Anvar Samost: uuele Keskerakonnale on Tallinn vahend

Anvar Samost. Foto: erakogu

Keskerakonna juhid on suurema osa Tallinnas valimisvõidu järel astutud sammudest teinud riigis liidrikoha hoidmiseks, riigikogu valimisi ning erakonna strateegilist vaadet silmas pidades.

„Pumba juures olla tore, ainult hais on hirmus kole.” Pisut hilja, aga sain ka mina nüüd oma nalja Aivar Riisalu arvel ära teha. Võib üsna kindel olla, et neid nalju tehakse veel, sest Meie Mehe laulutekstidest leiab igasugust.

Tegelikult aga peaks naljad jätma ja vaatama tõsiselt, kuidas Keskerakond kohalike valimiste järel tegutseb, eriti Tallinnas. Enam-vähem kõigil teistel erakondadel oleks siit palju õppida.

Esiteks, uus linnapea Taavi Aas. Kevadel oli Keskerakonnal suur Edgar Savisaare nimeline probleem. Ligi 10 aastat isevalitsejana Tallinna juhtinud linnapea oli ametist kõrvaldatud, kohe algas tema korruptsioonisüüdistusi käsitlev kohtuistung ning võis ette arvata, et teised erakonnad võtavad Keskerakonna ja korruptsiooni kindlasti valimistel jõuliselt teemaks. Keskerakond pani linnapeakandidaadiks vastu paljusid ootusi halli karva ametniku kuvandiga Taavi Aasa ja see oli õige valik, sest Aas ei seostunud valijatel mitte korruptsiooni, vaid igapäevaste kommunaalteemadega. Aas rääkis neist meelsasti ja jääb ka pärast valimisi rääkima.

Taavi Aas saab teeremondist, lasteaedadest, lumekoristusest, haljastusest jms rääkida juba sellepärast, et rollide jaotus Tallinnas muutub.

Senine rollijaotus oli Tallinnas tehtud linnapea Edgar Savisaare poolt ja tema enda jaoks. Savisaar ehk linnapea avas iga viimasegi mänguväljaku, saabus autokolonnis ja kümnepealise saatjaskonna eesotsas, kohtus Tallinnas esinevate kuulsate artistidega, võttis ehitajalt vastu sotsiaalmaju ja koolihooneid, esines PBKs. Edaspidi on väga tõenäoline, et seda kõike hakkab nüüd tegema 25 000 hääle toel volikogu esimeheks valitud Mihhail Kõlvart.

Kui senist volikogu esimeest ei teadnud keegi, siis nüüd saab olema hoopis teisiti.

Ei ole kindel, et selline asjade käik on Jüri Ratase ja tema erakonnasiseste liitlaste siiras tahe, aga pikas perspektiivis tuleb kasuks neilegi, kui Kõlvart riigikogu valimistel Tallinnas hea tulemuse teeb. Peaasi et ei teeks paremat kui Ratas ise Harju- ja Raplamaal, sest siis satuks erakonna esimehe staatus küsimärgi alla.

Riigikogu valimisteks Keskerakonna maine kujundamisega eesti keelt kõnelevate valijate heaks on aga Ratase meeskond töötanud juba kohalike valimiste päevast alates.

Züleyxa Izmailova abilinnapeaks! Strateegiliselt näib see olevat samm, mil igasugune negatiivse tulemuse võimalus Keskerakonna jaoks täiesti puudub. Uus nägu, nooruslik kuvand, kindlustuspoliis Tallinnale ebamugavate keskkonnateemade suhtes: check, check, check. Kui peaks juhtuma, et roheliste toetus kasvab – väga hea, sest Keskerakonna valijatest ei võta see kedagi ära, küll aga konkurentidelt. Kui rohelised senise „kartellivälise” ja alternatiivse maine kaotavad või osutub värske abilinnapea saamatuks, pole midagi lahti – see on roheliste probleem. Kui aga mõelda kõigi võimaluste peale, mis Izmailova persooni promomiseks praeguses Tallinnas avanevad, siis hakkab isegi kahju opositsioonis istuvatest sotsidest ja teistest.

Ja Aivar Riisalu. Ratas teab, et vastukaaluks vene tiivale peab Keskerakond ehitama ka eesti tiiba. Selleks on vaja uusi inimesi, kes tooksid endaga kaasa märke, mis on Keskerakonnas nõrgalt esindatud. Küsite, mis uus nägu see Riisalu on. Ratase meeskond on varemgi silma torganud selle poolest, et töötab nende inimestega, kes on saada, mitte ei löö ideaalse valiku puudumisel käega. Riisalu ei ole avalikus pildis mitte Meie Mehe laulja, vaid eelkõige tubli eestimeelne mees, kaitseliitlane, otseütleja, self-made ettevõtja.

Kes jälgis valimiskampaaniat Tartus, see teab, et mõtetest, millega meedias nädalaid kestvaid debatte tekitada, tal puudu ei tule.

Ennustan, et nimesid, kes Keskerakonna mainet Tallinnas uuendada aitavad ning kelle leidmist ja äraveenmist Keskerakonna esimees sedavõrd oluliseks peab, et isiklikult kell 21.30 esimene kõne teha, kuuleme lähiajal veel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Ja niisugune mees töötab ERR`is juhtival kohal ?

nii
6 aastat tagasi

nagu sellele vennale err