7

Vormsis toimub saarevahtide suvekool

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Politsei aastapäev12.Jonne Berggren. Tarmula Vormsi saarevaht Jonne Berggren. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-, Saare- ja Pärnumaa saarevahid on sel nädalal Vormsis suvekoolis. Saarevahtide suvekool toimub juba seitsmendat korda, iga kord on see toimunud eri kohas.

„Erinevatel teemadel oleme koolitust saanud, seekordse suvekooli põhiteemaks on päästeõpe,“ ütles Vormsi saarevaht Jonne Berggren. Koolitunnid toimuvad Vormsi uues päästekeskuse majas. „Üks auto aeti välja, sinna pandi lauad, toolid,“ selgitas Berggren.  

Õppetöö on jagatud mitmeks plokiks. Näiteks räägiti sellest, millele peaksid saare turvalisuse üle valvet pidavad saarevahid tähelepanu pöörama, kuidas teha ennetustööd, milliseid soovitusi saareelanikele anda.

„Veel üks teema – kui me leiame lõhkekehasid, mismoodi neid tähistada, kuidas teavitada sellest päästeteenistust, kuidas elanikkonnale selgeks teha, kuidas nad leitud lõhkekehaga ümber käima peavad,“ ütles Berggren. Saarevahid saavad ka suitsusukeldumist proovida. „Et me teaksime, misasi see on. See ei tähenda, et me peaksime ise päästetöödel suitsu sukelduma.“

„Praegu on räägib häirekeskuse inimene, mismoodi häirekeskus töötab, et me teaksime, kuidas õnnetusjuhtumist teavitamisel käituda,“ ütles Berggren täna keskpäeval toimunud telefonivestluses. Pärastlõunal selgitas merevalvekeskuse spetsialist samamoodi ka merepäästekeskuse toimimist.

Saarevahtide jaoks on praegu segane aeg. Kui uuest aastast maavalitsusi enam pole, kuidas siis saarevahtide töö korraldatud saab, see on seni veel lõplikult otsustamata.

„See on veel nõrk teema,“ nentis Berggren. „Teada on, et läheme siis maavalitsustelt kohalikele omavalitsustele üle, kuid mismoodi see toimub, selle kohta pole riik suundi veel täpselt teada andnud.“

Jonne Berggren loodab, et ka haldus- ja riigireformi järel on saarevahid ametis. „Mina loodan, et saarevahi ameti ikka ära ei kao, aga loomulikult – kõik hakkab sõltuma omavalitsustest, kas ka nende arvates meid siis enam vaja on,“ arutles Berggren.

Vormsis on kohal kõik kaheksa Lääne-, Saare- ja Pärnumaa saarevahti. Lääne-Eesti saarevahiga saared on Vormsi, Osmussaar, Ruhnu, Abruka, Vilsandi, Kesselaid, Manilaid ja Kihnu. Saarevahtide suvekool lõpeb homme.

Vormsi saarevaht

  • Vormsi saarevaht on riigiametnik, kelle nimetab väikesaart haldava kohaliku omavalitsuse ettepanekul ametisse ning vabastab ametist maavanem.
  • Saarevaht allub oma töös arengu- ja planeeringuosakonna juhatajale.
  • Saarevahi põhiülesanneteks on Vormsi saarel looduskaitseseaduse, muinsuskaitseseaduse, jäätmeseaduse ja teiste seaduste ning kohaliku omavalitsuse õigusaktide täitmise tagamine ja nimetatud õigusaktidest tulenevate nõuete rikkumisest teavitamine.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
T
T

Pole siin miskit pahatahtlikkust. Ega sellised jutud tühjast ei tule.

einoh
einoh

egas need kommid ometi Jonne kohta käi, mingi eriline pahatahtlikkus vä, või hoopis selline kohalik huumorike

mari
mari

Kui leiad purjus saarevahi siis kas sotsiaalset mitte toimetilev või märgistada kui maavara.☺

vormsikas
vormsikas

ja mida siis teha, kui purjus saarevaht autoga ringi sõidab? Siiani on õnneks kõik terved veel!

sorts
sorts

inglased,kah saarlased, on kehtestanud korra:
1.magava purjus saarevahi peal ei tohi puhastada saapaid
2.kui saarevahil on janu, vala talle viskit
3.saarevahti ei tohi laevaga mandrile saata. saarevaht peab sinna ujuma

oi oi
oi oi

ai ai pani naelapea pihta

ai-ai
ai-ai

kas koolitusel võeti teemaks ka , et kui leiad purjus saarevahi vedelemas kuidas teda tähistada

wpDiscuz