Töövõime hindamise rahast läheb arstidele vähem kui pool

BNS

Töötukassa. Foto Arvo Tarmula


Foto: Arvo Tarmula

Töövõime hindamise eest kasseeritakse kuni 134 eurot, kuida arst saab sellest ainult 30–50 eurot, kirjutab Eesti Päevaleht.

Töötukassa korraldatud maakondlike hangete tulemusel määrati eri firmadele eri hinnad, ehkki kõik teevad sama tööd. Töövõime hindamise hind varieerub 134 eurost, mida makstakse seksuaaltervise kliinikule, 52 euroni, mida makstakse Ortopeedilised Abivahendid OÜ-le. Keskmine hind jääb saja euro kanti.

Osa arstide jaoks olid need arvud üllatavad. Üks anonüümsust palunud arst, kes tegeleb hindamisega väikses mahus põhitöö kõrvalt, kinnitas, et temale makstakse ainult 29 eurot. Sama vähe maksab sama teenuseosutaja ehk Põhja-Eesti taastusravikeskus teiste maakondade arstidele, kinnitas ta.

Töövõime hindamise uue metoodika töötasid välja Eesti töötervishoiuarstide seltsi arstid, kes andsid ette ka piirsummad, kui palju uus hindamine maksta võib. See summa jäigi üle saja euro hindamise kohta.

Üks Eesti suuremaid töötervishoiuarsti teenuseid pakkuvaid ettevõtteid Qvalitas Arstikeskuse AS on hindamistega teeninud juba üle miljoni euro. Juhatuse esimees Tõnu Velt selgitas, et peale personalikulu on teenuse hinnas vajalike tugispetsialistide valmisoleku garanteerimine, investeeringukomponent ja üldhalduskulu.

Põhja-Eesti taastusravikeskuse juhi Dag Nurme sõnul mõjutas hinna kujunemist ka see, et töötukassa on lepingutesse kirjutanud suured trahvid võimalike rikkumiste eest. Nurme sõnul kaasnevad hindamisega ettevõttele eraldi kulud: peale arstide tuleb tööle võtta koordineerimisega tegelevad inimesed, samuti tasuda üldkulud ja maksud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Sass1.
6 aastat tagasi

kuhu siis rohkem kui pool läheb ? vasakule ?