kersti Lõhmus, Merike Plaas, Jana Koel, Svetlana Nekraš, Merike Peek, Siret Kosk, Arne Tennisberg, Kadri Lukk, Madis Jõgisalu, Marika Adman, Ivika Eller, Mai Jõevee, Solveig Edasi.

Koos on tehtud palju toredaid tegusid: õppepäevi, matku, koolitusi. Jääb loota, et Lääne maakonnas ei leidu enam inimest, kes pole olnud turvalisusteemalistesse ettevõtmistesse kaasatud, ja mis peamine, kes siis ei tahaks, et tema kodu oleks kindlus.

Hele Leek-Ambur

Läänemaa turvalisuse teemakoda

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments