Täna on ülemaailmne vähi vastu võitlemise päev

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

vahk

Laupäeval, 4. veebruaril tähistatakse kogu maailmas vähipäeva. Vähki haigestumus suureneb nii Eestis kui mujal maailmas, kuid igaüks saab anda panuse selle vähendamisse.

Eestis haigestub pahaloomulistesse kasvajatesse aastas ligi 8500 inimest. Praegu diagnoositakse Eestis meestel kõige sagedamini eesnäärme-, kopsu- ning käär- ja pärasoolevähki, naistel rinna-, naha- ning käär- ja pärasoolevähki. Eesti vähiregistri pikaajaliselt kogutud andmestik võimaldab analüüsida muutusi vähihaigestumuses ja -elulemuses ning teha võrdlusi teiste riikidega.

Kui meeste kopsuvähihaigestumuse vähenemine on positiivne näide ennetustegevuse mõjust, siis naiste emakakaelavähihaigestumus on jätkuvalt kõrge. Vähielulemus paraneb Eestis pidevalt, kuid on siiski madalam kui Lääne- ja Põhja-Euroopa riikides nende pahaloomuliste kasvajate puhul, mille varase diagnoosimise korral saavutatakse väga hea ravitulemus (esmajoones rinna- ja soolevähk ning nahamelanoom).

Vähist tingitud haiguskoormuse vähendamisel on tähtsad tegurid tervislik eluviis, tervislik töö- ja elukeskkond, vähi varane avastamine, kaasaegne vähiravi ja ravijärgne rehabilitatsioon.

Vähiriski vähendamiseks on igaühel tähtis piisavalt liikuda, tervislikult toituda, vältida rasvumist, mitte suitsetada ega liialdada alkoholi tarvitamisega. Samuti tuleb hoiduda liigsest päevitamisest ja kindlasti osaleda sõeluuringutes. Tervise Arengu Instituudi andmetel kasutab sõeluuringule kutsututest seda võimalust praegu vaid iga teine inimene.

Rahvusvaheline vähivastane liit UICC (Union for International Cancer Control) kutsub sel aastal inimesi üles mõtlema, mida saab ühiskond iga inimene ise ära teha võitluses vähiga.

Igal aastal diagnoositakse maailmas 14 miljonit uut vähijuhtumit ja registreeritakse 8,2 miljonit vähisurma.

Eesti vähiliit juhib täna ühiskonna tähelepanu sellele, et Eesti riik vajab terviklikku ja süsteemset haiguste ennetamise programmi, mille keskmeks on inimene.

Mida igaüks ise saab teha

Loobuda suitsetamisest

Vähendada alkoholi tarbimist

Teha regulaarselt sporti

Toituda tervislikult

Olla päikese võtmisega ettevaatlik

Olla teadlik meid mõjutavatest keskkonnateguritest

Teada vähi sümptomeid

Vaktsineerida ennast

Mida ühiskonnas saab teha

Luua tervislikke keskkondi meie linnades, koolides ja töökohtades

Edendada poliitikat, mis toetab tervislikke eluviise.

Kolmandikku vähkidest saab ennetada  tervisliku toitumise ja füüsilise aktiivsusega. 

Parandada inimeste juurdepääsu vähi varajasele avastamisele, sõeluuringutele ja õigeaegse diagnoosi saamisele.

Luua riiklikud vaktsineerimisprogrammid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments