Andres Ammas: valimiskampaania ei tohiks olla kallim kui pool miljonit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kolumnist Anvar Samost võrdles eelmise nädala laupäeva Lääne Elus politseiametnikku, kes tahtis võrdsustada poliitreklaami sotsiaalmeedias ja avalikus ruumis kunagisest „Wremja” sarjast tuntud lihtsameelse inspektor Kukekesega. Riigikogul tuleb jabur poliitilise välireklaami piirang kaotada, soovitas Samost.

Vabaerakonna tegevus kipub Anvar Samostil üldiselt pimetähni jääma – ta lihtsalt ei märka seda. Samal ajal kui Samost kirjutas Lääne Elule arvamuslugu, kirjutasid riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liikmed ja nõunikud valmis eelnõu. Neljapäeva hommikul andis Artur Talvik selle riigikogu ees üle.

Poliitilise välireklaami keeld on läbi kukkunud. Et 40 päeva enne valimisi peavad pildid kadunud olema, siis alustatakse lihtsalt varem ja jõhkramalt. Närvidele käivad hiigelsuured plakatid ikka. Valimiskampaaniad on nihkunud teistesse massikommunikatsiooni kanalitesse (televisioon, raadio, internet, paberlehed, otsepostitused, sotsiaalvõrgustikud). Seepärast teeb Vabaerakond eelnõuga ettepaneku tühistada keeld ning piirata välireklaami ainult valimispäeval.

Tähtsam on aga hoopis muu: kuidas piirata poliitilise välireklaami mahtu ja sellele tehtavaid kulutusi. Meie pakume välja, et ühe välireklaami suurust võiks piirata kuni ühe ruutmeetrini ning valimiskampaania kulutusi 90päevasel perioodil enne valimispäeva 500 000 euroga. Seegi summa tundub meeletult suur, aga uskuge, praegu kulutavad erakonnad kordi rohkem.

Väiksemad plakatid ei muuda meie tänavaid ega platse valimiste eel nii agressiivseks ning on hinna poolest jõukohased ka üksikkandidaatidele ja valimisliitudele. Poliitiline konkurents tasakaalustub, võimalikud skeemitamised reklaami eest maksmisel muutuvad mõttetuks.

„Poliitika pole pesupulber, mida peaks inimestele reklaamiga müüma,” ütles erakonna esimees Talvik Vabaerakonna vaadet tutvustades riigikogu ees.

Loodetavasti on 2019. a riigikogu valimiste ajaks mõistlikum seadus valmis. Me pole maailmas üksi – lahendusi otsivad kõik riigid. Aga näiteks Läti, Leedu, Poola, Belgia, Hispaania, Iirimaa, Itaalia, Küpros, Malta, Portugal, Prantsusmaa, Rumeenia, Slovakkia, Suurbritannia ja Ungari on probleemile lahendust näinud just valimiskulule ülempiiri seadmises.

Andres Ammas
riigikogu liige, Vabaerakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ATR
6 aastat tagasi

Tuletan kommenteerijatele meelde, et Vaberakond taotleb ka erakondade riigieelarvelise rahastuse vähendamist poolele praegusest tasemest! Pikemas perspektiivis oleks muidugi mõistlik, et erakonnad rahastavad ennast vaid liikmemaksudest, aga koheselt 100% riigieelarvelise rahastuse kadumine ei ole mõistlik, kuna toob kaasa muud ohud. Aga algatuseks 50% vähem, siis erakondade liikmelisuse reformimine ja siis võiks kukkuda lausa 0 peale riigieelarveline rahastamine.

Nonii
6 aastat tagasi

Miks yldse neid valimisi vaja teha. Ah nagu siin muutuks miskit.

Tige kala
6 aastat tagasi

Tuleks lõpetada erakondade rahastamine riigieelarvest .

Imelik
6 aastat tagasi

Mõistlik. Piirata tuleks valimisreklaami mastaapsust ja rahastamist. Lisaksin veel omalt poolt juurde ka rahastamise allikad, ei ole õiglane kui ühed (võrdsetel alustel ) kasutavad selleks maksumaksja raha ja teised omi vahendeid.

uskmatu toomas
6 aastat tagasi

!00000 € ja mutt,reklaamige valimiseelse päevani .Kui Sina Ammas peaksid omast taskust pool milli panema siis küll aga võtate ju rahulikult maksumaksja taskust sealjuures eranditult kõik erakonnad pakuvad selle raha eest ainul plära !!