Deiw Rahumägi: Nõva vald võib haldusreformi käigus jaguneda kaheks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nõva volikogu 162
Nõva volikogu otsustas 11. oktoobril, et ühinemisläbirääkimisi jätkatakse Lääne-Nigula vallaga. Tagaplaanil seismas vallavanem Deiw Rahumägi. Foto: Urmas Lauri

Kuigi Nõva volikogu otsustas läinud nädadal, et Harjumaa suunal enam ühinemisläbirääkimisi ei jätkata, arvab vallavanem Deiw Rahumägi, et vald võib haldusreformi käigus kaheks rebeneda. Valla poolitamist usub ka volikogu esimees Peeter Kallas, kirjutas Harju Elu.

“Ma arvan, et võib juhtuda, et Nõva vald võib ka kaheks minna, ehk siis Nõva ots ja võib-olla ka Vaisi ja paar küla võivad teha ettepaneku liituda Padise vallaga,” ütles Rahumägi Harju Elule.

Harju Elu kirjutas, et 11. oktoobril hääletas Nõva vallavolikogu häältega 4:3 maha Keila valla ettepaneku Lääne-Harju suurvalla moodustamiseks. Ühinemisläbirääkimisi jätkatakse nüüd Lääne-Nigulaga Läänemaal.

Lääne-Harju suurvalda oleksid esialgse kava kohaselt kuulunud Harjumaalt Keila vald, Paldiski linn, Padise vald, Vasalemma vald ja Läänemaalt Nõva vald. Ühinemiste õnnestumine oleks andnud 13 225 elanikuga 775 ruutkilomeetril laiuva Lääne-Harju suurvalla, mis oleks ühtlasi muutnud maakondade piire.

Enne 11. oktoobri volikogu istungit laekus volikogu esimees Kallasele allkirjade pakk, mis käsitles seda, et ikkagi Harjumaaga liituda. “Ma arvan, et võib juhtuda, et Nõva vald võib ka kaheks minna, ehk siis Nõva ots ja võib-olla ka Vaisi ja paar küla võivad teha ettepaneku liituda Padise vallaga,” märkis Rahumägi.

Kuidas saab nii väikene vald nagu Nõva pooleks minna? “Me oleme rahvaarvult väike, aga ega me siis pindalalt väike ei ole. Mobiilpositsioneerimine on näidanud seda, et Variku ots kisub Läänemaa suunas, Nõva ots selgelt Keila või Tallinna suunas. Ilmselt ta pooleks lähebki,” arvas volikogu esimees Peeter Kallas.

Vt ka: "Nõva otsustas Läänemaa kasuks"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtlik
7 aastat tagasi

Aru ma ei saa, miks maakond ei võiks ühineda vallaks. Palju lihtsam oleks vallakeskusena ette kujutada Haapsalut. Niigi lahkuvad maakonnast Lihula ja Hanila. Ja mis jutt on see regioonide asi. See piirkond pidi jääma Pärnu mõjualasse. Kas keegi juhatab, kust leida infot.

ka mõtlen
7 aastat tagasi
Reply to  Mõtlik

et mis keskus see Haapsallu tulema peaks, Haapsalu ju läheb üldse omaette. Nõvakatel on ikka väga vale arusaama sellest “lääne” osast. Ärge kujutage ette, et te Haapsaluga liitute.

suvitaja
7 aastat tagasi

Nõustun otsusega, et asjad tuleks ikkagi uuesti üle vaadata ja mõlemalt poolt. Suur osa suvila omanikke Nõval on tulnud just Harjumaalt, kuid sissekirjutuse jätnud siiski Harjumaale. Vald võiks teha sellest omad järeldused. Mida muuta, et ka suvitaja tahaks olla Nõva valla alaline elanik.

Ei
7 aastat tagasi

tea midagi salapärastest pakkidest. Arvan, et volikogu otsus oli õige, et minna edasi Lääne-Nigula vallaga, kuna seda soovis enamus nõva rahvast. Otsuseid ei saa teha igapäev ringi. Igal asjal oma aeg.

S.R.
7 aastat tagasi

See salapärane pakk allkirju oli ju kogutud eesmärgiga,et volikogu lükkaks edasi otsuse tegemise kellega jätkame liitumisläbirääkimisi ja kellega mitte.Kirjas oli seal,et jätkata hetkel ka läbirääkimisi Harju poole,mitte et allkirjade andjad sooviksid tingimata liituda just Harjumaa poole.

arusaamatu
7 aastat tagasi

milleks kogu see sõda? Elage ja olge, las juhid otsustavad. Vahet pole kummale poole, ei muutu kellegi elu võimatuks, ei jää keegi hoobilt vaesemaks ega saa rikkamaks. Mõttetu kära.

hehh
7 aastat tagasi

Tulevane keila vald oleks 2x väiksem ja 2x suurema rahvaarvuga kui Lääne-Nigula. Valla majandamiskulud oleks Keila pool seega 4x madalamad elaniku kohta kui Nigula pool. Lihtne matemaatika. Ikka ei jõua kohale?

Tiia
7 aastat tagasi

Seda vallavanemat ei ole me
valinud,selle pani Kallas kohale,
nöudes pärast valimist üht häält
ümber valima.Kas selline asi on
juriidiliselt öige.

virisejatele
7 aastat tagasi

Laual ei ole ühtegi head varianti, ainult kaks suhteliselt kehvapoolset. Mida siis tegema peaks? Alati tuleb valida vähem kehv. Nii et olge rahul missugune tahes see otsus ka on. Viriseda on alati väga lihtne.

kohalikele
7 aastat tagasi

Rahunege ometi maha! Te olete ise ju selle volikogu ja vallavanema valinud, õigust virisemiseks ei tohiks nagu olla. Usaldage siis neid ja nende otsuseid.

vallavanemat
7 aastat tagasi
Reply to  kohalikele

ei ole ju rahvas valinud!?

B
7 aastat tagasi

Rumal jutt suhu tagasi, memm! Ei olnud see mingi vanainimeste hirmutamine. Olin ise kohal kahel arutelul, mis Nõval ja Varikul toimusid, ja inimeste huvi küsitluse ja teema vastu üldse oli suur,palju oli kohal nooremat rahvast ja suvitajaid, kes kõik olid huvitatud, kuidas saaks küsitlusest kindlasti osa võtta.

B-le prillid
7 aastat tagasi
Reply to  B

Unistada ju võib. Kui olid ise kohal tol koosolekul, kui Harjumaa pool rääkimas käis, pidid ometi nägema, kui vähe inimesi kohal oli, vanuritest rääkimata.

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  B

njah, aga kahjuks suvitajad osa võtta ei saanud(näiteks teaan, et paar häält jäi sellepärast andmata, et sedelid jõudsid postkasti reedel ja teisipäevaks tuli nad tagastada, kui sel nädalavahetusel suvitaja maale ei tulnud, ei saanudki ta häält anda) ja memm ei räägi siin mitte aktiivsusest vaid sellest, mille või kelle poolt hääletama “agiteeriti”.

Mina
7 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Sotstöötajast ei tea, kas ta käis ja kus ta käis, aga seda rääkis kogu Nõva küla, et Silverite poolt (ja mitte ainult nende poolt) käidi küll agiteerimas, et inimesed hääletaksid Harjumaa poolt. Isiklikult minu juures ei käinud keegi. Suvitajatest nii palju, et kirjutagu valda sisse, on nendel ka hääleõigus olemas. Uus hääletus tuleb, aga seal ei saa digitaalselt ikka hääletada, nii et need, kes kohapeal ei ela, kas nende hääled jäävad jälle saamata?