0

Martna vald: valijad on tavapärasest aktiivsemad

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kes nüüd oskab öelda, kas süüdi on ilus ilm või haldusreform, aga seekordsetel kohalikel valimistel oli Martna kandis valimisaktiivsus tavapärasest suurem.

Valimiskomisjoni esimehe Enno Heinaste sõnul oli lõunaks koos eel- ja e-häältega oma valiku teinud juba kaks kolmandikku Martna kandi valijatest. Nimekirjas on neid kokku 677.

Kui valimisjaoskonda sisse astusime, polnud seal hetkel ühtegi valijat. “Korraks on paus, muidu on hommikust peale kogu aeg inimesed liikumas,” rääkis Heinaste.

Nüüdki ei kestnud hingetõmbepaus kaua – uksest astus sisse perekond, mille ühele liikmele, 16aastasele Jaanis Soosaarele oli see päris esimene valimine. Poiss oli seda meelt, et 16aastased, kellele neil valimstel esimest korda hääleõigus anti, on piisavalt vanad, et selliseid otsuseid teha. “Valima ikka peab tulema, sellist mõtet küll ei olnud, et valimata jätaks,” kinnitas ta.

Soosaar rääkis, et selle üle, kelle poolt hääletada, on arutatud nii koolis kui ka kodus ja otsus oli tehtud enne valimiskabiini sisenemist. “Ikka oma kandi inimese poolt,” vastas ta küsimusele, kellele siis hääl läks. “Kui on kohalik inimene, siis tead, et saab hakkama ja teeb ka midagi.”

Kell tiksus sinnamaani, et oodata oli bussi, mis Rõude kandist valijad kohale pidi tooma.

“Vanasti tõi ka ikka buss rahvast valima, aga siis lõpetati see ära – inimesed hakkasid seda kasutama poodi tulemiseks, aga valima ikka ei tulnud,” meenutas valimiskomisjoni esimees.

Seekord pole valimisbuss organiseeritud valla poolt, vaid selle korraldas üks kandidaat. Kui suur buss lõpuks vallamaja ette keeras, astus sealt välja ainult üks inimene. “Rõudes oli inimesi küll, aga kõik ütlesid, et tulevad ise autodega,” rääkis bussiga valima tulnud Maie Kliss. Oma hääle sai ta kiiresti antud: “Minu valik oli juba ammu tehtud!” Ja tõttas siis juba tagasi Rõude poole.

Valimiskomisjoni liikmed arutasid, et hea oleks ikka, kui paar-kolm kandidaati Martna piirkonnast uue ühendvalla volikokku pääseks. “Rehkalt, Ninn,” loetleti nimesid, kellel võiks Martna piirkonnas suurem toetus olla.

Et eelistatakse oma kandi inimesi, kinnitasid kõik, kellelt Lääne Elu Martna valimisjaoskonnas valimiseelistuste kohta uuris. Samuti oli kõigil juba jaoskonda tulles selge, millise kandidaadi pool hääl tahetakse anda.

Fotod: Tarmo Õuemaa

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz