Õiguskantsler: fiktiivse sissekirjutusega kandideerimist keelata ei saa

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Seadus ei võimalda takistada nende inimeste kandideerimist, kes teevad seda fiktiivse sissekirjutuse alusel omavalitsuses, kus nad tegelikult ei ela, tunnistab õiguskantsler Ülle Madise täna Eesti Päevalehes.

“Nendes juhtumites, kus erakonnad lähetavad poliittehnoloogia tõttu oma inimesed kandideerima täiesti võõrasse kohta, ei näe ma väga head sunnimehhanismi,” sõnas Madise EPLile. “See on rohkem moraali ja südametunnistuse küsimus ning mulle tundub, et valijad on siiani selle vähemalt kohalikel valimistel üsna ära karistanud,” lisas õiguskantsler.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimise seadus ütleb, et kandideerimisõigus on inimesel, kelle püsiv elukoht on valimisaasta esimeseks augustiks vastavas ringkonnas, märgib EPL. Püsivaks elukohaks peetakse aadressi, mis on isikul kirjas rahvastikuregistris.

Rahvastikuregistri seadus aga ei näe ette karistust selle eest, kui registris on kirjas vale aadress. Seetõttu on paljud kandidaadid end sisse kirjutanud kas sugulaste või tuttavate aadressile, et kandideerimisõigus saada, konstateerib leht.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
suvitaja olen
6 aastat tagasi

Karistusseadustik nàeb ette karistused, registripidajale valeandmete esitamise eest

rein
6 aastat tagasi

Rahvastikuregistri seadus on sätestanud põhielukoha mõiste so.põhielukoht on elukoht kus inimene kõige rohkem aega viibib ja see elukoht on kantud rahvastiku registrisse põhielukohana.Seega registrikanne üksi ei anna mingit õigust kandideerida,õiguse annab põhielukoht.Õiguskantsler peaks ikka seadusi tundma mitte nii et kui tervet seadust ei taha täita käib poolest kah.Kes on juba hääletanud või hääletavad partide poolt teadke et teie antud hääled on kehtetud.Eks näis kas Eesti on õigusriik või ei.Jõudu riigikohtule.

seadustatud
6 aastat tagasi

kelmus