Politsei soovitab vanalinna teha uusi parkimiskohti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ainuüksi see, kui Vaba tänava ääres saaks parkida diagonaalis, annaks parkimiskohti juurde. Foto Arvo Tarmula

Parkimisprobleemi lahendamiseks Haapsalu vanalinnas on politseile silma jäänud mitu paika, kuhu oleks võimalik parkimiskohti juurde tekitada.

Parkimisprobleem Haapsalu vanalinnas, eriti suurürituste ajal on kummitanud juba aastaid. „Linna rajajad ei kujutanud ette, et linn nii umbe võib minna,” viskas Haapsalu politseijaoskonna patrullitalituse juht Meelis Laurmann nalja. Ta lisas, et juba parkimiskohtade juurdesaamine vanalinnas oleks suur asi.

Laurmanni ja Haapsalu politseijaoskonna juhi Andrei Taratuhini sõnul on Haapsalu vanalinnas päris mitu paika, kuhu saaks parkimiskohti juurde teha, ja ettepanekuid nende kohta on ka varem linnavalitsusele tehtud. Seni on aga paljude asjade elluviimine jäänud raha puudumise taha.

Võimalikest uutest parkimisaladest nimetas Laurmann Wiedemanni tänava algust, mida kipuvad kalamehed kevaditi oma autodega ummistama. „Seal oleme teinud ettepaneku tee äärest hekk maha võtta ja selle arvel teha haljasalale kohad, kus saaksid autod kalasabas parkida,” selgitas ta.

Laurmann nimetas ka Vaba tänava äärset. Tema sõnul olid kultuurimaja ja Vaba tänava vahelisele haljasalale isegi parkimiskohad ette nähtud, kuid nende loomiseni pole jõutud. Nii pargivad autod endiselt kultuurimaja kõrval Vaba tänava teepeenral.

Sama moodi saaks politseinike hinnangul tekitada parkimiskohti Vaba tänava äärde haigla vastaskülge vallikraavi äärde.

Haapsalu vanalinna parkimisprobleem tuli taas teravalt päevakorrale tänavu suvel pärast seda, kui juunis Itaalia veinipäevade ajal polnud liinibussil võimalik parkivate autode tõttu pääseda Lahe tänava kaudu Holmil asuvasse lõpp-peatusse.

Maavalitsuse eestvõttel kutsuti ühise laua taha suurüritusteaegset parkimiskorraldust arutama maavalitsuse, Haapsalu linna ja operatiivteenistuste esindajad. „Selline koosolek peaks olema igal kevadel ja enne iga suuremat  üritust,” sõnas Taratuhin.

Laurmann ütles, et ühistes aruteludes sündinud mõtete elluviimisega oli suurüritusteaegne parkimine suve lõpuks juba päris heaks muutunud. Näiteks tõmmati tänavatele uued parkimist keelavad kollased jooned, pärast mida lõppesid Taratuhini sõnul ka massilised rikkumised.

Suurürituste ajal piirati ka autode ligipääsu vanalinna ja tänavatele toodi abipolitseinikud, kes aitasid korda hoida ja külalisi parklatesse suunata.

Valesti parkijate trahvimist, mida avalikkus nõuab, siiski kuigi palju ei kasutatud. Taratuhini hinnangul oleks sellest parkimiskorralduse parandamisel vähe abi: „Enamasti pargivad valesti linna külalised, kes linna ei tunne. Ühtesid võime küll trahvida, aga järgmisele üritusele tulevad juba järgmised,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kilu
6 aastat tagasi

Ei võta mingit hekki ega puid maha! Parkimine kesk- ja vanalinnas tasuliseks ja ongi probleem lahendatud. Haapsalu on nii väike linn, et ei pea igale poole külje alla oma autoga ronima.

Arvos
6 aastat tagasi

See 30-40 kohta ei muuda mitte kui midagi. Kui Haapsalu oma rahvale ilma nendeta lahedasti jagub, siis ürituste ajaks oleks juurde vaja mitusada. Täiesti mõttetu idee, millega ei tapa isegi pisikest looma.