0

Swedbank: hinnatõus jaanuaris kiirenes

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaupade ja teenuste hinnatõus kiirenes jaanuaris oodatult. Tarbijahinnad kerkisid jaanuaris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,7%. Hindade tõusu andis taas suurima panuse mootorikütus, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik (pildil).

Liis Elmik Swedbanki vanemökonomistMootorikütuste hind kasvas jaanuaris rohkem kui viiendiku võrra tänu kallimale naftale ja kõrgematele aktsiisimääradele. Eelmise aasta jaanuaris saavutas toornafta hind oma viimase kaheksa aasta madalaima taseme. Seejärel on nafta hind tasapisi kallinenud, kasvades 30 eurolt barreli kohta 2016. aasta jaanuaris 52 euroni barreli kohta eelmisel kuul. Nafta hinda toetab OPECi ja Venemaa tootmismahtude kärpimine. Samal ajal on USAs nafta tootmismahud suurenemas tänu nafta hinna tõusule ja energiasektori dereguleerimisele.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid ka alkoholi ja tubaka hindu. Piimatoodete ja kala kallinemine tõstis toiduainete hindu. ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni andmete järgi kasvas toiduainete hind jaanuaris maailmas aastatagusega võrreldes tervelt veerandi võrra. Kõige rohkem tõusid suhkru, teravilja ja toiduõli hinnad.  

Hinnatõus kiireneb meie prognoosi järgi Eestis sel aastal 3%ni, seda peamiselt tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimaksude tõusule. Sellel aastal tõusevad oluliselt nii mootorikütuste, tubaka kui alkoholi aktsiisimäärad. Kuna hinnad tõusevad sel aastal esimest korda kolmeaastase pausi järel ja nominaalse palga kasv mõnevõrra aeglustub, ulatub palgatöötajate reaalse ostujõu kasv vaid 2%ni.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz