Ilmateenistus: kõige rohkem on lund Põhja-Läänemaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

snowmap Kaart: Riigi Ilmateenistus

Riigi ilmateenistuse lumekaardilt nähtub, et täna on kõige rohkem lund Põhja-Läänemaal. Lääne-Nigulas mõõdeti lumekihi paksuseks 9 sentimeetrit.

Korralikult on lund ka Saaremaal Uue-Lõvel, kus on maas 6 cm paksune lumekiht. Lõuna-Eestis Tuulemäel on lund 8 cm.

Lõuna-Läänemaa on kaardi järgi lumevaba, Virtsus on lumekirme paksuseks vaid sentimeeter.

Palivere turismi- ja tervisespordikeskus teatas, et öine tuisk ja lumesadu tõi lumelisa, suusarajad ja kelgunõlvad kaetud värske koheva lumega kuni 12 cm. Saab suusatada vaba- ja klassikalisestehnikas omas jäljes. Soovitav kasutada trenni- või vanematsuuska. Rajahooldus miinuskraadide korral õhtul.

"Mitte kelgutada ja kõndida suusarajal, hoia suusarada suusatajatele," teatas rajameister ja lisas, et discgolfirada on suletud.

Teisipäeval (31. jaanuaril) madalrõhulohk eemaldub ja kõrgrõhuhari üürikeseks tugevneb. Kahe rõhuala vahelisel alal sajab öösel veel mõnes kohas lörtsi ja lund, mere ja Soome lahe rannikul ka vihma. Päev on enamasti sajuta. Puhub võrdlemisi nõrk läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -3..+1, päeval -1..+3°C.

Kolmapäeval (1. veebruaril) on ülekaalus kõrgema rõhuga foon. Kohati sajab nõrka lund ja lörtsi. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-4, meretuulega rannikul kuni +1, päeval -1..+2°C.

Neljapäeval (2. veebruaril) on kõrgrõhkkond Venemaa kohal, Skandinaavia looderannikult avaldab survet madalrõhuala. Kahe rõhuala piirimail lõuna- ja kagutuul tugevneb. Mõnel pool sajab lund ja lörtsi, saarte rannikul ka vihma. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, rannikul võib olla 0°C ümbruses, päeval 0..-2°C.

Reedel (3. veebruaril) püsib Eesti ida-kagu poole jääva kõrgrõhkkonna ja lääne poolt survet avaldava madalrõhkkonna piirimail. Kohati sajab vihma ja lörtsi. Puhub võrdlemisi tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, päeval -2..+1°C.

Laupäeval (4. veebruaril) on Eesti kohal väheaktiivne rõhuväli. Kohati võib veidi lund ja lörtsi sadada. Tuul on nõrk ja valdavalt lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel -1..-5, päeval 0..-2°C.

Pühapäeval (5. veebruaril) tugevneb idapoolne kõrgrõhkkond ja Läänemere poolt avaldab survet madalrõhuala. Kahe rõhuala piirimail sajab kohati nõrka lund ja kagutuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, päeval -3..+1°C.

Esmaspäeval (6. veebruaril) püsib kõrg- ja madalrõhkkonna vastasseis. Kohatise lumesaju tõenäosus on suurem eelkõige Lääne-Eestis. Puhub tugev kagutuul. Õhutemperatuur on öösel -1..-5, Ida-Eestis kuni -8, päeval -1..-5, saarte rannikul tõuseb 0°C ümbrusse. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments