0

Scripta Annalia peegeldab Lääne praostkonna selle aasta tegemisi

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Äsja trükist tulnud Scripta Annalia võtab kokku Lääne praostkonna koguduste selle aasta peamised sündmused.

„Selles aastakirjas ei ole ruumi kirjutada kõike, mida meie kogudused on 2017. aastal teinud, leiame siit vaid tähtsamaid killukesi ja peegeldusi,” kirjutab praost Leevi Reinaru Scriptas ja lisab, et need kaante vahele koondatud killud annavad siiski ettekujutuse koguduste elust ja tegemistest.

Scripta kajastab reformatsiooni 500. aasta ja Eesti Vabariigi 100. aasta juubeli sündmusi, aga arutatakse ka selle üle, kuidas hakkab koguduste elu mõjutama haldusreform. Piiskop Tiit Salumäe leiab, et pärast haldusreformi võib kogudustest saada oma piirkonna suurim ühendus ja see tähendab, et koguduse kui kogukonnakeskuse tähtsus suureneb.

Tiit Salumäe teatab veel, et paneb tuleva aasta lõpus maha Haapsalu koguduse õpetaja ameti, kuid jääb ka edaspidi Haapsalu ja kogudusega seotuks. Salumäe jätkab piiskopina Lääne, Järva ja Viru praostkonnas ning Euroopa diasporaas.

Eesti barokiajastu andekaima puunikerdaja Christin Ackermanni skulputuuride uurimisest Martna ja Karuse kirikus annab Ackermanni uurimisrühma nimel ülevaate professor Hilkka Hiiop.

Teoloog Karin Teder arutleb küsimuse üle, kuidas elada kristlasena ilmalikus maailmas ja kuidas toimida, kui kiriku tõed lähevad põrkuvad ilmaliku ühiskonna tõdedega. Ta ütleb Martin Lutheri õpetusele toetudes, et kristlasel, ka vaimulikul, on kohustus sekkuda, kui ilmalik võim läheb Jumala seatud tõdedega vastuollu.

Aastakirjade 24 leheküljel saavad sõna kõik Lääne praostkonna 16 kogudust. Vaheleht „Jõuluaeg” toob ära praostkonna koguduste jõuluaja jumalateenistused jm sündmused.

Scripta Annalia nime all ilmub praostkonna aastakiri 2005. aastast. Enne seda kandis väljaanne kümmekond aastat Jõululehe nime. Aastakirjade väljaandmist toetab Schmalkaldeni dekanaat, kellega Lääne praostkonnal on sõprussuhted.
Scripta Annaliat levitatakse praostkonna koguduste kaudu, elektrooniliselt saab seda lugeda EELK ja EELK  Haapsalu koguduse koduleheküljelt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz