5

Reportaaž: Haapsalu poliitikud püüavad vihmas viimaseid hääli

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Sotsid Markku Lehtonen, Kaido Sipelgas ja Meie Inimeste liider Merle Mäesalu. Fotod: Tarmo Õuemaa

Hall ja porine sügis, kaheksa soojakraadi ja krae vahele sajab vihma. See ei ole aga heidutanud Haapsalu volikokku pürgivaid poliitikuid, kes kasutavad veel viimast võimalust mõjutada valijaid homsetel valimistel enda poolt hääletama.

Kui uksest välja astun ja kapuutsi pähe tõmban, mõtlen, et täna küll ma linna pealt poliitikuid ei leia. Eksin ja kuidas veel. Juba Kastani poe eest paistvad punased õhupallid lubavad poliitikuid. Nii ongi. Sotside esinumber Kaido Sipelgas pakub helkurit ja kui hakkan ta juttu üles kirjutama, hoiab Markku Lehtonen mu pea kohal vihmavarju – mis nii viga!

Sigelgas on täis entusiasmi. „Üllatavalt palju on inimesi käinud ja paljudel on veel valimata,“ ütleb ta.

Ilm Sipelgat ei heiduta. „Kaitseliitlasena tean, et ei ole halba ilma, on vale varustus!“

Üldiselt andvat inimesed sotsidele head tagasisidet, ainult uuritakse, et miks see Ossinovski viina vastu on. Selle koha pealt põikab vestlusesse möödakäija, vana ETV filmioperaator Jaak Maismaa. „Mul on naine seitsmendat aastat ratastooliinvaliid. Kui enne sai Invarust 60 pampersit kuus soodushinnaga, siis nüüd saab ainult kümme,“ kritiseerib ta võimuparteid.

Sipelgas tunnistab, et ei tea sellist muudatust, aga ei pea seda õigeks.

„Ja siis on seda sotsiaalministeeriumit veel kolm ministeeriumi,“ pahandas Viitmaa.

„Tere, Merle,“ hõikavad sotsid Meie Inimeste esinumbrile Merle Mäesalule, kes tuli oma valimismaterjali Kastani poe juurest kaubamaja ette viima. Selgub, et käib tõeline ringmäng. IRL on praegu kaubamaja ees, sotsid lähevad sinna aga kella kahest, sest varem ei saanud aega. Linna peal olevat ka HaRi ja nähtud on Reformierakonna õhupalle.

Linnapea valimisliidu HaRi liikmed leian turu eest. Laskmistreener Mati Seppi peab tõsist poliitilist vestlust, Terje Parra pakub mulle kommi. Võtan viisakalt ühe. „Oleme siin üheksast hommikul,“ räägib Alo Lõps. „Inimesi on palju, kes tahab programmi, kes õhupalli.“

Selgub, et uut valimisliitu teatakse päris hästi.

Liidu liikmed  ei lase end üldse vihmast heidutada, vaid paistab, et on adrenaliini täis. „Keskööni saab olla, edasi ei tohi,“ naljatleb Mati Seppi, kui uurin, kauaks nad kavatsevad välja jääda. „Huvitav on ju. Nii palju on käidud ja tehtud, nüüd on lõpusirge,“ räägib Lõps.

Keegi seob mulle seljakoti külge HaRi õhupalli. Nüüd olen nagu Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse lapsed, keda valimisõhupallid vaat et õhku sikutama hakkavad.

Aga kaubamaja ees ei ole kedagi, jõuan mõelda, kui üks mehemürakas ukse kõrvalt mulle lehvitab. Keskerakonna linnapeakandidaat Peeter Vikmanil ei ole rohelist fliisi, õhupalle ega telki, aga poeskäijatega suhtleb ta usinalt. Mõnele võtab kilekotist midagi ja surub pihku. „Me ei ole nännile rõhku pannud,“ kommenteerib ta kampaaniat. „Nänn loob fooni, aga hääli ei too. Tuttavatega näost näkku rääkimine on hoopis teine asi. Olen saanud väga palju positiivset tagasisidet.“

Ka volikogu esimehel Andreas Rahuvarm kasutab Vikmani taktikat.

Mõnikümmend meetrit edasi üles seatud Meie Inimeste telki ehib mitut värvi õhupalle ja inimestega ajavad juttu Merle Mäesalu, Arnold Juhans ja Heino Tamm. Viimane on kohaliku omavalitsuse veteranpoliitik, olles kandideerinud nii Isamaaliidu kui ka Reformierakonnaga ja oskab kampaaniaid võrrelda. „Inimesed tahavad tulla ja rääkida. Vanasti jagasime nänni, nüüd küsime, mida teha tuleks,“ räägib ta.

„Väga paljud ütlevad, et tehke lihtsaid asju. Nagu üks noormees ütles, et Sukles annab suuri lubadusi, aga keegi võiks staadionil korvpallirõngad ära vahetada. Helistasin kohe Tarmo Tuisule, tema ütles, et milles küsimus, vahetame ära,“ jutustab Tamm.

Veetorni ees on Reformierakonna kollane telk. Ka selle all on mehed-naised vettinud ilma arvestades kohatult rõõmsad ja elevil. „Väga hästi läheb,“ kinnitab reformikate linnapeakandidaat Lauri Luik.

Uurin, kas Taavi Rõivase skandaal on neile tõmmanud inimeste pahameele. Luige ja Sulev Vare sõnul ei ole. Üks inimene oli isegi lubanud homme just Rõivase poolt hääletada.

Urmas Koppe räägib, et umbes pooltel, kes reformikatega juttu on ajanud, on juba hääletatud. „Aga tore on see, et need, kes veel ei ole hääletanud, lubavad homme kindlasti valima minna.“

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
2. kodanik
2. kodanik

Sipelgas on ketser, kes salgab oma erakonna eesrindlikke saavutusi liikumispuuetega inimeste toetamise vallas. :))

tsonn
tsonn

unerahu jälle rikutud….

juss
juss

no see luik on nönda lahja! ei tiia, kas ta valimiste tulemusi näebki? kurb muidugi.

Termiit
Termiit

Võtke ja õppige jehoovakatelt midagi. Inimestga tuleb suhelda kogu aeg, mitte ainult 1 kuu enne valimisi. See on tsirkus linnas mitte tõsiselt võetav töö.

vastutus
vastutus

artiklist jäi meelde väike lõik korvpallirõnga vahetamisest.Kui see noormees poleks sellele tähelepanu juhtinud,oleks rõngad vahetamata.Aga keegi ju vastutab ka selle eest,et asjad on staadionil õigeaegselt korras.Õppige vastutama ka pisiasjade eest enne kui suuri lubadusi annate.

wpDiscuz