Täna ilmub aasta linnu postmark

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna annab Eesti Post koostöös Eesti Ornitoloogiaühinguga välja aasta linnu postmargi, ümbriku ja postkaardi. Margil on kujutatud turteltuvi, kaardil kaelus-turteltuvi ning ümbrikule on jõudnud mõlemad tänavuse aasta linnud. Lisaks on loodud ka esimese päeva eritempel. Komplekti on kujundanud tuntud ja auhinnatud margikunstnik Vladimir Taiger, kes on aasta linnu marke kujundanud juba pikki aastaid. Esimene postmark aasta linnu sarjas ilmus Eesti Ornitoloogiaühingu algatusel 2001. aastal ja sellel oli kujutatud kiivitaja.

Eesti Ornitoloogiaühing valis 2017. aasta linnuks turteltuvid. Eestis pesitseb selle perekonna kaks liiki: turteltuvi ja kaelus-turteltuvi.

„Need kaks liiki on ühed kõige vähem uuritud linnuliigid Eestis. Pealegi on nende arvukus viimastel kümnenditel kiiresti kahanenud nii meil kui ka mujal Euroopas. Seepärast soovime neid liike inimestele tuttavamaks teha
ja loodusvaatlejate abiga neist ka rohkem teada saada,“ selgitas tuviaasta eestvedaja Jaanus Elts.

Eesti Ornitoloogiaühing on 1921. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev vabaühendus, mille missiooniks on tagada Eesti linnustiku hea käekäik lindude uurimise, kaitse ja tutvustamise kaudu.

Turteltuvi on Euroopa väikseim tuvi. Tema pea on hallikas, kurgualune roosa, tiivapealne oranžikas mustade täppidega, saba servasuled ja kõhualune on valged. Oluliseks tunnuseks on kaela peal asetsev musta-valge-vöödiline laik. Elupaigaks on hõredamad lehtmetsad. Turteltuvi häälitsus on madal ja monotoonne turrutamine, mis meenutab kassi nurrumist.

Kaelus-turteltuvi on rästasuurune, saleda keha ja pika sabaga tuvi. Tema sulestiku põhitoon on kreemjas-beež, kaelal asetseb üks must triip. Kaelus-turteltuvi elab inimasulates või nende läheduses. Tema laul on vaikne „guguu-kuk“ , mis meenutab veidi käo kukkumist.
649_Turteltuvi_fdc430

649_Turteltuvi_maksikaart430

Turteltuvi postmark

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

Siin on küll mingi eksitus- õiged linnud on Haapsalus Metsa 12. Aga nende vaatlemine on tasuline. Ja mõni on isegi tripperi saanud…

Villu
7 aastat tagasi

Lõpuks ometi! Ootasin seda juba sügisest saati.